Tre tyska schäferhundar ligger i gräset
Tre tyska schäferhundar ligger i gräset
Tre tyska schäferhundar ligger i gräset

Att gå kurs

Utbildningsgång för flygvapenhundar

06 mar 202406 mar 2024

Svenska BrukshundklubbenSvenska Brukshundklubben

Du har hos oss möjlighet att utbilda din hund för att lånas ut till Flygvapnet mot viss ersättning. Här beskrivs hela utbildningsgången.

Sök till en kurs!

Är du intresserad av att utbilda din hund till patrullhund i flygvapnet? Då ska du söka till någon av våra patrullhundskurser som hålls på flera platser i landet, oftast på eller nära en flygflottilj. 

Du börjar med att läsa informationen på denna sida och sen anmäler du ditt intresse i formuläret nedan.

Vill du istället utbilda både dig själv och din hund ska du söka någon av våra patrullhundskurser som är inriktade mot hemvärnet, där du har möjlighet att tjänstgöra som hundförare med din hund i ett förband, se längst ned på denna sida.

Kurser 2024

F 21, Luleå

Veckor: Ej klart än

Kurschef: Katarina Häggström

Plats: F 16, Uppsala

Plats
Stockholm

Anlagstest (inträdesprov)
16 mars

Veckor 
Vecka 16 inryckning 18/4 och utryckning 21/4
Vecka 23 inryckning 6/6 och utryckning 9/6
Vecka 28 inryckning 11/7 och utryckning 14/7
Vecka 38 inryckning 19/9 och utryckning 22/9
Vecka 40 inryckning 3/10 och utryckning 6/10

Certprov
26-27 oktober

Kurschef 
Lena Funseth Norberg

Plats: F 7, Såtenäs

Plats
Stockholm

Anlagstest (inträdesprov)
17 mars

Veckor 
Vecka 14 inryckning 4/4 och utryckning 7/4
Vecka 21 inryckning 23/5 och utryckning 26/5
Vecka 26 inryckning 27/6 och utryckning 30/6
Vecka 31 inryckning 1/8 och utryckning 4/8
Vecka 40 inryckning 3/10 och utryckning 6/10

Certprov
25-26 oktober

Kurschef 
Sussi Hedlund

Plats: F 17, Ronneby

Plats
F 17 Ronneby

Anlagstest (inträdesprov)
20-21 april

Veckor

Vecka 22 inryckning 24/5 och utryckning 1/6
Vecka 28 inryckning 8/7 och utryckning 14/7
Vecka 33 inryckning 10/8 och utryckning 17/8

Certprov
21-22 september

Kurschef
Göte Karlsson

Utbildningsgång

Inträdesprov

När vi tagit emot din intresseanmälan kommer kurschefen få den och kontakta dig när det är dags för inträdesprov. Inträdesprovet syftar till att testa om din hund är lämplig att bli en flygvapenhund (eller en så kallad R-hund, det vill säga en reservhund).

Säkerhetsprövning

Även om det är din hund som ska utbildas så kommer du att befinna dig på Försvarsmaktens område och du måste därför säkerhetsprövas innan kursen kan starta. Detta görs efter att din hund har godkänts på inträdesprovet.

Patrullhundskurs

Kursen genomförs som internatkurs. Den består av tre fristående kursveckor, söndag-lördag, med tid för egen träning hemmavid mellan kursveckorna. Eftersom det blir få resor har dessa kurser i regel deltagare från olika delar av landet.

Certifikatprov

Patrullhundskursen avslutas med ett certifikatprov under två dygn. Du kan läsa närmare om hur provet går till i reglerna nedan. Syftet med provet är att säkerställa att hunden har en sådan utbildningsnivå att den kan krigsplaceras i ett förband.

Merit

Vid godkänt certifikatprov registreras meriten hos SKK. OBS! MH (mentalbeskrivning) eller BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning hund) ska genomföras innan certifikatprovet om man önskar få meriten registrerad. SKK gör inte några efterregistreringar av tjänstehundsmeriter. 

Vad händer sen?

Nu vet flygflottiljen att din hund finns tillgänglig och de kommer kontakta dig för att skriva ett avtal avseende antal tjänstgöringsdagar per år.

Som hundägare förväntas du hålla din hund vid god kondition och dressyr. Ni kan komma att bli kallade till funktionskontroller.

Krav på dig och din hund

Krav på hunden

  • Hunden ska vara skottfast.
  • Hunden ska ha en mankhöjd på minst 45 cm (enligt rasstandard för hanhund)
  • Hunden ska vid certifikatprovet vara minst 18 månader och inte ha fyllt 6 år.
  • Hunden ska ha lämpligt hårlag, vilket innebär underull och täckhår.
  • Hunden ska vara ID-märkt.
  • Hunden ska vara vaccinerad enligt gällande SKK bestämmelser.
  • Oregistrerad hund ska ha en tävlingslicens för att delta på certifikatprovet.
  • Hunden ska vara röntgad avseende armbågsleder och höftleder. Godkänd status för höftled (HD) är grad A, B och C och för armbågslederna (AD) grad UA samt 1. För graderna D och E avseende höftleder och 2 och 3 avseende armbågsleder krävs en separat tjänstbarhetsbedömning av SBK anlitad veterinär där det ska framgå att hunden är lämplig för tjänst som patrullhund trots defekter när det gäller HD och/eller AD. Läs mer om hur tjänstbarhetsbedömningen går till längre ner på denna sida.

Krav på förare av hund

  • Föraren ska vara svensk medborgare och minst 18 år. 
  • Föraren ska vara godkänd vid säkerhetsprövning.
  • Föraren ska vara medlem hos Svenska Brukshundklubben (eller i någon av de andra frivilliga försvarsorganisationerna).

Ersättningar

Under kursen

Deltagarna får fri kost och logi samt dagpenning för vardagar och reseersättning. Dagpenningens storlek utgår från deltagarens sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som fastställs av Försäkringskassan. Har man ingen SGI, t ex studerande och pensionärer, får man minibeloppet 130 kr/dag. Maxbeloppet varierar år från år är men är för närvarande ca 1 400 kr (år 2024). Dagpenningen är skattepliktig och normalt dras 30% i skatt.

Efter kursen

Efter godkänt certifikatprov och avtalsskrivning utbetalas 3 750 kronor till hundens ägare. Därefter utbetalas 3 750 kronor årligen så länge hunden finns till förfogande. Vid övningar eller utbildningar när Försvarsmakten lånar hunden ersätts hundägaren med 937,50 kronor per dag. Vid funktionskontroller utgår också viss ersättning.

Försäkringar

Hunden

Hund som deltar på kurs skall vara liv- och veterinärförsäkrad av ägaren. Vid skada kan SBK efter särskild bedömning ersätta självrisken mot uppvisande av underlag från veterinär, försäkringsbolag och intyg från instruktör.

Vi vill också påminna om att strikt hundägaransvar gäller.

Fordon

SBK har en försäkring hos försäkringsbolaget If för medlemmar som utbildar sig inom tjänstehund och kör sitt privata fordon till/från och under utbildningen. Försäkringen täcker självrisken på medlemmens privata fordonsförsäkring. Dock är det en självrisk även på detta belopp som medlemmen står för själv. Skada på fordonet ska omgående rapporteras till instruktör på utbildningen och därefter ska kansliets tjänstehundsavdelning informeras. 

Kompletterande personolycksfallsförsäkring

Som medlem hos Svenska Brukshundklubben ingår en kompletterande personolycksfallsförsäkring vid olycka som gäller vid verksamhet organiserad av SBK eller någon av våra samarbetspartners, t ex Försvarsmakten eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Mer information om försäkringen finns att läsa här. 

Grupplivförsäkring

En frivillig har samma rätt till grupplivförsäkring för dödsfall som en totalförsvarspliktig. Ärenden gällande grupplivförsäkring handläggs av Statens tjänstepensionsverk.

Statligt personskadeskydd

Frivilliga omfattas av lagen om statligt personskadeskydd och det gäller både under utbildning och under tjänstgöring. Personskyddet omfattar såväl olycksfallsskador som sjukdom. Om skada inträffar ska den alltid anmälas till Försäkringskassan. 

Statlig ersättning vid ideell skada m m

Den som omfattas av statligt personskadeskydd omfattas också av lagen om statlig ersättning vid ideell skada m m. Det är Försäkringskassan som ansvarar för att skicka skadeanmälan vidare till Kammarkollegiet som hanterar anmälan. 

Kontakt på förbundskansliet

Jöran Wikbladh
Produktionsledare
Jöran Wikbladh
Tjänstehund