Båt & vatten och hundar

Hundar på båt och kring vatten är förenat med vissa risker. Vi i Svenska Brukshundklubben hjälper dig att få koll på vad du kan göra för att känna dig säkrare.

Ombord på båt

Självklart ska hunden kunna följa med på båtturen. Kom ihåg att ta på din hund flytväst när ni är ombord på båtar eller befinner er på bryggor. Många flytvästar är försedda med handtag så att hunden är lätt att lyfta upp om den hamnar överbord. Flytvästen ska vara anpassad efter hundens vikt. Lägg till några extra kilon om du har en långhårig hund, eftersom den väger mer när pälsen är blöt.

Tänk också på att det inte är bra för hundar att få i sig för mycket saltvatten, den kan till och med drabbas av saltförgiftning. Se till att hunden alltid har färskvatten att dricka.

Även stark sol kan vara farligt för din hund. Den kan bränna sig precis som vi människor. Se till att ha ett hemapotek för hund med dig på resan.

Algblomning

Låt inte hunden dricka eller bada i vatten med alger! Algblomning kan vara mycket farligt för våra hundar då algerna producerar ett farligt gift. Det finns blåalger både i havet och i insjöar. Gifterna är mycket farliga och leder ofta till döden för djur som får i sig dem.

Hundar utsätts för giftet genom att dricka av vattnet eller bada i det. En hund kan få i sig en dödlig dos bara genom att slicka sin päls efter en simtur, men ofta krävs det mer för att djuret ska bli riktigt dåligt. Symtom på förgiftning kan komma allt från 15 minuter till ett par dagar efter att djuret kommit i kontakt med alger.

Gör så här efter bad i algrikt vatten

Om din hund har vistats i sjö- eller havsvatten och får kräkningar och diarré kontakta genast en veterinär. Om hunden har badat i algrikt vatten duscha av den noga med rent vatten och se till att den inte kan slicka sig.

Länsstyrelserna har algövervakning. Se deras hemsidor för mer information.

Metkrokar

Att springa på bryggor och klippor är härligt på sommaren. Här finns det dock möjligen kvarglömda och tappade metkrokar som kan fastna olyckligt. Håll utkik!

Vattensvans

Badar hunden mycket och ofta är fuktig eller kall kan den drabbas av sk. vattensvans, en inflammation i nerverna vid svansroten. Det är mycket smärtsamt för hunden. Torka därför hunden torr efter bad. Även öronen kan irriteras av mycket fukt.

Säkerhet och sjövett ombord och i land

Tips från Agria.

  • Lär din hund att stiga på och av båten på kommando - hjälp den så att den inte halkar
  • Ha flytväst på hunden på både båt och brygga
  • Ge hunden en lugn och skyddad liggplats ombord
  • Hunden ska alltid ha tillgång till färskt vatten, skugga och svalka ombord
  • Aktivera din hund när den gått i land och se till att den rastas ordentligt innan avfärd
  • Anpassa farten med motorbåt och hjälp hunden med balansen vid kryssning
  • Etapperna får inte bli för långa. Fyra till fem timmar på havet är långt för en hund även om den trivs ombord
  • Vistas ni i fästingrika områden, använd fästinghalsband eller spot on-preparat för att skydda din hund. Gå även igenom hundens päls varje dag efter fästingar
  • Ta med ett hundapotek
  • Ta med en lista på veterinärer längs er båtväg.