Mentalbeskrivning per brukshundras och kennel

Som konsumentupplysning för dig som ska köpa valp eller som letar hund för avel har vi här sammanställt resultat från Mentalbeskrivning hund (MH) för respektive brukshundras och kennel.

Bakgrund

Diagrammen nedan bygger på officiella MH-resultat som redan finns tillgängliga för alla via SKK Avelsdata. Syftet med diagrammen är att presentera resultaten på ett sätt som ska vara lättare att läsa och tyda för olika intressenter som konsumentupplysning. Detta kan vara rasklubbar, uppfödare och valpköpare.

Det är upp till intressenterna att dra slutsatser av den statistik vi presenterar. För en rasklubb kan det t ex utgöra underlag för framtagande av rasspecifika avelsstrategier (RAS). För uppfödare kan det exempelvis handla om att dra slutsatser kring vilka mentala egenskaper som man vill förstärka/förbättra/förändra i sin avel.

Förklaring

Diagram över MH-resultat finns redovisade för de olika brukshundraserna i dokumenten nedan för de kennlar som har MH:ad avkomma. Alla inregistrerade resultat från1997 och fram till oktober 2018 finns med.

Om det finns många kennlar inom en ras kan man välja kennelnamnets begynnelsebokstav under "Börjar med", så slipper man scrolla genom alla. Under rubriken "Född år" kan man titta på vald kennel eller kennlar under en viss tidsperiod.

I respektive dokument finns närmare instruktioner om hur man kan göra olika sökningar. Efter varje sökning, glöm inte att nollställa genom att trycka på röda tratten uppe till höger på sidan. I respektive dokument finns även en förklaring till hur man ska läsa diagrammen.

Observera att i varje exceldokument finns förutom kennelspindlarna på första bladet, även en MH-nyckel på Blad 2 och en utförlig beskrivning av hur man ska tolka diagrammen på Blad 3.

För att kunna läsa filerna krävs att man har tillgång till Excel från 2010 eller senare. Det fungerar bäst på en PC, och det kan vara svårt att få fram på en mobil.

Materialet på denna sida uppdateras kontinuerligt. Vill du sprida materialet, dela sidan eller länka till den för att säkerställa att du tar del av eller sprider den senaste informationen.

MH-spindlar kennelvis per ras

Australian cattledog (Excel-dokument, 1,3 MB)

Australian kelpie (Excel-dokument, 1,8 MB)

Australian shepherd (Excel-dokument, 2,1 MB)