Arrangera prov

Distrikt, lokal- och rasklubbar inom Svenska Brukshundklubben kan arrangera prov i SBK Specialsök.
Arrangören behöver inte någon särskild kompetens om hur SBK Specialsök arrangeras då domaren hjälper till med det.

Gör så här

Kontakta en (gärna två, se nedan varför) av våra domare och boka in ett datum för provet. Kontaktuppgifter finns här.
Domaren är även provledare tills vidare. Arrangören utser en biträdande provledare som instrueras av domaren.

För dialog med domaren om lämplig plats för sökområdet. Provet kan med fördel genomföras på en annan plats än klubbområdet. Domare kommer att utforma sökområdet.

När domare och plats är klart är det dags att anmäla provet till Svenska Brukshundklubbens förbundskansli.
Det sker genom att fylla i det här formuläret. Kansliet kommer att skicka en bekräftelse tillsammans med en Excel-fil för resultatredovisning med instruktioner.

Information om provet kommer att läggas ut här.

Tips till arrangören

Enligt reglerna (avsnitt 23) genomförs ingen banvandring och det finns heller inte något krav på gemensam samling eller prisutdelning. Därmed kan anmälda deltagare kallas till en individuell starttid, genomföra sitt prov och sedan lämna platsen. Med en domare och en provledare kan man under en dag genomföra prov med 10-12 deltagare beroende på klass. Med två domare och två provledare kan man genomföra två prov korsvis på samma sökområde med t.ex. 20 deltagare under en dag.

Deltagarna får sin muntliga genomgång på plats av domaren. Protokoll och eventuell placering kan skickas till deltagaren inom tre dagar, till exempel via mail (avsnitt 26 i reglerna). Det är upp till arrangören om priser ska delas ut. Dessa kan till exempel avhämtas i efterhand.

För att vi ska kunna utvärdera provet är det viktigt att de domare och provledare som har utbildats inom projektet anlitas. Proven ska också genomföras utan avsteg från det regelutkast som finns på hemsidan.

Vid frågor maila sbkspecialsok@brukshundklubben.se

Lycka till med provet och tack för hjälpen!