SBK-info nr 5, 2020

SBK-info bjuder på nyheter och användbara tips för dig som är funktionär, förtroendevald eller arrangör inom Svenska Brukshundklubben.

Klubb och organisation

Hur Svenska Brukshundklubbens medlemmar påverkas av Corona

På vår hemsida sammanfattar vi all aktuell information om hur SBK:s verksamhet påverkas av Corona, samt länkar till ytterligare och ibland fördjupad information.

Här hittar du information om hur verksamheten påverkas av Corona.

Års- och fullmäktigemöten samt medlemsmöten 2020

Med anledning av Corona anpassas förutsättningarna för årsmöten, fullmäktigemöten och medlemsmöten inom Svenska Brukshundklubben under 2020.

Här hittar du mer information.

Reviderade normalstadgar inom Svenska Brukshundklubben fr.o.m. 2020-07-01

Svenska Brukshundklubbens förbundsstyrelse har vid sitt sammanträde den 13 juni 2020 fastställt reviderade normalstadgar för samtliga nivåer inom organisationen, att gälla fr.o.m. 2020-07-01. Håll utkik efter denna nyhet och mer information på hemsidan inom kort.

Kennelklubbens Hamiltonplakett och förtjänsttecken 2021

Svenska Kennelklubbens hedersamma Hamiltonplakett och förtjänsttecken delas ut i samband med Kennelfullmäktige, som genomförs vartannat år. Hamiltonplaketten kan tilldelas person "som genom framgångsrikt arbete gagnat hundaveln och härigenom i hög grad främjar klubbens syften". Förtjänsttecknet är avsett att "utdelas såsom erkänsla för gjorda insatser till verksamt främjande av SKK:s syften." Nomineringar ska gå via Brukshundklubben och vara förbundskansliet tillhanda senast den 15 oktober.

Läs mer om förutsättningar för att nominera medlem här.

Föreningar inom Svenska Brukshundklubben utsätts för bedrägeriförsök

Vi får rapporter om att föreningar inom Svenska Brukshundklubben utsätts för bedrägeriförsök. Utomstående använder ordförandens eller kassörens e-post för att begära utbetalningar. E-postavsändaren är i dessa fall förfalskad och uppmanar till utbetalningar till bl.a. utländska konton.

För att inte hamna i bedragarnas fälla uppmanar vi våra föreningar att vara försiktiga och dubbelkolla oförutsedda transaktioner och kontakter om utbetalningar. Detta kan tex göras genom ett telefonsamtal till den som begärt utbetalningen.

Arbetet med utveckling av ny förbundshemsida och klubbwebb

En projektgrupp bestående av representanter jobbar vidare med utveckling av ny förbundshemsida och klubbwebb. En förstudie är klar och ska ligga till grund för upphandling under hösten.

Här hittar du mer information om projektet.

Semestertider på förbundskansliet

Under sommaren stänger telefonväxeln fredag 3 juli klockan 12 och öppnar igen måndag 3 augusti klockan 10. Du når personalen på direktnummer eller mejl under förutsättning att de arbetar. Vi kommer att ha öppet vår tävlingssupport för arrangörer tisdagar och onsdagar mellan klockan 08.00-10.00 på telefon 08-505 875 17. Glad sommar önskar förbundsstyrelsen och kansliet.

Här hittar du direktnummer till kansliet.

Inbjudan till nätbaserad kurs om totalförsvaret

Våra medlemmar kan gå en nätbaserad kurs för att få grundläggande kunskaper om Sveriges totalförsvar. Kursen hålls den 28-30 augusti.

Läs mer om kursen här.

Träna på annan klubb

Många medlemmar undrar vad som gäller för träning på annan klubb än den man är medlem i. Det finns inga regler för hur klubben ska agera, men vi har riktlinjer som vi rekommenderar att ni följer.

Riktlinjerna hittar du här.

Hundägarutbildning

Träningsutmaning för SBK klubbar

Träningsutmaningen fortgår och det går fortfarande för din klubb att delta! Din klubb kan vara med och tävla om att bli den mest fysiskt aktiva klubben. Vilken klubbs deltagare lyckas genomföra flest träningspass? Vilken klubb har flest deltagare som springer på distans i löploppet den 26/7? Två löparpass och ett styrketräningspass läggs ut varje söndag till och med vecka 30. En rekommendation är att hundarna är minst 12 månader gamla.

Mer information om hur din klubb kan delta och tips från Löparcoachen hittar du här.

Avel och hälsa

Utställningar 2022

Det är dags att planera för och ansöka om officiella utställningar inför 2022. Lokalklubbar ska ansöka hos sitt distrikt senast den 15 juli. Distrikt och rasklubbar ska skicka in formuläret som finns på hemsidan senast den 1 augusti.

För mer information och länk till ansökningsformuläret läs här.

Mental status per ras

Nu finns det uppdaterad statistik på hemsidan med MH-spindlar för samtliga bruksraser och övriga raser som har minst 30 hundar som genomfört MH.

Du hittar statistiken här.

Framflyttat Hundhälsoevent

Det inplanerade hundhälsoeventet den 30 januari 2021 med temat hundars rörelser och hälta är framflyttat till sista helgen i januari 2022.

Tjänstehund

Filmer om grunder i patrullhundsutbildning

Ett flertal filmer som visar grunderna i patrullhundsutbildningen har tagits fram. Den första delen visar grunder som t ex "ta ut hunden ur bilen", "gå upp och ned för trapp", "gå in och ut genom dörr". Även ett flertal avsnitt om funktionell lydnad har tagits fram. Filmerna kan nyttjas vid träning inför och under patrullhundskurs.

Du hittar filmerna här.