SBK info nr 8, 2018

SBK-info bjuder på nyheter och användbara tips för dig som är funktionär, förtroendevald eller arrangör inom Svenska Brukshundklubben.

Klubb och organisation

Föreningscoacher

Under året (fram till kvartal tre) har våra föreningscoacher engagerat sig i 10 utbildningstillfällen runt föreningskunskap, 55 konfliktärenden, 25 övriga tjänster (främst mötesordförande) och 272 rådgivningsärenden. Vi väntar oss att uppdragen ökar lite under sista kvartalet. Passa gärna på att kontakta en föreningscoach och boka upp utbildningstillfällen inom föreningskunskap eller liknande. Har ni egna idéer, kontakta oss och se vad vi kan hitta på. Du hittar mer information och kontaktuppgifter här.

Specialsök

Svenska Brukshundklubben arbetar med att i framtiden få specialsök godkänt som en officiell provform. Här kan du läsa mer om specialsök och om vårt arbete.

Samarbetsavtal

Vi har nu uppdaterat vårt samarbetsavtal med Sveriges Hundungdom. Mer om detta kan du läsa en bit ner på denna länk.

Kansliet tar julledigt

Svenska Brukshundklubbens förbundskansli tar julledigt med begränsade öppettider över helgerna. Det innebär att telefonväxeln stänger 21 december 2018 och öppnar igen 7 januari 2019. I övrigt svarar de som är i tjänst på respektive direktnummer och mejl. Medarbetarna på Svenska Brukshundklubbens förbundskansli önskar er alla en God Jul och Ett Gott Nytt År och tackar för ett gott samarbete under 2018.

Hjälp oss att hålla en god ton

Tonen mellan medlemmar i Brukshundklubben kan stundtals vara hård, inte minst på sociala medier. Självklart ska man få ha åsikter, men det är också viktigt att respektera andras åsikter, intressen och beslut – även om man själv inte alltid delar dem. Här finns Svenska Brukshundklubbens policy för medlemskultur och andra viktiga dokument kring bemötande klubbkamrater emellan. Diskutera dessa på klubbens medlemsmöten och bidra till att möten mellan medlemmar håller god ton.

Poddar du?

Inom projektet Upp och hoppa – sund med hund söker vi nu kunniga personer inom podd-produktion. Är du eller någon du känner en fena på detta, läs mer på hemsidan.

Avel och hälsa

Utställningar 2019

Nu finns alla officiella utställningar som arrangeras inom Svenska Brukshundklubben under 2019 publicerade på hemsidan. Läs mer här.

Tyck till inför regelrevideringen 2022

Glöm inte att gå in och tycka till angående regelverken för mentalbeskrivning (MH), mentaltest (MT2007 och MT2017) och uthållighetsprov (UHP) inför revideringen av reglerna som ska börja gälla från 2022. Sista dag att inkomma med synpunkter är den 31 december 2018. Läs mer och tyck till här.

Krav på arbetsmerit för utställningscertifikat och championat 2022

Svenska Brukshundklubbens förbundsstyrelse har beslutat att alla hundar av brukshundras ska ha någon form av arbetsmerit för att erhålla utställningscertifikat och championat från och med 2022. Läs mer här. Vilken typ av arbetsmeriter, och på vilken nivå, ska diskuteras vid Utskottet för avel och hälsas regelrevideringskonferens i februari, till vilken alla rasklubbar och distrikt är inbjudna.

Prov och tävling

Regelrevidering

Glöm inte att lämna in dina och/eller klubbens synpunkter och idéer inför revideringen av reglerna i lydnad, rallylydnad, bruks och Nordic Style (IPO-NS) som ska börja gälla 2022. Alla som vill kan lämna in sina synpunkter via vår hemsida. Man kan lämna synpunkter som privatperson men även klubbar och distrikt kan lämna in sina åsikter. Läs mer här.

Egen uppsägning av auktorisation

Utskottet för prov och tävling har tagit fram rutiner för vad som gäller när en funktionär säger upp sin auktorisation på egen begäran. Rutinen gäller för bruks, lydnad, rallylydnad, IGP (IPO), IPO-R och mondioring. Läs mer här.

Tävlingsskyltar i rallylydnad

Vi kan inte längre ha rallylydnadsskyltar på hemsidan då återförsäljare tagit dem för att använda i kommersiella syften. Lokala brukshundklubbar och hundungdomsklubbar är välkomna att beställa tävlingsskyltar via SBK-shopen eller utskriftsbara PDF:er från kansliet. Mejla då janna.myhre@brukshundklubben.se

Anvisningar i lydnad

Anvisningar och bedömningsanvisningar i lydnad uppdateras flera gånger varje år. Ta för vana att hämta den senaste versionen inför era tävlingar. Du hittar dessa här.

Hundägarutbildning

Nytt kursmaterial i SBK-shopen

Bäst var dag är en ny bok skriven av Maria Brandel och Siv Svendsen. Den finns nu att beställa i shopen till marknadens lägsta pris, 225 kr. Rabatt till klubbar på 205 kr vid köp av minst 10 stycken. Det kommer också en kursplan med handledning till boken inom kort. Läs mer här.

Upp och Hoppa - Sund med hund

Projektet "Upp och hoppa- Sund med hund" kommer att fortsätta utbilda Friskvårdsinstruktörer runt om i Sverige efter en mycket lyckad pilotutbildning i Karlstad. Vi kommer att utbilda i Matfors, Skellefteå, Helsingborg, Strängnäs och Karlstad. Är du intresserad av att gå Friskvårdsinstruktörsutbildningen så tveka inte att gå in på SBK Utbildning och ansöka redan i dag.

Under 2020 planeras den första lärarutbildningen inom friskvård att starta, utbildningsort är inte fastställd ännu.

Cirkelträning för människa och hund

Brukshundklubben har tagit fram en bok som vänder sig till friskvårdsinstruktörer och hundägare som vill hitta inspirerande träningsövningar för sig och hunden. Boken finns i shopen. Boken kommer även finnas till försäljning i SBK:s monter på Stockholms hundmässa. Läs mer här.

SBK instruktör och lärare

Just nu arbetar utskottet för hundägarutbildning med instruktörs- och lärarutbildningarna. Nytt är att man håller kurs under utbildningen med översyn och stöd av sin lärare. Examinationen sker som tidigare med en extern examinator. Detta innebär att när du tar examen får du ditt certifikat direkt och du är förberedd och rustad att gå ut på din klubb och hålla kurs. Läs mer här.

Tjänstehund

Hundtjänstskolan 2019

Under tre sommarveckor genomförs Hundtjänstskolan. En skola för dig som har ditt hundintresse inom tjänstehundsverksamheten och vill utveckla detta intresse. Anmäl dig till 2019 års kurser nu! Läs mer här.

Kvalitetssäkring av räddningshundekipage

På förekommen anledning vill utskottet för samhällsnytta förtydliga vad som gäller avseende kvalitetssäkring av räddningshundekipage. Läs mer här.

Nya regler patrullhund samt sjöräddningshund

Från och med 1 januari 2019 gäller nya regler för patrullhundar och för sjöräddningshundar. De nya reglerna finns att läsa på hemsidan.

Tjänstehunds utbildningsdagar

Svenska Brukshundklubben inbjuder till en gemensam konferens för patrullhund och räddningshund under Tjänstehunds utbildningsdagar. Läs mer här.