SBK info nr 4, 2018

SBK-info bjuder på nyheter och användbara tips för dig som är funktionär, förtroendevald eller arrangör inom Svenska Brukshundklubben.

Klubb och organisation

Ny dataskyddsförordning från och med 25 maj

Den 25 maj började en ny dataskyddsförordning (GDPR) gälla i samtliga EU-länder. Detta berör alla som hanterar personuppgifter, därför behöver både förbund, distrikt, rasklubb och lokalklubb i Svenska Brukshundklubben sätta sig in i förordningen och bygga nya rutiner. Här finns en sammanfattning av det viktigaste som man behöver känna till och en checklista för hur man kan gå tillväga.

Jubileumskongressen genomförd

26-27 genomfördes 2018 års jubileumskongress. Ett härligt tassavtryck i vår historia med försvarsministern, rikshemvärnschef och andra prominenta gäster och delegater som förgyllde detta historiska evenemang. Ett arrangemang med ett 50-tal lokalklubbar som tog tillfället i akt och passade på att få delta och få insyn i Svenska Brukshundklubbens demokratiska process och organisation.

Nytillskott i förbundsstyrelsen

Förbundsstyrelsen har fått tre nya medlemmar genom Bengt Blomqvist, Fredrik Berg och Anne-Christine Stareborn. Mer info hittar du här.

Ny valberedning för Brukshundklubben

Per Mortensen (sammankallande), Yvonne Brink, Peter Jakob, Åsa Lind och Klas Widén.

Årets utmärkelser

På kongressen delar Svenska Brukshundklubben ut en rad utmärkelser till personer som varit tongivande för klubben. Här kan du läsa om de utmärkelser som delades ut i helgen.

Militärrabatt

Militärrabatt drivs i samarbete med Svenska Soldathemsförbundet och ger dig som medlem i Brukshundklubben unika förmåner och rabatter från ledande varumärken och producenter – i vanliga butiker och på nätet. Läs mer här.

Avel och hälsa

Ny sammankallande i Utskottet för avel och hälsa

Vid förbundsstyrelsens konstituerande möte i samband med kongressen beslutades att Anneli Hultman blir ny sammankallande i Utskottet för avel och hälsa då Kirsten Wretstrand valt att sluta. Vilka andra personer som kommer att sitta i utskottet är ännu inte bestämt. När det är klart läggs information med kontaktuppgifter ut på hemsidan. En uppgift med hög prioritet inom utskottet är att bilda en ny utskottsgrupp mental (UGM), och arbete med detta kommer att påbörjas direkt. Läs mer här.

MT2017 i SBK Tävling

Nu finns även MT2017 med i SBK Tävling och som deltagare går det bra att anmäla sig och betala via SBK Tävling. För arrangörerna sker resultatrapporteringen dock fortfarande genom att resultatlistor och protokoll skickas in till kansliet. Resultaten läggs sedan ut på hemsidan efterhand.
Länk till SBK Tävling
Länk resultat på hemsidan

Utställningar 2020

Nu är det dags att ansöka om officiella utställningar inför 2020. Lokalklubbar ska ansöka hos sitt distrikt senast den 15 juli. Distrikt och rasklubbar ska skicka in formuläret som finns på hemsidan senast den 1 augusti. För mer information och länk till ansökningsformuläret läs här.

Hundägarutbildning

Utbildningsansvarig

Om du är utbildningsansvarig på din klubb eller i distriktet så finns det bra information samlad på vår hemsida. Genom de dokument som du hittar på hemsidan får du hjälp att driva och utveckla hundägarutbildningen. Läs mer här.

Prov och tävling

Rapportering av gruppmoment

Den rapportering av gruppmoment som har skett, för alla officiella tävlingar i lydnad och ett antal bruksprov under 2017, är nu avslutad. Nu behöver inte tävlingssekreteraren rapportera in anledningen till betyg noll på gruppmomenten längre. Observera dock att domaren fortfarande är skyldig att rapportera i de fall någon hund har uppträtt störande vid platsmoment alternativt visat oacceptabelt beteende.

Tjänstehund

Krisberedskapsveckan

Den 28 maj till 3 juni genomförs Krisberedskapsveckan. Veckan ska öka kunskapen om hur du påverkas av och kan förbereda dig för samhällskriser och en höjd beredskap. Läs mer här.

Konferens för patrullhundsinstruktörer

Den 22-23 september genomförs en konferens för patrullhundsinstruktörer. Passa på att anmäla dig till en spännande helg som bland annat kommer innehålla mentalitet med Jan Gyllensten, information om hundförarutbildning, nätbaserat lärande samt information om nytt anlagstest och slutprov. Läs mer här.

Försvarsmaktsmästerskapen

Glöm inte att besöka Försvarsmaktsmästerskapet i sommar. Mästerskapet samarrangeras med flera andra hundsporter, så en riktig hundfest väntas i augusti. Läs mer här.