SBK info nr 3, 2018

SBK-info bjuder på nyheter och användbara tips för dig som är funktionär, förtroendevald eller arrangör inom Svenska Brukshundklubben.

Klubb och organisation

Samarbetsavtal

Ett samarbetsavtal mellan naturbruksgymnasier och Svenska Brukshundklubben är framtaget, där naturbruksgymnasier ska kunna nyttja våra funktionärer och instruktörer i sina utbildningar och inofficiella arrangemang. Avtalet är även godkänt av SKK. Läs mer här.

Födelsedagen 30 maj

Vi hoppas att alla lokala klubbar är med och firar vår födelsedag den 30 maj med tårta och andra aktiviteter. Rapportera in hur ni kommer att fira via vårt formulär som du hittar här. Tanken är att vi ska samla alla firanden på vår centrala hemsida så att befintliga och blivande medlemmar enkelt hittar var de kan komma och delta i firandet.

Ett tips är att arrangera en tipspromenad innan tårtfesten. Förslag på frågor finns på vår hemsida, där du också ser programmet för kvällen. Vi hoppas att hurrandet ska gå som en ljudvåg över vårt avlånga land. Mer info om uppkoppling till ordförandes tal kommer i maj.

Tårta

Vi har tagit fram ett tips på hur man enkelt ordnar tårta till många medlemmar för födelsedagsfirandet den 30 maj. Läs receptet här.

Artiklar i riks- och lokalpress

Vi satsar på stor uppmärksamhet i lokal och rikspress inför vår födelsedag. Ha ögonen öppna! Centralt skickas pressmeddelande till alla lokala tidningar den 28 maj, där vi bilägger artikel om Brukshundklubben. Kanske får din lokala klubb någon påhälsning från journalist gällande firandet?

Ny dataskyddsförordning från och med 25 maj

Den 25 maj börjar en ny dataskyddsförordning (GDPR) gälla i samtliga EU-länder. Detta berör alla som hanterar personuppgifter, därför behöver både förbund, distrikt, rasklubb och lokalklubb i Svenska Brukshundklubben sätta sig in i förordningen och bygga nya rutiner. Här finns en sammanfattning av det viktigaste som man behöver känna till och en checklista för hur man kan gå tillväga.

Handlingar inför årets kongress

Årets jubileumskongress genomförs den 26–27 maj 2018 på Clarion Hotel Arlanda Airport. Kongresshandlingarna har publicerats på brukshundklubben.se. Tryckta handlingar skickas till delegater och gäster separat. Läs kongresshandlingar och mer om kongressen här.

Välkomsthälsning till alla ordföranden

Inom den närmsta tiden kommer ett välkomstmail skickas till alla ordförande i distrikt, lokal- och rasklubbar från utskottet för organisation med matnyttig information. Informationen kommer även att läggas upp på www.brukshundklubben.se. Se till att uppdatera era förtroendevalda i Medlem online så att ni inte missar detta utskick!

Att göra efter årsmötet

  • Uppdatera uppgifterna i Medlem Online på er styrelse och era funktionärer. Ni behöver inte rapportera in ny styrelse till oss på förbundskansliet. Vi hämtar all information från Medlem Online.
  • Registrera ny lokal medlemsavgift för 2019. Ni anger endast den lokala avgiften.
  • Ge era funktionärer behörighet att administrera medlemsuppgifter (webbkassör) i Medlem Online. Dessa är tidsstyrda och löper ut det datumet som ni själva anger, oftast strax efter årsmötet.

Ny i styrelsen?

På vår hemsida finns mycket information för de olika funktionerna inom en styrelse. Läs mer här.

Rapportera in nya styrelsen

Att rapportera/uppdatera uppgifterna i Medlem Online på era nyvalda styrelser direkt efter genomfört årsmöte är väldigt viktigt. Vi kan dock konstatera att vissa klubbar aldrig rapporterat in sina styrelsefunktionärer/styrelser i vårt medlemsregister Medlem online. Detta är väldigt beklagligt då funktionärerna/styrelserna missar riktad information och klubben missar den historik om styrelsefunktionärer som bibehålls i systemet.

Föreningscoacher

Nu när alla årsmöten är avklarade och ni i styrelserna ska börja jobba tillsammans mot fastställda mål kanske det vore skönt med lite extra stöd. Svenska Brukshundklubbens föreningscoacher kan erbjuda utbildning inom föreningskunskap och styrelsearbete som är anpassad till just Brukshundklubbens föreningar.

Föreningscoacherna kan även hjälpa till med andra utbildningsinsatser så som hjälp med målstyrningsarbetet, hjälp riktad till valberedningen eller andra kurspaket. Kanske har ni på klubben eller distriktet en egen idé? Ta kontakt med en föreningscoach nära dig och hör efter vad som kan erbjudas och vad ni tillsammans kan åstadkomma. Det ska vara kul att bedriva förening tillsammans mot utsatta mål! Läs mer här.

Vill du bli en Stjärna?

Svenska Blå Stjärnan har en viktig uppgift att ta hand om lantbrukets djur vid kriser och katastrofer, exempelvis vid utbrott av smitta. Kanske är du intresserad av att hjälpa till i deras verksamhet? Läs mer här.

Utbildningsfonden

Agria och Svenska Brukshundklubbens utbildningsfond ska främja utbildningsinsatser som bidrar till att öka kunskapen om hund inom Svenska Brukshundklubben. Sista ansökningsdag är 30 maj. Läs mer här.

Resor till centrala arrangemang

När man bokar resor till centrala arrangemang som ska bekostas av förbundet kan man med fördel vända sig till vår resebyrå. Nu kommer vissa uppdateringar att ske i bokningssystemet. Läs mer här.

Avel och hälsa

Rabatterad anmälningsavgift till MT2017

Under 2017 gjorde knappt 100 hundar MT2017. För att kunna göra en ordentlig utvärdering av MT2017 behövs minst 100 testade hundar till. För att få fler startande har förbundsstyrelsen beslutat att tillskjuta centrala medel så att anmälningsavgiften blir 400 kr/hund även under 2018. Resterande 200 kr/hund betalas ut till arrangören från kansliet. Vill du starta på MT2017 med din hund, eller känner du dig nyfiken och vill komma och titta, oavsett vilket är du hjärtligt välkommen! På hemsidan kan du läsa mer om MT2017, se resultaten från 2017 samt när och var de arrangeras under 2018. Inom kort kommer det även gå att anmäla sig till MT2017 via SBK Tävling. Mer info om detta kommer när det är igång.

Utställningar 2020

Glöm inte att ansöka om utställningar för 2020. Lokalklubbar ska ansöka hos sitt distrikt senast den 15 juli. Distrikt och rasklubbar ska skicka in formuläret som finns på hemsidan senast den 1 augusti. För mer information och länk till ansökningsformuläret läs här.

Hundägarutbildning

Läger för dig mellan 18-30 år

Svenska Brukshundklubben inbjuder dig som är 18-30 år till ett träningsläger i lydnad, rallylydnad, spår och nose work/specialsök. Nytt för i år är att alla även kommer få möjlighet att lära sig mer om patrullhundar. Du tränar med egen hund, lär massor av nytt och träffar nya vänner. Läs mer här.

Hur duktig är din hund?

Vill er klubb ha en rolig aktivitet att arrangera i samband med er jubileumsapport eller på kurser? Då tipsar vi om vårt paket "Hur duktig är din hund?" som är både enkelt att genomföra och uppskattat av hundägarna. Läs mer här.

Prov och tävling

SM i barmarksdrag

Värmdö Brukshundklubb och Svenska Draghundsportförbundet arrangerar i år Svenska Mästerskapet i Draghund på Barmark den 12-14 oktober, på Lida friluftsområde i Botkyrka kommun, Stockholm. Här kan du läsa mer om tävlingarna.

Agria Rallylydnad Cup

Den här tävlingscupen drivs av Sveriges Hundungdom i samarbete med Agria Djurförsäkringar. Under året arrangeras uttagningstävlingar runt om i Sverige för ungdomar mellan 6-25 år. Vill just er klubb låta er officiella tävling vara en kvaltävling för ungdomar? Läs mer här.

Utbildningar i Mondioring

Brukshundklubben planerar en domarutbildning i mondioring med start hösten 2018. Kanske är du eller någon annan i er klubb intresserade av att utbilda er? Läs mer här. Man planerar även att arrangera en tävlingsfigurantutbildning som du kan läsa mer om här.

Kontaktperson i SBK Tävling

Alla arrangörer av tävlingar/prov i SBK Tävling behöver se till att det finns korrekt kontaktperson för klubben/tävlingen i systemet. Detta ändrar man genom att i inloggat läge i SBK Tävling gå in på Administration / Aktörer /Arrangörer och där längst ned finns en ruta med Min klubb - klicka in där och gör ändringarna. Glöm inte spara!

Tjänstehund

Krisberedskapsveckan

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap arrangerar årligen den så kallade Krisberedskapsveckan tillsammans med kommuner, länsstyrelser och frivilliga försvarsorganisationer för att informera och engagera människor. Läs mer här.