SBK info nr 2, 2018

SBK-info bjuder på nyheter och användbara tips för dig som är funktionär, förtroendevald eller arrangör inom Svenska Brukshundklubben.

Klubb och organisation

Vi önskar nya och omvalda funktionärer i styrelser runt om i vår organisation varmt välkomna till ett nytt verksamhetsår!

Att göra efter årsmötet

• Uppdatera uppgifterna i Medlem Online på er styrelse och era funktionärer. Ni behöver inte rapportera in ny styrelse till oss på förbundskansliet.
• Registrera ny lokal medlemsavgift för 2019. Ni anger endast den lokala avgiften.
• Ge era funktionärer behörighet att administrera medlemsuppgifter i Medlem Online. Dessa är tidsstyrda och löper ut det datumet som ni själva anger, oftast strax efter årsmötet.
Läs mer om vad som ska göras efter årsmötet här.

Viktigt att rapportera in nya styrelsen

Att, enligt ovan, rapportera/uppdatera uppgifterna i Medlem Online på era nyvalda styrelser direkt efter genomfört årsmöte är väldigt viktigt, både för kommunikation och historik. Vi kan dock konstatera att vissa klubbar aldrig rapporterat in sina styrelsefunktionärer/styrelser i vårt medlemsregister Medlem Online. Detta är väldigt beklagligt då funktionärerna/styrelserna missar riktad information och klubben missar den historik om styrelsefunktionärer som bibehålls i systemet.

Ny i styrelsen?

På vår hemsida finns mycket information för de olika funktionerna inom en styrelse. Gå in på vår hemsida och klicka er vidare till de olika funktionerna.

Välkomsthälsning till alla ordföranden - håll utkik!

Inom den närmsta tiden kommer ett välkomstmail skickas till alla ordförande i distrikt, lokal- och rasklubbar från utskottet för organisation med matnyttig information. Informationen kommer även att läggas upp på www.brukshundklubben.se. Informationen skickas till den e-postadress som er klubb/distrikt har uppdaterat för aktuell ordförande i Medlem Online.

Föreningscoacher

Våra föreningscoacher har nu bråda dagar inför och efter alla årsmöten. Flera föreningar har valt att beställa en föreningskunskapskurs för att få en bra start för klubben. Är det något för er förening? Är det något annat ni behöver hjälp med? Tveka inte att ta kontakt med en föreningscoach och/eller att lämna in en beställning på Brukshundklubbens hemsida.

Ny förbundsavgift

Sedan 1 januari gäller ny förbundsavgift: 400 kr (380 kr 2017). Kom ihåg att lägga in er nya lokala medlemsavgift för 2019 i Medlem Online redan nu.

Kallelse till kongressen 2018

Arbetet med jubileumskongressen är i full gång och vi hoppas att detta ska bli en minnesvärd händelse i samband med vårt 100-årsjubileum! Rasklubbar och distrikt kallas till Svenska Brukshundklubbens kongress den 26–27 maj 2018 på Clarion Hotel Arlanda Airport. Vet ni inte vilka delegater som ska anmälas pga. att ert årsmöte ännu inte genomförts? Anmäl bara rätt antal delegater i anmälan, så kan vi korrigera namn och uppgifter på delegaterna när era årsmöten genomförts. Denna justering ska vara genomförd senast den 31 mars.

Handlingar till kongressen

Alla handlingar kommer att publiceras på kongressens samlingssida på vår hemsida i april. På www.brukshundklubben.se/kongress kommer du finna verksamhetsberättelse för 2017, motioner, förbundsstyrelsens förslag samt vilka som är föreslagna att röstas in i förbundsstyrelsen. Tryckta handlingar skickas till delegater separat.

Födelsedagen 30 maj 2018

Brukshundklubben firar 100 år och den 30 maj är den verkliga födelsedagen. Då hoppas vi att alla klubbar vill bjuda medlemmarna på tårta. Klockan 19.55 kommer ordförande att hålla ett tal, via webben och kl 20 hurrar vi över hela Sverige. Tårtan bakas eller köps, allt efter vad kassan tillåter. Enkelt och billigt kan vara att fixa en meterlång rulltårta. Recept och idéer kommer att delas på Facebook veckan innan.
Kanske kan klubben erbjuda lite aktiviteter under kvällen – tipspromenad, fiskdamm för hundarna och en liten uppvisning?

Jubileumsapporten

Nu blommar det av massor av verksamhet under jubileumsapporten. Ett stort tack till alla klubbar som hittar på så mycket spännande aktiviteter. Tänk vad många glada hundar och hundägare det leder till. Gå in och titta på hemsidan och låt dig och din klubb inspireras.

Militärrabatt

Du vet väl om att du kan få fina erbjudanden från Militärrabatt på allt från skor och kläder till mat och resor? Gå in och läs mer om vår medlemsförmån hos Militärrabatt här.

Avel och hälsa

Är du nyfiken på SBK:s mentaltest MT2017?

Under 2017 arrangerades SBK:s nya mentaltest MT2017 på fyra olika platser i landet, och totalt testades knappt 100 hundar av elva olika bruksraser. Under 2018 kommer MT2017 att arrangeras på ytterligare några platser, och förhoppningen är att minst lika många hundar till kommer att testas. För att kunna göra en ordentlig utvärdering av MT2017 behövs många testade hundar. Vill du starta på MT2017 med din hund, eller känner du dig nyfiken och vill komma och titta, oavsett vilket är du hjärtligt välkommen! Här kan du läsa mer om MT2017, se resultaten från 2017 samt när och var de arrangeras under 2018.

Arrangera uthållighetsprov

Brukshundklubbens uthållighetsprov (UHP) är officiella och öppna för alla brukshundraser. Rätt att arrangera UHP har rasklubbar, distrikt och lokalklubbar. Inför 2018 har vi ännu bara fått in fyra ansökningar om att arrangera UHP, och vi vill naturligtvis kunna erbjuda många fler! Vi skickar därför nu en liten uppmaning till er i distrikt, ras- och lokalklubbar om att arrangera ett UHP under 2018. För mer information och ansökningsblankett läs här. Om er klubb är intresserade att ordna utbildning för domare och provledare inom UHP kan Utskottet för avel och hälsa hjälpa till.

Hundägarutbildning

Hur duktig är din hund?

Vill er klubb ha en rolig aktivitet att arrangera i samband med er jubileumsapport eller på kurser? Då tipsar vi om vårt paket "Hur duktig är din hund?" som är både enkelt att genomföra och uppskattat av hundägarna. Du kan läsa mer om paketet här.

Konferens för distriktens hundägarutbildning

"Det gäller att Fiska där Fisken Finns"
Har vi attraktiva utbildningar och vilka är generation Y egentligen? Viktiga frågor som kommer lyftas upp under konferensen! Glöm inte att anmäla! Mer information hittar du här. (PDF-dokument, 148 kB)

Valpkurs i 100 årsjubiléets tecken

Tänk om alla lokala klubbar kan erbjuda extra många valpköpare valpkurs detta år?Så fantastisk mycket kompetens och erfarenhet som vi har. Och vi kan bidra till att så många valpar växer upp till harmoniska individer. Gör en extra satsning när vårens valpar kommer ut i solen och erbjud "valpkurs 3 ggr" för 100 kr + medlemsavgift.

Prov och tävling

Barmarksläger

SBK:s utskottsgrupp för draghundar inbjuder till barmarksläger med Grönt Kort för nybörjare på Strängnäs Brukshundklubb. Läs mer här.

Tjänstehund

Kurskatalog patrullhund

För dig som är intresserad av att grundutbilda eller vidareutbilda dig inom patrullhund finns nu information om våra kurser 2018 samlade i en digital kurskatalog. Läs mer här.