SM i bruks, IGP och Mondioring 2020 ställs in

Svenska Brukshundklubbens förbundsstyrelse har beslutat att ställa in SM i bruks, IGP och Mondioring 2020 i Jönköping.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att de nu gällande rekommendationerna med anledning av Corona förlängs till 31 december. De kan upphävas före slutdatum, eller förlängas, om det behövs. Detta kommer att påverka Svenska Brukshundklubbens verksamhet för hösten 2020.

Utöver det har SKK:s centralstyrelse uttalat att ingen klubborganiserad verksamhet ska genomföras av någon klubb inom SKK-organisationen med fler än tio personer utomhus. Det gäller även företag och organisationer som har avtal med SKK eller en SKK-ansluten klubb om att arrangera prov, tävlingar eller beskrivningar. Slutdatumet är initialt satt till 31 maj 2020 men kan komma att förlängas.

Tillsammans med årets SM-arrangör, samt representanter för berörda utskottsgrupper har förbundsstyrelsen diskuterat situationen och olika vägar för hantering. Då man inte ser det hållbart att skjuta upp SM till senare i år eller genomföra det utan publik har förbundsstyrelsen tagit beslutet att ställa in årets SM i bruks, IGP och Mondioring.

SM- och VM-kval

Då FCI beslutat att ställa in IGP-VM i Nederländerna ställer förbundsstyrelsen även in SM-/VM-kvaltävling i Sollefteå som skulle hållas i juli.

Kvalperioder

Kvalperioden inför nästkommande SM löper vidare så att den kommer att omfatta två år och avslutas 60 dagar innan mästerskapet 2021. Erhållna kvalplatser till vinnande ekipage 2019 behålls.

SM 2021och 2022

Med anledning av att årets SM ställs in, kommer Smålandsdistriktet att arrangera SM 2021. Daladistriktet som skulle arrangera SM då, kommer istället arrangera SM 2022.

Beslut kan komma att ändras

Beslut om att ställa in SM kommer stå fast, men beslut gällande kval, kvalperioder och nästkommande års SM kan komma att revideras beroende på utvecklingen av virusspridningen i samhället och direktiv fattande av Folkhälsomyndigheten, Regeringen med flera.

Förbundsstyrelsens protokoll (PDF-dokument, 186 kB)

Hemsida för SM 2020