Riktlinjer med anledning av Corona

Svenska Brukshundklubbens verksamheter påverkas av nya riktlinjer kring coronaviruset.

Med anledning av regeringens och Svenska Kennelklubbens (SKK) nya riktlinjer, kommer vår verksamhet att påverkas i större omfattning än tidigare.

Brukshundklubben följer SKK och Folkhälsomyndigheternas riktlinjer. All information går ut via brukshundklubben.se och uppdateras löpande.

Allmänna råd

• Ta ansvar för din egen och andras hälsa
  • Var noga med din handhygien
  • Hosta och nys i armvecket
  • Undvik onödig kroppskontakt såsom att ta i hand etc.
  • Undvik att röra ansiktet tills du haft möjlighet att rengöra händerna
  • Är du sjuk stannar du hemma! Avvakta att delta i aktivitet minst två dagar även efter att symptom har gått över.
  • Tillhör du en riskgrupp bör du inte delta Brukshundklubbens aktiviteter
  • Vid konferenser, årsmöten etc. där möjlighet finns, skicka delegater/representanter utanför riskgrupp att delta.
  • Följ råden från Folkhälsomyndigheten på www.folkhalsomyndigheten.se.
  • Om du är arrangör av ett prov eller tävling där det ingår hantering av föremål, se till att det finns lite tvål och våtservetter alternativt handsprit som tävlings- eller provledaren använder mellan momenten där föremål används
  • Undvik att ta i hand, även om det ingår i prov- och tävlingsverksamheten.
  • I vår verksamhet håller vi normalt avstånd mellan varandra då vi mestadels har en hund i kopplet så de rekommenderade 1,5 - 2 meter uppfylls
  • Se till att fika serveras utomhus.

Restriktioner kring större arrangemang

• Alla arrangemang över 50 personer samtidigt ställs in
  • SBK följer Svenska Kennelklubbens centralstyrelses beslut att utställning, prov eller tävling där det förväntas komma 50 personer eller färre kan ställas in med hänvisning till force majeure. Beslut tas av respektive arrangör. Länk till SKK:s hemsida med mer information.
  • Överväg som arrangör om tävlingar under den närmsta tiden ska hållas utan publik och med möjlighet för personer att kunna hålla avstånd. Arrangören fattar själv beslut om detta och skapar möjlighet för deltagare att ta del av och följa de allmänna råden.
  • Vid utbildningar, kompetensutveckling eller liknande där det normalt sett är obligatorisk närvaro för att bibehålla aktiv auktorisation ges tills vidare dispens för den deltagare som känner oro för egen del eller nära anhörig. Det anses då vara ett godtagbart skäl att ej delta.

Återbetalning av anmälningsavgift

• Vid arrangemang som ställs in av arrangör till följd av Corona tillämpas force majeure i SKK:s stadgar, §15 och SBK:s stadgar §13 (PDF-dokument, 280 kB).
  • Varje person som anmält sig till Svenska Brukshundklubbens arrangemang avgör själv om den vill delta eller inte på grund av smittorisken. Personer som redan anmält sig till ett arrangemang, kan få anmälningsavgiften återbetald om man väljer att inte delta på grund av smittorisk.

Årsmöten

SBK följer SKK/CS beslut att bevilja en generell dispens till alla klubbar att genomföra sina årsmöten senast den 31 maj. Beslut tas av respektive klubb. Länk till SKK:s hemsida med mer information.

Väljer klubben att ställa in mötet ska ett utskick göras via Medlem Online, samt alla de informationskällor klubben har att tillgå för att säkerställa att informationen kommer medlemmarna tillhanda. Ersättningsdatum ska vara beslutat innan mötet ställs in.

För de klubbar som genomför sina årsmöten som planerat bör arrangören se till att möjligheter finns att delta så tryggt som möjligt. Detta kan ske genom att t.ex. minimerar risk för spridning på den fysiska platsen såsom att tillhandahålla tvål, handsprit, ha större lokal så personer får utrymme, säkerställa att mat och dryck är tillagad av personer som inte riskerar vara smittade, beställa utökad städning inför och efter arrangemanget osv.

Som enskild individ bör man sätta sin egen och andras hälsa först. Stanna hemma om du är orolig eller har symtom.

Gällande riktlinjer för centrala arrangemang kommer information att skickas ut till berörda parter.

Svenska Kennelklubbens hemsida www.skk.se

Folkhälsomyndighetens hemsida www.folkhalsomyndigheten.se