Fler testmoment i specialsök

Publicerat i: Organisation, Prov & tävling, Hundägarutbildning, Avel & hälsa, Tjänstehund

Nu har vi tagit fram ytterligare tre testmoment i specialsök för er ute i landet att prova på och lämna in feedback om.

Förutom de tidigare publicerade momenten godssök och terrängssök finns nu de tre nya momenten som är: sök i byggnad, fordonssök och sök på person.

Sök i byggnad

Sök i byggnad kan vara alltifrån att söka av en industrilokal, ett lagerutrymme, en ladugård, ett parkeringshus, förrådsutrymme till att söka av ett rum, kontor, fikarum, omklädningsrum eller olika delar i en större byggnad etc.

När man yrkesmässigt söker igenom byggnader, lokaler etc använder man sig ofta av två olika sökmetoder: "Scanning" där man relativt snabbt söker av ett utrymme för att se om hunden lokliserar något. "Detaljsök" som är ett mer detaljerat sök i ett utrymme. Det gäller att vara säker på att området blir genomsökt.

Fordonssök

Fordon är ett ganska vitt begrepp men vi utgår här främst från bilar, lastbilar, bussar, traktorer eller motsvarande. Båt skulle också kunna räknas in som fordon, gärna en lite större modell med detaljsök både uppe på och inne i båten, fundera på och testa gärna det.

Sök på person

Sökobjekt under det här momentet kommer troligtvis vara utbildade/instruerade funktionärer. Minst tre personer ska sökas av. Sökområdets utformning ska vara en öppen yta utomhus eller inomhus. I sökområdet kan det finnas stolar, parkbänk, låg mur med mera.

Läs mer om de olika momenten och hur ni lämnar in er feedback här.