Hundsveriges största hund- och folkfest till ända

SM 2018 är till ända. Inte kunde jubileumsåret firas på ett bättre sätt. En riktig hund- och folkfest blev det där gemenskap, sammanhållning och glädje präglade veckan.

Vanligtvis arrangerar Svenska Brukshundklubben SM vid fyra tillfällen varje år. Med anledning av jublieumsåret tog SBK:s blekingedistrikt på sig det stora och tidvis tunga ansvaret att arrangera SM i nästan alla tävlingsgrenar - samtidigt. Under närmare två år har distriktet arbetat med att planera och genomföra detta SM, som enligt både besökare, tävlande och funktionärer, kan klassas som succé. Blekinge stod som värd för tävlingar i bruks, IPO, lydnad och rallylydnad. Tillsammans med skånedistriktet arrangerades även försvarsmaktsmästerskapen och SM i räddning.

Storartade planer blev till verklighet

Och nog satte man ribban högt. När äntligen invigningen skulle starta, men sedvanlig parad, kunde man nästan ta på stämningen. Bland de tävlande var det såklart tävlingsnerver som gjorde sig påminda och för arrangörerna som så länge väntat på att äntligen få kicka igång. Hade man tänkt på allt?

Rolf Weiffert hoppar fallskärmMest nervöst kanske det ändå var för en person som inte fanns med i paraden - förbundsordförande Rolf Weiffert. Istället satt han i ett plan 3 000 meter ovanför invigningen och väntade på klartecken att kasta sig ut med fallskärm i ett tandemhopp. Allt gick som planerat och Rolf landade mitt på planen framför scenen där invigningstalarna avlöste varandra. Representanter från deltagande kommuner, landshövding Sten Nordin och Rolf själv var de som talade.

Försvarsministern Peter Hultqvist besöker SM 2018 i RonnebySå det var en rad namnkunniga personer som besökte detta SM. Försvarsministern Peter Hultqvist besökte SM under torsdagen när tävlingarna var i full gång.

Miljö och innehåll spelar stor roll

Vackra Brunnsparken i Ronneby var själva epicenter för SM. Här fanns utställare, samarbetspartners och här hölls merparten av tävlingarna. Dessutom stod Karlshamn, Karlskrona och Olofström värd för de tävlingsdelar som krävde större skogsområden och rasmassor. Lisa Syrén, känd från radioprogrammet "Ring så spelar vi" var vår ciceron under SM-veckan genom att hålla i intervjuer på stora scenen mitt i Brunnsparken.

Tid för avkoppling och nöje

Varje kväll efter att tävlingarna avslutades arrangerade Ronneby brunn hotell After dog, med liveband och god mat. Visserligen fick gästerna ibland vänta länge på maten, i övrigt var det ett bra sätt att koppla av efter dagens slit. Många vallfärdade dit, både boende på hotellet och från de temporära campingar som var uppbygda i och omkring Brunnsparken.

Välarrangerade tävlingar

Resultatredovisningen var något som många lyft fram som extra bra. Nästan i realtid kunde man följa tävlingarna på arrangörens hemsida och det var kul att se hur funktionärerna organiserat sig för att rapporterna skulle ske så snabbt som möjligt. Direkt efter ett tävlingsekipage sista moment, fick en funktionär domarprotokollet i sin hand och sprang de 100 meterna till SM-kansliet för att där tas emot av en stab av personer som snabbt la in resultatet digitalt. Traditionsenligt fanns det även resultatlistor i parken som ständigt uppdaterades för publik och besökare att följa.

Tävlingarna flöt på bra alla dagar och inga störra missöden fanns att rapportera. Visserligen ställde parkens ankor till det för de tävlande i lydnaden, men efter ett planbyte var det löst. Något som gav extra krydda både till de tävlande och publik var att det fanns speaker på varje tävlingsplan. SBK:s hundsporter är invecklade och kan vara svåra att följa för den oinvigde. Tack var speakers som presenterade de tävlande på ett trevligt sätt, förklarade moment och poängssättning och till och med fick domarna att dansa, blev tävlingarna både trevliga och roliga att se på.

Tätt i toppstriden taggar de tävlande

Invigningsparad avdelning lydnadshundarNärmare 400 tävlande fanns på plats detta SM och alla har de tränat och tävlat sig fram till en kvalificering i SM. För de tävlande i lydnad och rallylydnad inleddes SM med kval, där bara de 20 bästa gick vidare till final. Det var en hög nivå på de tävlandes insatser och ibland var resultaten så jämna att det bara skiljde några poäng mellan guld och silver. För den tävlingsinriktade var det mycket triggande att röra sig bland så många likasinnade och att tävla mot de bästa.

En pampig grand final

När det så var dags för prisutdelning började SM lida mot sitt slut. Alla de tävlande prisades för sina insatser, inte minst de som stod högst upp på prispallen. Den spända stämningen från invigningen var som bortblåst och hade ersatts av en uppsluten och tidvis rörd och tårfylld glädje. För ett lyckat arrangemang, enastående prestationer och nyfunna vänner. Denna dag kände nog alla sitt SBK-hjärta klappa lite extra starkt. Stolt över att representera denna 100-årig som samlar alla olika slags människor och intressen kring en gemensam nämnare - hunden!

Svenska Brukshundklubben säger tack

Förbundsordförande Rolf Weiffert talar på SM:s galamiddagSvenska Brukshundklubben vill rikta ett stort tack till SBK:s distrikt i Blekinge och Skåne för ett väl genomfört arrangemang. Till alla 300 funktionärer som dömt, skrivit protokoll, lagt spår, brett smörgåsar och allt annat som ni gjort för att få ett så här stort arrangemang att hålla ihop. Vi vill tacka alla tävlande för det slit och den tid ni har lagt ner för att ta er till SM och för att ni är fantastiska ambassadörer för den svenska hundsporten. Tack till våra samarbetspartners som tillsammans gjort det möjligt att genomföra detta SM på det storartade sätt som det till sist blev. Och tack till besökare och publik som hejade fram våra duktiga tävlande på deras resa mot prispallen.

SM-vinnarna

Kanske var vi alla vinnare på detta SM, såväl arrangör som tävlande. Men det fanns en skara som bokstavligen stod högst upp på pallen.

Prispall för skyddet SM 2018Skydd

 1. Åsa Alsvik & Linjax Ludvig, Laholms BK. 691,5 p.
 2. Glenn Andersson & Mallekrafts ICE, SBK:s Malmöavdelning. 663,75 p.
 3. Elin Haglund & Chowlivs ARusa, Nyköpings BK. 648,5 p.

Prispall för spår SM 2018Spår

 1. Rene Friberg & Utterlyans Wozzie, Skövde BK. 608.25 p.
 2. Eva Hellström Nilsson & Ever On Ize, Ljungby BK. 606.5 p.
 3. Lillemor Arthursson & Enduros Freda, Hudviksvalls BK. 597.5 p.

Prispall för sök SM 2018Sök

 1. Erik Wiklund & Mara vom Merlin, Hudiksvall BK. 572 p.
 2. Susanne Rydberg & Framnäs Faks, Hallstahammar BK. 565.5 p.
 3. Helene Gustafsson & Mandylikes Visible Vim, GMBK. 553.25 p.

Prispall för rapport SM 2018Rapport

 1. Thomas Franzon & Vallhunden Glock, Strängnäs BK. 591.25 p.
 2. Monica Schneider Clasen & Vallhunden Vem, Jönköping BK. 554.5 p.
 3. Hans Vestergren & Tonedos my friend Abbot, Botkyrka BK. 500.75 p.

Prispall IPO SM 2018

IPO

 1. Frida Wallén & Bruksviljans Amen, Enköpings BK. 292 p.
 2. Monica Holmgren & Cixo del Lupo Nero, Södertälje BK. 284 p.
 3. Towa Lindh & Black Workers Crash. Västerås BK. 282 p.

Prispall för patrull SM 2018Patrull

 1. Mikael Åberg & Försvarsmaktens Elmer, Karlsborgs BK. 1075.5 p.
 2. Annalena Andersson & Jebas Zota, Övre norrlands distrikt. 1060.5 p.
 3. Sven Hemmingsson & LabbMoas Lira, Blekinge. 1031.75 p.

Prispall för räddning SM 2018Räddning

 1. Mia Lindblom & Bardlands Prins Putte, Stockholms södra BK. 671.5 p.
 2. Maria Axelsson & Reducks Ture Sventon, Säffle BK. 644 p.
 3. Olivia Jonsson & Kopets chocolate Energy, Väsby BK. 610 p.

Prispall för lydnaden SM 2018Lydnad

 1. Fatima Spaho & Utterlyans Wimze, GMBK. 290.88 p.
 2. Maria Brandel & Eazy Working Aadi, Kungsörs BK. 288 p.
 3. Maria Danielsson & Aussie Actions red Turning Tina, Värmdö BK. 287 p.

Rallylydnad

 1. Kristin Svee & Agildes More Action Less Sweets Moira, Södertälje LKK. 199.25 p.
 2. Jeanette Nihlgård & Working Ninjaz Nike, Råådalens BK. 198 p.
 3. Andrea Andersson & Blåguls Hidden Star Stjärna, Lunds BK. 197.75 p.