Film på mentaltest som följer nytt regelförslag

Publicerat i: Avel & hälsa

14-15 maj tar Svenska Brukshundklubbens kongress beslut om nya regler för mentaltest (MT). Nu finns en film som visar ett helt MT genomfört enligt de nya regelförslaget

2 april genomfördes ett (av två) fälttest i Lilla Edet. Där filmades både hunden i banan och den genomgång som Jan Gyllensten hade av hunden.

Med tillåtelse från fotograf Christer Lundberg och hundägaren gör vi filmen tillgänglig. Filmen ger information om hur hela banan ser ut, hur momenten genomförs, hur domarna ska använda protokollet vid redovisningen samt hur poängen räknas samman.

Filmen som visar hela banan inkl. genomgången, är sammanlagt på cirka 40 minuter.

Till filmen och mer information om arbetet med att ta fram regelförslaget

Bakgrund till regelförslaget

Ny låsningsperiod för regler i alla tävlingar och prov inom Svenska Kennelklubben startar 2017 och pågår till och med 2021. Svenska Brukshundklubbens (SBK) förbundstyrelse har kongressens uppdrag att ta fram förslag i regelverk som SBK är huvudman för. Framtagandet av ett förslag i mentaltest delegerade förbundsstyrelsen till Utskottet för avel och hälsa.

Utskottet tillsatte en projektgrupp som jobbat med att utvärdera befintligt regelverk samt arbeta fram nytt förslag. Projektgruppen består av Kirsten Wretstrand, Owe Andersson, Meta Carlsson och Jan Gyllensten. På kongressen i maj 2016 ska delegaterna besluta om förslag på reviderade regler för MT.