Grundläggande krav hund

För att ett blivande assistanshundekipage ska få påbörja sin resa från hund och ägare till assistanshundekipage har Svenska Brukshundklubben vissa krav.

Kraven har faställts utifrån att ekipaget skall vistas i offentliga miljöer och att hunden skall ha ett praktiskt syfte för sin förare.

Ålder

Hunden får inte vara yngre än 1 år vid lämplighetstest och inte äldre än 5 år vid examination.

Friskhetsintyg

Hunden skall vara frisk och utan nedsatt funktion. Bedömning görs på Sveriges veterinärförbunds blankett för friskintyg. Den veterinär som genomför undersökningen ska ha kännedom om hundens framtida användningområde och hunden ska undersökas i enlighet med de rasspecifika avelsstrategin (RAS) för rasen. Intyget får inte vara äldre än 14 dagar vid tiden för lämplighetstestet.

Leder

För storvuxna hundar (över25kg) och raser anslutna till SKKs hälsoprogram avseende höftledsstatus och/eller armbågsledsartros, nivå 2 eller 3, ska resultat från ledröntgen föreligga. Röntgen kan även vara aktuell för övriga raser i de fall då den rasspecifika avelsstrategin förespråkar undersökning. Resultatet ska avläsas officiellt av Svenska Kennelklubbens veterinärer i enlighet med gällande FCI standard. För godkännande gäller:

Höftledsröntgen:

• Normala höftleder grad A
  • Normala höftleder grad B

Observera att för vissa raser gäller att hunden ska vara lägst 18 månader vid officiell höftledsröntgen. Se vidare på SKKs webbplats www.skk.se.

Armbågsledsröntgen:

• Inga påvisbara förändringar grad 0

Ögon

I de fall rasen är ansluten till hälsoprogram inom SKK avseende ögonsjukdom, nivå 2 eller 3, alternativt att den rasspecifika avelsstrategin förespråkar DNA-‐test avseende allvarlig ögonsjukdom, ska giltigt resultat föreligga. Hund med allvarlig ögonsjukdom (enligt listan nedan) godkänns inte för utbildning/leverans.

Med allvarlig ögonsjukdom avses exempelvis:
CEA, blödning kraftig
CEA, blödninglindrig
CEA, blödningmåttlig
CEA, näthinneavlossning kraftig
CEA, näthinneavlossning lindrig
CEA, näthinneavlossning måttlig
Colobom, kraftig
CRD, kraftig
Glaukom
Katarakt, bakrepolär, kraftig utbredning
Katarakt, total
KCS
Linsluxation, primär
Näthinneavlossning
Pannus
PHTVL/PHPV, grad 2-­6
PLD,3/4-total, flödeshål
Progressiv retinal atrofi (PRA)
RD Geografisk
RD Multifokal
RDTotal
Retinopati
Öga uppföljning

Ej SKK-registrerad hund

För hund som inte är registrerad i SKKs stambok tas beslut om hälsoundersökning beroende av ras/ingående raser. För hundar över 25 kg skall höftleds-och armbågsröntgen genomföras.

Kastration

Krav på kastration föreligger inte. Är hunden kastrerad ska detta anges på veterinärintyget. Hund som är kemiskt kastrerade får inte delta på test, karenstid enligt SKKs dopingsbestämmelser föreligger. https://www.skk.se/sv/utstallning/regler/doping/kar/

Vaccination

Hunden ska vara vaccinerad enligt vad som anges i SKKs "Allmänna regler för utställningar, prov och tävlingar".

Veterinärundersökning av examinerad hund

Examinerad assistanshund ska genomgå årlig veterinärkontroll. Intyg skall redovisas i samband med årsprov. Ställningstagande angående fortsatt tjänstbarhet tas vid veterinärbesök och vid årskontroll. För hundar i behov av medicinering tas beslut i samråd med veterinär från fall till fall om fortsatt tjänst med täcke är möjligt.

BPH

Innan ett lämplighetstest kan genomföras skall din hund ha genomfört ett BPH med skott. Oavsett vilka regler som gäller för att BPH skall anses ha genomförts så måste en hund som skall anmälas till lämplighetstest för Assistanshund genomfört ALLA moment inkluderade i BPH. Man kan inte välja bort moment för hund som skall utbildas till Assistanshund.

BPH med skott genomförs av Svenska Kennelklubben godkända BPH arrangörer. En beskrivning av BPH och en lista med arrangörer hittar du genom att följa nedanstående länk.

För att protokollet från BPH skall hinna bearbetas och registreras i tid för lämplighetstest så måste det gå minst 2 veckor mellan BPH och lämplighetstest.