Våra läger

Vi erbjuder kostnadsfria läger för ungdomar som är intresserade av tjänstehund. Här följer en beskrivning av respektive läger samt när och hur du anmäler dig.

Ungdomsläger Patrullhund steg 1

Du som är mellan 15-20 år, intresserad av tjänstehund och ännu inte har deltagit vid något läger hos oss har under en vecka möjlighet att få en introduktion av tjänstehund och vår verksamhet. Du ska ha genomfört detta läger för att få söka till våra andra läger - Regionalt ungdomsläger Patrullhund och Ungdomsläger Patrullhund steg 2.

Detta läger hålls i samband med Hundtjänstskolan på Marma vilket ger en unik möjlighet att få en inblick i tjänstehundsverksamheten tillsammans med kompetenta instruktörer och andra deltagare. Du kommer få bära uniform, lära dig militär pedagogik och krav kommer ställas på att beakta värdegrunden i Försvarsmakten.

Boendet sker huvudsakligen i baracker i delade rum, förutom en natt då förläggning sker i tält. Hundarna bor under lägret i hundstallar och kommer delar av dagen att lämnas ensamma. Vi kommer vara ute i skogen hela dagar och mer fysiskt krävande aktiviteter förekommer. Du kommer lära dig grunddressyr för en patrullhund, spåra med hund, figurera och mycket mer - allt tillsammans med din egen, eller lånad hund. Inga förkunskaper krävs av dig eller din hund och alla raser är välkomna.

Ungdomsläger Patrullhund steg 1 får du endast genomföra en gång.

Nästa läger

• Vecka 27 (den 1-7 juli) på Marma (mellan Gävle och Uppsala)
  • Vecka 28 (den 8-14 juli) på Marma (mellan Gävle och Uppsala)

Anmälan

Anmälan till Ungdomsläger Patrullhund steg 1 görs direkt i anmälningsformulär här på hemsidan senast den 1 mars 2018. Antagningsbesked skickas via e-post senast den 26 mars 2018.

Ungdomsläger Patrullhund steg 2

Du som har genomfört Ungdomsläger Patrullhund steg 1 kan därefter söka till detta fortsättningsläger som är fyra dagar långt och genomförs på våren varje år.

Målet med detta läger är att ge dig en god insikt i och information om tjänstehundsverksamheten inom Försvarsmakten samt hur du kan fortsätta ditt engagemang i någon form. Under dessa dagar får du grundläggande kunskap för att du själv ska kunna lägga upp enklare dressyrövningar för patrullhund samt hur du kan tänka vid vidareutvecklingen av din hund och patrullhundsdressyren.

En natt kommer att förläggas i enmanstält tillsammans med din hund ute.På detta läger tar du med egen hund, möjlighet att låna hund på plats finns inte.

Detta läger får du endast genomföra en gång.

Krav för att delta:

• Genomfört Ungdomsläger Patrullhund steg 1.
  • Du ska vara minst 15 år fyllda vid kursstart eller som mest fylla 20 år under året.
  • Du ska vara medlem hos Svenska Brukshundklubben eller Sveriges Hundungdom.
  • Din hund ska vara 12 månader vid kursstart, fullt frisk och i god form för att orka med. Den ska också vara försäkrad samt vaccinerad enligt SKK:s bestämmelser.

Nästa läger

• Vecka 19 (den 10-13 maj 2018) på Marma (mellan Gävle och Uppsala)

Anmälan

Anmälan sker direkt i formulär här på hemsidan. Anmälan till nästa läger öppnar i början av år 2018.

Regionalt ungdomsläger Patrullhund

För dig som har genomfört Ungdomsläger Patrullhund Steg 1 och vill fortsätta utvecklas inom både tjänstehund och det militära så är detta fortsättningsläger något för dig. Här kommer du får en möjlighet att knyta kontakt med likasinnade från samma distrikt, återkoppla från Ungdomsläger Patrullhund Steg 1, arbeta vidare på dressyren samt få verktygen att ta dig vidare i verksamheten.

Det genomförs två Regionala läger på hösten varje år och lägerplats skiftar från år till år. När du söker placeras du på det läger som finns närmast där du bor.

Regionalt ungdomsläger får du genomföra obegränsat antal gånger då vi hoppas på stor kompetensöverföring er ungdomar emellan. Dock har de ungdomar som inte tidigare genomfört detta läger förtur. Lägret genomförs med egen hund.

Krav för att delta:

• Genomfört Ungdomsläger Patrullhund steg 1.
  • Du ska vara medlem hos Svenska Brukshundklubben eller Sveriges Hundungdom.

Nästa läger

• Vecka 44 (den 1-4 november) på Marma (mellan Gävle och Uppsala)

Anmälan

Anmälan sker direkt i formulär här på hemsidan. Anmälan till nästa läger öppnar ca augusti/september år 2018.

Kostnadsfria kurser

All vår verksamhet är kostnadsfri och vi står för resor, mat och logi (i tält eller barack). Under din vistelse hos oss är du försäkrad via ditt medlemskap. Under våra läger tillhandahåller vi uniform som skyddskläder och militär utrustning som du får låna. Vi betalar inte för eventuell förlorad arbetsinkomst, dagpenning eller annan ersättning.

Kost

För den som önskar specialkost under våra läger kan vi erbjuda vegetarisk, laktosfri eller glutenfri kost. För övrig specialkost krävs ett läkarintyg i god tid innan kursstart.