Våra läger

Vi erbjuder både regionala och centrala läger. Nedan följer en beskrivning av respektive läger. Var i landet dessa hålls är olika beroende på arrangör, så håll utkik här på hemsidan.

Centralt tjänstehundsläger - introduktion

Du som är mellan 15-20 år, intresserad av tjänstehund och ännu inte har deltagit vid något läger hos oss har under en vecka möjlighet att få en introduktion av tjänstehund och vår verksamhet. Du ska ha genomfört detta läger för att få söka till våra andra läger - Regionalt läger vecka 44 och THU (Tjänstehundsungdom).

Detta läger hålls i samband med Hundtjänstskolan på Marma vilket ger en unik möjlighet att få en inblick i tjänstehundsverksamheten tillsammans med kompetenta instruktörer och andra deltagare. Du kommer få bära uniform, lära dig militär pedagogik och krav kommer ställas på att beakta värdegrunden i Försvarsmakten. Vi kommer vara ute i skogen hela dagar och du kommer lära dig grunddressyr patrullhund, att spåra med hund, figurera och mycket mer - allt tillsammans med din hund eller, i mån av plats, en lånad hund (se nedan).

Centralt tjänstehundsläger får du endast genomföra en gång.

Kursplan introduktionskurs (PDF-dokument, 76 kB)

Regionala tjänstehundsläger - fortsättning

För dig som är mellan 15-20 år, har genomfört vårt centrala tjänstehundsläger och vill fortsätta utvecklas inom både tjänstehund och det militära så är detta fortsättningsläger något för dig. Här kommer du får en möjlighet att knyta kontakt med likasinnade i ditt distrikt, återkoppla från det centrala lägret, arbeta vidare på dressyren samt få verktygen att ta dig vidare.

Detta läger kommer genomföras på olika platser varje år under helgen vecka 44. När du söker placeras du på det läger som finns närmast där du bor.

Regionalt ungdomsläger får du genomföra obegränsat antal gånger då vi hoppas på stor kompetensöverföring er ungdomar emellan. Dock har de ungdomar som inte tidigare genomfört detta läger förtur. Lägret genomförs med egen hund.

THU – tjänstehund ungdom

Du som är mellan 18 - 20 år och har genomfört det centrala tjänstehundslägret kan söka THU som är ett fyra dagar långt läger som genomförs på våren varje år. Du som deltagare tar med egen hund. Inga förkunskaper krävs av hunden och alla raser är välkomna.

Målet med detta läger är att ge deltagarna god insikt i och information om tjänstehundsverksamheten inom Försvarsmakten samt hur du kan fortsätta ditt engagemang i någon form. Här får du grundläggande kunskap för att du själv ska kunna lägga upp enklare dressyrövningar för patrullhund samt hur du kan tänka i din vidareutveckling med din hund.

Detta läger får du endast genomföra en gång.

Egen eller lånad hund

Har du möjlighet ser vi gärna att du tar med dig egen hund till våra läger, det ställs inga krav på tidigare erfarenheter hos hunden och alla raser är välkomna. Däremot skall hunden vara minst 6 månader gammal, vaccinerad och försäkrad enligt SKK:s bestämmelser samt vara skottfast.

Hundarna bor i fina hundstallar och vi anpassar träningen efter varje individ.

Det finns även ett fåtal platser på varje läger med möjlighet att låna hund (OBS! inte på regionala läger eller THU) som du kommer att ta hand om samt träna med under lägret. Önskar du låna hund skriver du det i anmälan.

Vad som gäller vid våra läger

Läs om vad som gäller vid våra läger under fliken "För ungdomar".

Läger 2017

Anmälan till läger

Anmälan till läger görs via formulär direkt på hemsidan. Blir du antagen ska du skicka en bekräftelse till oss att du antar platsen. Många söker våra läger och vi hoppas kunna tillgodose en plats till alla. Så fort ett läger går att anmäla sig till kommer det dyka upp på hemsidan. OBS! Är du under 15 år får du inte delta på våra läger.

Anmälan till centralt tjänstehundsläger (introduktion)

Anmälan till läger vecka 27 och 28 sommaren 2018 öppnar under kvartal 4 här på hemsidan.

Anmälan till regionalt tjänstehundsläger (fortsättning)

Anmälan till våra regionala ungdomsläger i Skillingaryd samt på Marma den 2-5 november 2017 är nu öppen. Sista anmälningsdag är den 25 september. Antagningsbesked skickas ut senast den 2 oktober.