IPO Nordic Style

IPO Nordic Style (IPO NS) är en ny gren inom Svenska Brukshundklubben och är en internationell variant av nordiskt bruksarbete.

Från 2017 sker all hantering av IPO NS i SBK Tävling.

Om IPO NS

Med ett enat nordiskt förslag och gott samarbete med Frans Jansen, ordförande i FCI:s brukskommission, godkände FCI regelförslaget och tävlingsformen blev officiell 2012.

Tävlingsmomenten

IPO NS skiljer sig från svenskbrukset genom att huvudmomenten för rapport-, spår- och sökhundar sker över två dagar. För skyddshundarna är planskyddet nedkortat och lydnadsprogrammet är betydligt kortare. Platsliggning sker i grupp utan skott, med dolda förare och under tre minuter.

Regler för IPO NS

Reglerna baseras på de regler som gäller för Nordiska mästerskapen. Det innebär att alla FCI-anslutna länder kan arrangera tävlingsformen officiellt och att internationellt Cert (CACIT) delas ut (om tävlingen är internationell).

Information gällande utdelning av CACIT (PDF-dokument, 234 kB)

IPO NS finns i fyra olika grupper, men bara i en klass. Tävlingsformen saknar ingångsklass och de tävlande måste kvalificera sig nationellt. Ingångskravet i Sverige är godkänd i högre klass i aktuell bruksgren.