Lydnadsbloggen - Landslaget & Talangtruppen

Den här bloggen kommer i första hand att handla om våra tankar, målsättningar och aktiviteter tillsammans med landslaget och talangtruppen. Man kommer också kunna läsa om förarnas egna tips och erfarenheter i form av artiklar och intervjuer. Kort sagt, en blogg som vi hoppas ska locka till läsning.
Om du tycker den verkar kul och intressant, dela gärna länken och sprid den vidare! Vi har en snabblänk: www.brukshundklubben.se/lydnadsbloggen
Goobedience!!
Hälsar landslagsledningen Diana, Lotta och Daniel samt talangtruppens ledning Lillemor & Heléne


2018-02-07

Nytt år och ett spännande uppdrag för den nya landslagsledningen!

Mitt namn är Diana Samuelsson och jag har fått förtroendet att bli Sveriges nya landslagsledare i lydnad. Jag är väldigt glad för det stora stödet som jag har fått från landslagstruppen och andra härliga lydnadstävlande, TACK!

Starka vid min sida har jag Charlotta "Lotta" Hagström och Daniel Eidenskog.

För mig var det viktigt att bilda ett team som verkligen brinner för lydnad och drivs av att få möjlighet att utveckla landslaget tillsammans med lydnadstruppen. Jag var angelägen om att alla i ledningen var beredda att ta ett stort ansvar inför och på mästerskapen, eftersom jag är den första landslagsledaren som själv tävlar för en plats i landslaget. Jag har varit med i landslagstruppen från 2008–2017 och tävlat med två olika hundar i Sveriges lydnadslandslag.

Diana

Förutom det övergripande ansvaret för landslaget kommer jag främst arbeta med utveckling/förändring, läger och landslagstruppens ekipage.

När jag tillfrågade Lotta och Daniel var det deras specifika styrkor som tillsammans gör att vi kan utveckla och serva landslaget på bästa sätt, som var det viktigaste för mig.

Lotta är utbildad domare och har stor kunskap kring internationella tävlingar. Hon kommer främst arbeta internationellt med VM och NM, men även utveckla landslagstruppen från en domares perspektiv.

Lotta Hagström med hundar

Daniel är väl påläst om lydnadsreglerna och en duktig administratör. Han kommer främst att arbeta med våra nationella aktiviteter såsom rankingtävlingar, läger och serva landslagstruppen under året.

Daniel med hund

När vi i ledningen tillsattes av SBKs Förbundsstyrelse ville vi först få in förslag/tankar från landslagstruppen och vara lyhörda för deras åsikter, för att sedan kunna forma och förändra landslaget inför framtiden. Tack för ert engagemang och för era svar!

Vi har valt att göra några omedelbara förändringar:

I början av året (2018, senast den 20 februari) tar landslagsledningen ut en landslagstrupp för ett helt år.

Landslaget består sedan av sex ordinarie medlemmar samt en eller två reserver. De ekipage som har platserna 1–5 på rankinglistan vid uttagningstillfället är normalt sett direktkvalificerade till ordinarie platser i laget.

Lagets uttagning ska främst baseras på prestationer från SM och rankingtävlingar. SM är årets största och mest utmanande lydnadstävling, vilket kommer avspeglas i form av rankingpoäng från såväl kvalet som finalen. Rankingtävlingarna poängsätts på samma sätt som tidigare.

Om föraren ingår i landslagsledningen kan ekipaget endast tas ut till landslaget genom en placering bland de fem första på rankinglistan. Det ekipaget blir då uttaget till landslaget på samma villkor som övriga tävlande.

Läs mer om våra förändringar på sidorna Uttagning av landslag och Rankingtävlingar!

Vi ser med glädje fram mot detta året och närmast att få träffa alla er som satsar för en plats i landslaget på rankingtävlingen i Kalmar!

Hälsningar Diana


2018-02-02

Ny ledning för landslaget i lydnad!

Den 26 januari 2018 beslutade SBK:s förbundsstyrelse att Diana Samuelsson blir ny landslagsledare för landslaget i lydnad.

Vid hennes sida finns Charlotta Hagström och Daniel Eidenskog.

En presentation av ledningen och information på landslagets sidor kommer uppdateras under nästa vecka.

Vi tackar avgående landslagsledning för ett gott arbete och önskar den nya ledningen lycka till!

Emelie Hörman,
Sammankallande UG Lydnad


2018-01-26

Första träningslägret för 2018 års lydnadstalanger!

Den 19-21 januari gick årets första talangläger av stapeln.Tio nya talanger och två andraårstalanger samlades på Tånga Hed tillsammans med Diana, Lillemor och Heléne för att inleda årets träningsår.

Hela talangtruppen samlad på läktaren.

Fredagkvällen inleddes med presentation av alla deltagare och genomgång av vad vi kommer fokusera på under detta år. Deltagarna hade vid antagningen även fått läxor av Diana på bitar som hade förbättringspotential, och fick vid presentationen berätta om hur de jobbat med dessa. Därefter delades gruppen upp. Det nya gänget fick en föreläsning av Diana och Lillemor om hur man tävlar med en "hög lägsta-nivå medan Heléne och de två andraårstalangerna diskuterade kring hur de kunde förändra/förbättra sig själva i en tävlingssituation.

Lördagen inleddes med en minitävling som innefattade gruppmoment, fritt följ, dirigeringsapportering och fjärrdirigering. Lillemor noterade allt hon såg med sina skarpa domarögon för att kunna ge så bra kontsruktiv kritik som möjligt till alla deltagare vid deras efterföljande samtal.

Att visa upp snygga saker på träning är en sak. Att kunna gå in, visa upp sig och sin hund i en "tävlingsmässig" situation och sätta allt på första försöket är en helt annan. Och överlag fixade deltagarna det hela riktigt bra!

Efter tävlingen delades talangerna in i tre grupper och tränade i dessa resten av dagen. Efter lunch startade också enskilda samtal - först med Lillemor som gick igenom det hon såg hos ekipaget på tävlingen och därefter samtal med Heléne kring mentala styrkor och eventuella svagheter.

Efter middagen på lördagkvällen höll Heléne en föreläsning i mental träning och prestationspsykologi med de nya talangerna medan andraårstalangerna diskuterade kring "Slottet" med Diana och Lillemor. "Slottet" handlar om tävlingsmomentens kvalité. Vilka moment behöver grundas bättre? Vilka ligger i källaren, mellanvåningen respektive högs uppe i det lyxiga tornet och hur kan man träna för att successivt flytta upp sina moment våning för våning?

Skylt med text "Denna vecka gästas TångaHed bla av Talangtruppen"

Efter frukost på söndagen gick Lillemor genom de nya bedömningsanvisningar som (ständigt) dyker upp i Class 3 och vad hon anser vara viktigast att tänka på i respektive moment. Andraårstalangerna hade under den tiden träning i hallen under Dianas överinseende. Resten av söndagen var avsatt åt fortsatt gruppträning och samtal med Lillemor och Heléne.

Tanken med upplägget av träning, föreläsningar och samtal är att det ska gå som en röd tråd genom hela året för att ge varje deltagare chans att utvecklas så bra som möjligt. Enskild coaching med läxor och uppföljning, i kombination med gruppträningar där erfarenheter delas mellan deltagarna, har visat sig vara ett lyckat koncept.

Vi i ledningen ser fram mot ett spännande år tillsammans med talangerna 2018 och vill också tacka vår sponsor Royal Canin för fina gåvor.

Hälsningar talangtruppsledningen Diana, Lillemor & Heléne (som suttit vid tangentbordet denna gång).


2018-01-05

Presentation av nya Talangtruppen - Sista delen

Vi kommer att i några blogginlägg presentera ekipagen som tagits ut till Talangtruppen 2018. Här kommer det sista inlägget, de tidigare hittar du längre ner.

Ingela & BlommaIngela Günter och Nemonixans Blomma "Blomma"

Blomma är en border collie på 4 år. Ekipaget tävlar i klass 3 för Nacka brukshundklubb.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling:
Blomma älskar att samarbeta och har en "neverever givingup attityd" och en god självkänsla!

Nämn en av dina egna styrkor som förare:
Jag försöker alltid vara hjälpsam efter bästa förmåga och jag har ett känslomässigt engagemang. Som ganska ny inom tävlingslydnaden försöker jag ständigt att utvärdera, omvärdera och utvecklas som hundtränare. Jag är envis, vill lära och älskar att träna med min Blomma:)

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då?
Roadrunner!

Denice & VixiDenice Robrandt och Agdalavallarnas Vixi "Vixi"

Vixi är en border collie som är nyss fyllda 1,5 år. Ekipaget har nyligen flyttats upp till klass 3 och tävlar för Stockholm södra brukshundsklubb.

Nämn några av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling:
Trots sin unga ålder är Vixi miljöstark och stabil. Hon slår aldrig över utan jobbar på fint även om hon får kämpa sig igenom klurigheter. Jag älskar att hon bjuder på härlig humor och sätter guldkant på våra träningspass med sina charmiga påhitt och härliga attityd.

Nämn några av dina styrkor som förare:
Målinriktad och envis. Jag är rätt bra på att klura fram bra lösningar där det behövs. Min främsta styrka är att jag är bra på att bygga upp en go känsla och självförtroende i mina hundar och kamrater.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då?
Stitch ur filmen Lilo & Stitch. En vänlig liten varelse som gör allt för sin familj. Och är full av bus.

Ja, nu är alla i Talangtruppen presenterade, du kan hitta alla presentationer samlade om du klickar här.

Vi ser så mycket fram emot kommande talangläger!

Hälsningar Talangledningen


2018-01-03

Presentation av nya Talangtruppen - Del 4

Vi kommer att i några blogginlägg presentera ekipagen som tagits ut till Talangtruppen 2018. Här kommer det fjärde inlägget, de tidigare hittar du längre ner.

Camilla & SlyCamilla Kjellström och Nisses Sly "Sly"

Sly är en 3-årig border collie. Ekipaget tävlar i klass 3 och representerar Åre Brukshundklubb.

Nämn några av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling:
Sly är en glad och fartig hund som älskar att träna. Han har en bra "av- och på-knapp".

Nämn några av dina styrkor som förare:
Jag är ganska envis och ger mig sällan innan jag har fått igenom det jag vill. Jag tycker själv att jag är duktig på att leka med mina hundar!

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då?
Svårt att hitta någon seriefigur som passar, men ska jag ta det som passar närmast så är det Devil i Fantomen, då Sly är min vän och ständiga följeslagare.

Helena & GingerHelena Lindholm och Rebusdalens Ginger "Ginger"

Ginger är en golden retriever på 2 år. Ekipaget tävlar i klass 3 för Lerums brukshundklubb.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling:
Om jag ska välja en egenskap så är det hennes stora entusiasm!

Nämn en av dina egna styrkor som förare:
Att jag är beredd att jobba med mina svagheter för att bli bättre!

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då?
Hacke hackspett!!!

Sandra & MyxSandra Gisslar och Walkabout Myx "Myx"

Myx är en australian kelpie på 3 år. Ekipaget tävlar i klass 3 för Väsby brukshundsklubb.

Nämn några av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling:
Myx är en glad kille som älskar att jobba. Han är snabb men har samtidigt kontroll och stadga, trots att byxorna emellanåt är ganska fulla av myror!

Nämn några av dina styrkor som förare:
Jag är framförallt en glad träningskompis för min hund. Jag gillar utmaningar, är lösningsorienterad och blir bättre och bättre på att analysera min träning. Med åren har jag också insett att jag är rätt envis.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då?
En snäll räv med humor: Robin Hood

Snart kommer det sista inlägget med presentationer!

Hälsningar Talangtruppsledningen


2018-12-20

Presentation av nya Talangtruppen - Del 3

Vi kommer att i några blogginlägg presentera ekipagen som tagits ut till Talangtruppen 2018. Här kommer tredje inlägget, de tidigare hittar du längre ner.

Malin & TigraMaria Danielsson och Aussie Action's Red Turning Tina "Tigra"

Tigra är en Australian kelpie på 2,5 år. Ekipaget tävlar i klass 3 för Värmdö brukshundklubb.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling:
Tigra älskar att träna och gör alltid sitt bästa! Hon är koncentrerad på sin uppgift, vilket gör att jag tycker att hon klarar olika miljöer bra och har därför än så länge klarat att prestera på samma nivå på tävling som på träning. Samtidigt är hon väldigt mjuk. Hon har bra balans mellan koncentration, stadga och fart (även om det såklart alltid kan bli bättre).

Nämn en av dina egna styrkor som förare:
Jag är väldigt noggrann, analytisk och planerar mina pass noga - både kortsiktigt och långsiktigt. Men kan även byta plan snabbt om det visar sig att det behövs.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då?
Svår fråga… men kanske Piff... Då hon tar sin uppgift på allvar och är smart, men samtidigt lite flamsig!

Marina & QuickMarina Lundström och Vallhunden Quick - "Quick"

Quick är en 2,5 årig border collie. Ekipaget tävlar i klass tre och representerar Vännäs brukshundklubb.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling:
Quick ger alltid 110 % när vi tränar och försöker alltid göra rätt.

Nämn en av dina egna styrkor som förare:
Jag är otroligt målinriktad och noggrann.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då?
Tiger i Nalle Puh!

Snart kommer det fler presentationer!

Hälsningar Talangtruppsledningen


2017-12-18

Förändrad landslagsledning

Nu står vi inför ett nytt spännande år - och detta innebär även lite förändringar i landslagsledningen. Det är svårt att få tid och energi att räcka till för allt man vill göra - och vi - Emelie och Jenny - har sedan ett par månader tillbaka beslutat oss för att tacka för oss från och med årsskiftet.

Tack Heidi för förtroendet att ingå i ditt team och tack till er landslagsförare som på olika sätt visat tacksamhet för vårt engagemang under denna tid. Vi önskar er all lycka inför framtiden och hoppas att glada förare och glada hundar ser till att Sverige återigen blir en ledande lydnadsnation!

Hälsningar Emelie Hörman och Jenny Wibäck


2017-12-18

Presentation av nya Talangtruppen - Del 2

Vi kommer att i några blogginlägg presentera ekipagen som tagits ut till Talangtruppen 2018. Här kommer andra inlägget.

Karin & ChapKarin Fischer Kristiansson och Vallhunden Chapman - "Chap"

Chap är en border collie på 2 år. Ekipaget tävlar i klass tre och representerar Trollhättans brukshundklubb.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling:
Fartig, gillar att göra fräcka stopp, älskar att träna, miljöokänslig, skottfast, älskar alla, godmodig - Ja, jag kan hålla på hur länge som helst. "Chappen" är One of a Kind - i alla fall för mig!

Nämn en av dina egna styrkor som förare:
Oj, det var svårt... Jag vet faktiskt inte…

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då?
Dvärgen Toker i Snövit!

Ewa & NemiEwa Svensson Wirström och Trolleyes Nemi "Nemi"

Nemi är en border collie på 3 år. Ekipaget tävlar i klass 3 och tillhör Mälarö brukshundklubb.

Nämn några av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling:
Samarbetsvillig och ger aldrig upp!

Nämn några av dina styrkor som förare:
Älskar att träna hund och ger aldrig upp!

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då?
Tiger - studsig, med aldrig sinande energi och alltid glad!

Snart kommer det fler presentationer, håll ut!

Hälsningar Talangledningen


2017-12-13

Presentation av nya Talangtruppen - Del 1

Vi kommer att i några blogginlägg presentera ekipagen som tagits ut till Talangtruppen 2018. Här kommer första inlägget.

Jessica & ChampJessica Mankovitz Hedsjö och Eazy Working Champ "Champ"

Champ är en 3-årig border collie. Ekipaget tävlar i lydnadsklass 3 och tillhör Tibro BK.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling:
Champ är grym på att växla mellan fokus och explosivitet, han har häftiga rörelser och springa fort är typ det bästa han vet! Han är miljötålig och tar de flesta störningar som en ny utmaning. En fantastiskt lättlärd kille som snabbt blir momentsäker!.

Nämn en av dina egna styrkor som förare:
Jag som förare/tränare är målinriktad, noggrann och träningsflitig - med allt som oftast effektiva träningar (högst nödvändigt med småbarn, gård och heltidsjobb). Jag försöker alltid vara lyhörd för hundens signaler och har lätt att forma beteenden, prestigelös och är nyfiken på andras kunskaper. Jag älskar verkligen att träna med mina hundar vilket jag tror är en stor styrka!

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då?
Haha, det skulle vara Tiger i Nalle Puh - Flummig, lätt studsig och glad, med en outsinlig energi!

Gunilla & TureGunilla Erlandsson och Hexgårdens Ture "Ture"

Ture är en border collie på 4 år. Ekipaget tävlar i klass 3 för Svalövs BK.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling:
När vi tränar kan han göra om momentet gång på gång med samma intensitet och vilja att göra rätt. På tävlingar är han lika arbetsvillig och energisk i början som i slutet av programmet, utan belöning.

Nämn en av dina egna styrkor som förare:
Jag älskar träna hund och jag är ambitiös och målmedveten.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då?
En kombination av Asterix och Obelix. Med Asterix intelligens och Obelix styrka och vilja att göra rätt och aldrig ge upp.

Lena & BillyLena Werner och Keengreens Bumblebee "Billy"

Billy är en 2-årig border collie. Ekipaget tävlar i klass 3 och tillhör Veberöds BK.

Nämn några av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling:
Billy är en seriös balanserad kille som tänker innan han handlar vilket gör att han är duktig på att sortera och bibehålla fokus i sitt arbete.

Nämn några av dina styrkor som förare:
Analytisk seriös envis vinnarskalle med stort inslag av kul-i-bus.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då?
En glad Skalman!

Håll utkik efter fler presentationer inom kort!

Hälsningar Talangtruppsledningen


2017-12-07

Talangtruppen 2018!

För sista gången satte jag mig ner vid datorn för att ta ut SBKs Talangtrupp i lydnad 2018.

Jag blev verkligen hoppfull, när jag lästa alla personliga brev. Det var 39 personer som sökte till talangtruppen 2018, där samtliga verkar brinna för lydnaden och de satsar stor del av sin fritid på träningen tillsammans med sin hund.

Under mina tre år som ansvarig för talangtruppen har jag fått in över 130 anmälningar från ekipage som tränar och tävlar med mål att en dag få vara med i det svenska landslaget i lydnad. Det får mig att tänka på alla andra som också brinner för lydnaden, men har valt att ha helt andra mål med sitt tävlande. Många gånger har jag hört att lydnaden är i fara och man tar upp ett varningens finger inför framtiden. Men min uppfattning är att lydnaden "glöder" och att det finns så många duktiga ekipage och träningsgrupper ute i landet. Som lägger väldigt mycket tid på att träna och tävla, bara för att lydnad är så himla roligt!

SBKs logga

De uttagna talangerna för 2018 är:

 • Camilla Kjellström
 • Denice Robrandt
 • Ewa Svensson Wirström
 • Gunilla Erlandsson
 • Helena Lindholm
 • Ingela Günter
 • Jessica Hedsjö
 • Karin Fischer Kristiansson
 • Lena Werner
 • Maria Danielsson
 • Marina Lundström
 • Sandra Gisslar

Reserver:

 1. Ida Ljunggren
 2. Amanda Bjelkelöv

För de talanger som blivit uttagna till talangtruppen 2018, väntar ingen julledighet detta år. Deras spännande resa mot rankingtävlingarna börjar redan nu. Var och en har fått en personlig hemläxa att träna på och jag förväntar mig resultat på det arbetet vid vårt första läger.

Vi i talangtruppens ledning ser verkligen fram emot att träffa er alla.

Varmt välkomna!

Talangledningen visar upp betyg 10!

Hälsningar Diana Samuelsson


2017-11-23

Rapport från NM

Hela laget uppställt

Hallå lydnadsvänner!

Nu är Nordiska Mästerskapen över för denna gång! En fin tur i Norge med flotte tjejer och hundar har vi haft! Och vi tog en brons! Laget gjorde sitt bästa! Men attans, med lite missar av olika storlekar, så nådde vi inte helt upp till att slå Norge och Finland. Det finns ingen länk med resultaten så jag har gjort en egen uträkning: Finland 1352,5 poäng, Norge 1297,5 p och Sverige 1259 p.

Hallen som tävlingen pågick i var finalringen på utställningen, en flott ram runt ett mästerskap! Men samtidigt en rätt så halkig filtmatta, och våra hundar är nog inte lika vana vid detta underlag som de andra nationerna är. Vi har ju ofta väldigt fina förhållanden och underlag på våra svenska tävlingar.

Det var tufft för våra två debutanter som blev inkastade på planen med två tidiga startnummer. Sharon och Koe fick en retlig 0:a redan på första momentet. Ingen rolig start för dom, men de kämpade på vidare i programmet och visade upp fin attityd och tryck i flera moment! Vårt reservekipage, Michelle och Kellie, startade med lite svårigheter med underlaget, då Kellie nog blev lite frustrerad över hur halkigt det var och skällde i apporteringsmomenten.

Maria och Ylle gjorde en fin runda, där rutan och fjärren såg grymt fina ut! Ett retligt dubbelkommando på inkallningen drog ner poängen, men de slutade på en fin 9:e plats individuellt. Sarah och Exxi blev bästa svenska ekipage på plats 8. Här blev det tyvärr en liten ryckning i rutan som kostade många poäng, men resten var verkligen en fröjd att titta på!

Anna gjorde en mycket bra och jämn runda med erfarna Grym, där fjärren och vittringen verkligen toppade! Som lagledare var just det momentet väldigt nervpirrande, eftersom jag såg fel och trodde att Grym kom in med fel pinne... Så glädjen var stor när jag såg de höga poängen! :)

Louise och Snipe gjorde massor med bra moment, men ett dubbelkommando på platsliggningen och lite missar på rutan gjorde att poängen kanske inte blev som vi hade hoppats på.

Madelaine hade lite oflyt då hon råkade trampa på Seven i stegförflyttningar bakåt, men han jobbade på fint ändå. Andra dagens runda var verkligen såå bra...men hundar är hundar, och plötsligt så blev det en 0:a på vittringen som var det sista momentet. Och vips så förlorade de en superfin placering!

Resultatlista NM

Jag vill såklart nämna att vi ju faktiskt hade rätt många snygga moment också! Sarah med Exxi hade högst poäng på fria följet, och Annas Grym gjorde bästa fjärren av alla! Men de missar som kommer kostar mycket och blir förödande för poängen på den här nivån, och tyvärr hade vi ju några sådana inom laget också. Det är hårt i toppen!

Det var härligt att se att alla i laget vara så taggade och gå in och visa upp massor med bra lydnad! <3 Jag vill tacka mina underbara lagkompisar för resan, som för övrigt var en trevlig tur, med god mat, som dock kostar skjortan "over there"...

Nu ska vi kavla upp ärmarna och blicka framåt! Nu stundar en välbehövlig paus med lite julfirande, och så börjar nästa år med en rankingtävling den 17 februari! Jag hoppas att vi ses där!

Avslutningsvis vill vi såklart gratta våra duktiga grannländer, Norge som knep silvret och Finland som återigen stod högst upp på guldplatsen!

Hälsningar Heidi


2017-11-15

Domarintervju med NM-domare

Nu till helgen 18-19 november går Nordiska mästerskapen i lydnad av stapeln i Norge. Martha Landin representerar Sverige som domare och inför hennes uppdrag har jag gjort en kort intervju med henne.

Namn: Martha Landin

Antal hundar: Beror på vem och när man frågar, alltifrån 2 till 5.

Domare sedan år: 2011

Tävlar och tränar i vilken/vilka grenar: Lydnad och vallning. Tidigare har jag bland annat tävlat i spår, rapport och IPO/BSL. Hade även en lättare 30-års kris när jag sladdade in på agilitysvängen med min pensionerade lydnadstollare.

---- ---- ---- ----

Hej Martha!

Grattis till att representera Sverige som domare under Nordiska Mästerskapen i lydnad!

- Tack snälla!

Din första tanke/känsla när du fick frågan om uppdraget?

- Det är både läskigt och spännande på samma gång! När Ulf (ledamot UG Lydnad) ringde mig så var jag helt övertygad om att han ville prata om SM 2018, som vi håller på att planera för fullt. Så jag blev något förvånad när frågan om Nordiska dök upp, men när tankarna snurrat klart så vågar jag ändå känna mig stolt. Det är ett ärofyllt uppdrag och jag ska försöka komma ihåg att njuta också!

Hur har du förberett dig inför uppdraget?

- Man vill ju så klart göra sitt yttersta för att förbereda sig på bästa sätt, förutom att vara så påläst som man kan så har jag varit hos frisören och fixat mästerskapsfrisyren.

Vilket moment tycker du är svårast att bedöma och varför? (klass 3)

- Inkallningen är lite knepig och det tror jag beror på att jag skulle vilja stå både vid föraren och hunden. Svårt att hinna se och höra allt på avstånd.

Ur ett domarperspektiv, dina tre bästa tips till den som ska börja tävla lydnad?

- Bra känsla, rätt belöning och en massa träning.

Hur ser du på dom nya reglerna, både som tävlande och domare?

- Jag gillar den röda tråden mellan klasserna, där svårigheten för ekipaget successivt stegras på ett utmanade sätt. Startklassens upplägg med moment som bjuder in till ett ökat deltagande ser jag som en stor fördel för sportens framtid då fler och fler fått upp ögonen för denna fantastiska sport.

Som domare så är det väldigt många maxbetyg att komma ihåg.

Om du måste välja: Helhet eller detaljer?

- Bedömningsmässigt så säger jag helhet men jag tycker personligen att detaljer är mycket roligare att träna.

Om du måste välja: Fart och ej helt perfekt eller lugnare tempo och perfekt?

- Jag gillar fart!

Vilka tre ord skulle du vilja sammanfatta tävlingslydnad med?

- Samarbete, fokus, utmaning.

Vid pennan: Emelie Hörman Sammankl UG lydnad, landslagsledning.


2017-10-31

Rapport från årets sista talangläger

Tångahallens entré

Årets sista talangläger är över och vi i ledningen lämnade Tånga Hed med en blandning av stolthet och vemod.

Stolthet över den fantastiskt fina utveckling våra talanger gjort under året. Framgång kommer inte gratis och samtliga har jobbat stenhårt på att toppa formen, utveckla momenttekniken, stärka samarbetet med hunden, få en stabil lägstanivå och utveckla sig mentalt – både på och utanför tävlingsplanen.

Vemod över att det var sista lägret för flera deltagare. Vi beslutade från början att varje talang är garanterad att vara med ett under helt år, men dock max två – sedan är det dags att stå på egna ben och börja ge sig ut på rankingtävlingar.

Till detta läger hade vi bjudit in femton åhörare och vi ville ge dessa, talangerna och även oss själva en riktigt inspirerande helg genom att bjuda in en av landets absolut skickligaste tävlingsförare tillika instruktörer – Maria Brandel.

Vi började redan på fredagkvällen med att välkomna åhörarna och därefter hade Mia på Royal Canin (vår sponsor) en föreläsning om hur man "laddar" sin hund med rätt näring för optimal prestation. Därefter fick åhörarna några timmars fri träning i hallen, medan talangerna hade workshop kring landskampen mot norrmännen. De fick diskutera hur var och en av dem valt att toppa formen innan resan med träning, uppladdning, kost, fysträning m m. Även själva tävlingsprogrammet (uppvärmning, momentförberedelser, mentala aspekter mm) diskuterades. Vad var bra och vad hade kunnat göras annorlunda och framförallt bättre?

Föreläsning Royal Canin

Föreläsning Royal Canin

På lördagen inledde Maria med en clinic i ämnet "Högt engagemang, distinkta rörelser och tempo". Men clinicen kom att handla om så mycket mer än så. Visst är dessa tre delar viktiga i ett tävlingsprogram, men det finns så många andra aspekter som avgör resultatet.

Vi fick se ett lydnadsprogram från en klass 1 på en tävling i Finland som belönades med höga poäng från domarna och Maria ville att vi skulle tala om vad som gjorde programmet så tilltalande för både domare och åskådare. De tre domarna som var närvarande på Tånga Hed (Maria själv, hennes syster Lotta samt Lillemor) fick svara först och kommentarerna var "fina och rena moment, en förare som går med självsäkerhet och pondus, det ser avspänt och lätt ut, snygga momentavslut och uppställningar vid startpunkterna, högt fokus hos hunden." Övriga deltagare höll med domarna om detta, och man kom fram till att det här är en bra målbild att ta med sig ut på tävlingsbanan.

Resten av clinicen handlade till stor del om hur man tränar för att få ett högt fokus och en lagom mix av explosivitet och stadga. Men Maria valde även att fokusera på vikten av att verkligen träna för tävling och inte för att "vara bäst på träning". Att vara en skicklig hundtränare behöver inte nödvändigtvis vara synonymt med framgång på tävlingsplanen. Träning och tävling är två skilda saker och för att bli framgångsrik på tävlingsplanen krävs mer än "bara" tekniskt snygga och flashiga delar och moment.

Något jag själv verkligen gillade var Marias tanke på att som första tävlingsmål, få till ett helt program utan en nolla (vilket kan vara en bedrift i sig). När man väl fått till det kan man öka sin målsättning genom att successivt höja momentkvalitén och få en hög lägstanivå. För att successivt - med erfarenhet och rutin - klara att hålla samma höga momentkvalité på tävling som på träning.

Då det gäller engagemang, tempo och distinkta rörelser hos hunden utgår allt från ett högt fokus även - eller kanske i synnerhet - i stadgan. Att kunna skifta och explodera i fart för att därifrån kunna växla om och återigen blixtsnabbt gå in i stadga kräver mycket grundträning och balans hos hunden. Och just grundträningen var något Maria ofta kom tillbaka till. Det är en konst i sig att vara noga med grundträningen utan att för den skull stanna kvar på den nivån, utan kunna gå vidare i träningen.

Maria Brandel föreläser

På lördagseftermiddagen delades talangerna upp i tre grupper. En grupp hade träning med Maria, grupp två hade fri träning och den tredje hade samtal med mig, Diana och Lillemor. Åhörarna var med och lyssnade i gruppen där Maria hade träning.

Marias grupp fick börja sitt pass med en klurig bana på fyra moment. Målet var att hunden skulle klara alla moment på första försöket, men man fick hjälpa/påminna/stötta hunden på de punkter man ansåg att det behövdes. En mycket nyttig träning som gav många aha-upplevelser för talangerna. Resten av passet var upp till varje deltagare att lägga upp efter behov.

Efter träningen fick åhörarna en frågestund med Maria medan talangerna satt med och lyssnade.

På lördagkvällen var det föreläsning för talangerna medan åhörarna hade träningstid i hallen. Diana pratade om "Slottet" som en symbol för lydnadsmomenten. Hur stabil är slottets grund där just grundträning, miljöträning, social träning, belöningsintresse, samarbetstanke m m ligger?

Vidare så finns det på slottet en källarvåning, en mellanvåning och en lyxvåning i tornet där man dricker champagne. Vilka moment ligger på källarplanet, dvs har stor förbättringspotential? Vilka ligger i mellanvåningen och vilka glider omkring i lyxvåningen och är riktigt bra och stabila?

Talangerna fick skriva in sina moment i den våning de ansåg att de hörde hemma, dels på träning och dels på tävling. För vissa kanske skillnaden var stor. Vad beror det i så fall på? Hur kan man träna för att få momentkvalitén lika bra på tävling som på träning? Intressanta frågor som tål att tänkas över.

Söndagen såg ut på samma sätt med träning i grupper plus samtal och vi avslutade sent på söndageftermiddagen genom att tacka Maria och åhörarna och därefter ha en stund med våra talanger som vi fått förmånen att följa under flera läger och sett deras fina utveckling. Ett av våra talangekipage – Michelle och Kellie – har fått en reservplats i landslaget inför NM. Andra har varit ute och provat vingarna på rankingtävlingar och knackar på dörren för att konkurrera om en landslagsplats. Jag är säker på att många av dem kommer nå det målet.

Ännu är inte tiden ute för att ansöka till 2018 års talangtrupp. Har du höga mål och ambitioner att nå landslaget genom att som första steg ge dig ut på rankingtävlingar? Tveka inte att söka. Kriterierna hittar du här: http://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/lydnadsprov/talangtruppen/uttagning-till-talangtruppen/

Tack till 2017 års talangtrupp för att vi fått förmånen att coacha er alla. Ni är grymma och det är en ren fröjd att jobba tillsammans med er!

Hälsar talangledningen genom Heléne


2017-10-10

Landslagsläger och uttagning till NM

Skriver nu några rader efter en fantastisk aktiv och inspirerande landslagshelg i Kyrkekvarn. Den träningsglädjen och motivationen som alla deltagare har gör att man är så tacksam för att få vara med om detta!

På detta läger hade jag lagt upp en variation av tävlingsträning och vanlig träning. Bland annat innehöll det klurigheter som att två olika lag skulle bygga de svåraste banorna de kunde tänka sig för det andra laget, vilket blev mycket lyckat! Ja, det BLEV verkligen svårt! Övningen var att träna sig själva på att reda ut saker där och då, att hjälpa hundarna, och att rädda poäng! En nyttig övning när man tävlar i lag.

Under fredag- och lördagkvällen hade vi nyttiga diskussioner om framgångsrecept, som kommer att följas upp med olika uppgifter för alla. Vi hade också såklart en liten teambuildingövning, och det var en fröjd att se den djupa koncentrationen och samarbetet när det byggdes torn av spagetti, snöre och lite tape, och på toppen en marshmallow! :) Man märker såklart att man är med tävlingsmänniskor, då denna seger smakade lika gött som andra.

På söndagen hade vi bland annat en övning som hette Roliga vittringar! Och vi lät fantasin flöda fritt! Bland annat blev de överblivna marshmallowsen använda som vittringspinnar, och hundarna klarade det riktigt bra!

Uttagning till mästerskap

Ja, så nu till det svåra, att ta ut ett lag till stundande NM! ALLA som var på lägret är såklart sugna på att få representera Sverige på mästerskap, så jag tar mitt ansvar på yttersta allvar.

Jag visste att det skulle bli min svåraste uttagning hittills då det har kommit upp några nya utövare som har visat framfötterna rejält den senaste tiden! Och mitt jobb var nu att skapa ett lag där man låter nya få chansen, samtidigt som man måste bevara erfarna utövare. Jag hade säkert fem-sex olika konstellationer liggande på mitt bord, som jag vägde hit och dit...

När man tar ut ett lag så är rankingtävlingarna det viktigste underlaget, och såklart prestation på SM och tidligare mästerskap. Till slut, efter mycket eftertanke, känner jag mig så bekväm och förväntansfull med detta lag jag har tagit ut. Vi har fått med två helt nya ekipage, ett som är relativt nytt, och resten är rutinerade.

Här är nu laget som ska representera Sverige:

 • Anna Hilding & Busy Border Grym (border collie)
 • Louise Jonsson & For the win Snipe (border collie)
 • Madelaine Eriksson & Seven (border collie)
 • Maria Brandel & Eazy Working Aadi (border collie)
 • Sarah Karlsson & My nr one Exxi (border collie)
 • Sharon Emanuel & Kelliegården Koe (border collie)
 • Reserv: Michelle Holmlund & Vallhunden Kellie (border collie)

Nu ser jag fram emot att ge de andra nordiska länderna en match i november!

Hälsningar Heidi


2017-10-02

Talangtruppen 2018

Nu är dörrarna öppna för att söka till talangtruppen 2018 (sista ansökningsdatum är den 17 november 2017).

Talangtruppen 2018 kommer att presenteras i december månad, så spännande!

Gå in på denna länk och läs vad som krävs för dig att ansöka: http://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/lydnadsprov/talangtruppen/uttagning-till-talangtruppen/

Detta är 2018 års läger för talangtruppen:

 • 19-21 januari - Tånga hed, Vårgårda
 •  20-22 april - Väla kursgård, Borås
 • 10-12 augusti - Landskamp mot Norge, Kristinehamns BK
 • 9-11 november -Tånga hed, Vårgårda

Helene, Lillemor och Diana

Hälsningar Diana, Lillemor och Helené!


2017-09-28

Viktiga datum för 2018 klara!

Nu är datumen klara för rankingtävlingar och landslagsläger nästa år.

 • 17 februari - Rankingtävling, Guldhunden arena, Kalmar (inomhus)
 • 9-11 mars - Landslagsläger, Kungsör Hundarena (inomhus)
 • 28-29 april - Rankingtävlingar, Hallsberg (utomhus)
 • 25-27 maj - Landslagssamling, Kronbacken, Kil
 • 21-24 juni - VM, Holland (utomhus)
 • 22-23 september - Rankingtävlingar, SBK Göteborg
 • Okt/nov - Landslagsläger
 • Nov/dec – Nordiska mästerskapen, Sverige (inomhus)

Rankingpoäng

Det kommer också att bli lite förändringar gällande rankinglistan och hur poängen räknas. Alla rankingpoäng kommer att nollställas den 31 januari. Eventuella SM-resultat finns fortfarande med, men inga resultat från rankingtävlingar från året innan.

Deltagande i SM-finalen kommer framöver att ge lite mer poäng, då vi anser att det är en viktig tävling. De 15 bästa i finalen kommer att få poäng enligt följande:

 • Nr 1. 15 p
 • Nr 2. 14 p
 • Nr 3. 13 p
 • Nr 4. 12 p
 • Nr 5. 11 p
 • Nr 6. 10 p
 • Nr 7. 9 p
 • Nr 8. 8 p
 • Nr 9. 7 p
 • Nr 10. 6 p
 • Nr 11. 5 p
 • Nr 12. 4 p
 • Nr 13. 3 p
 • Nr 14. 2 p
 • Nr 15. 1 p

Landslagsläger

I januari bjuder vi in deltagare till landslagslägret i mars. Vi kommer då att utgå då från rankinglistan (2017) samt resultaten från NM. Därefter nollställs rankinglistan. Vi lämnar 2-4 "wild card"-platser till lägret i mars, vilka kommer tillsättas direkt efter rankingtävlingen i februari.

Uttagning av landslag

VM-laget tas ut direkt efter rankingtävlingarna i april (utifrån samma uttagningskriterier som vanligt) och besked till berörda lämnas under första veckan i maj. För att kunna tacka ja till en plats förutsätts att man kan delta på VM-samlingen i Kil 25-27 maj, samt att pass och vaccinationer är klara för en resa till Holland vecka 25.

Hälsningar landslagsledningen


2017-09-27

Rapport från Talangmatchen i Norge!

Hela laget uppställt

Äntligen har det blivit tid att samla lite tankar från Norge-kampen med Talangtruppen som gick av stapeln i slutet av augusti!

Taggade till tänderna anlände vi till Norge på fredag eftermiddag. De flesta av oss hann köra ett litet pass innan eftermiddagens taktiksnack, det kändes skönt för att lösa upp lite spänningar. Sedan var det lottning och middag med det Norska talanglaget.

Dagen D anlände och klubben där sammandrabbningen skulle ske tog emot oss på bästa sätt med fina planer och en trevlig klubbstuga! Uppläget var samma som under årets VM och en del i gänget var oroliga för det långa fria följet, medan andra var mer stressade över att kommenderingen skulle ske på norska!!

Båda delar visade sig gå bra för oss svenskar, puh. Efter kvarmomenten körde programmen igång och det rullade på under hela förmiddagen och delar av eftermiddagen.

Varannan start var svensk och varannan var norsk, samtidigt som två ekipage samtidigt skulle vara igång på två planer. Hela tiden kunde man heja på en svensk inne på planen och det såg vi verkligen till att göra! Tack vare upplägget kunde alla momenten följas! När vi själva gjorde entré så kände vi också stödet! Vilket supergäng!

Tyvärr visade det sig att vi skulle stå som klara förlorare då norrmännen inte hade i närheten av så många nollor som vi hade...Vi visste det sedan innan men svart på vitt går det inte att fundera på faktumet att det inte går att vinna med nollor i programmet!

Vid domargenomgången efteråt hade domarna noterat en del skillnader mellan de svenska och de norska ekipagen. Bland annat visade de svenska hundarna stort självförtroende i vittringsmomentet genom att med säkerhet plocka pinnen direkt när de kände den, medan de norska hundarna visade mer tveksamhet i själva avsöket och kunde gå över den rätta pinnen mer än en gång.

För övrigt visade de norska hundarna stort fokus under tävlingen, vilket givetvis bidrog till att de fick stå högst upp på pallen, både individuellt och i lag.

En svensk hund som inte tappade fokus var Michelles Peak, vilket gjorde att de fick kliva upp på pallen! Bra jobbat och så väl värt!

Peak sitter på prispallen med svensk flagga i munnen

Söndagen bjöd på träning i grupper tillsammans med de norska talangerna. Engagemanget var stort och då det fanns olika styrkor bland de norska och svenska deltagarna var det mycket kunskap som både gavs och togs emot. En mycket givande dag som kantades av en sol som bara sken starkare och starkare!

Svenska laget

Tack Norge, nästa år får Talangtruppen välkomna er till Sverige, och då hoppas vi att resultatet blir det omvända!

Hälsningar Alexandra Sindell och Scott
Samtliga foton: Camilla Grip


2017-09-12

Frågor till en talang - Del 2

Vi har ställt lite frågor till talangerna om vad som gör just deras hund personlig, vilka styrkor och eventuella svagheter som finns hos hunden, styrkor hos föraren och lite hur ett träningspass kan se ut. Här kommer ett inlägg från Fatima Spaho och hennes border collie Utterlyan's Wimze.

Fatima och WimzeFatima och Wimze

Personlighet

Wimze är alltid redo, han är alltid sugen på träning och nya utmaningar. Han är, och har alltid varit ,lite halvt sjövild alla dygnets vakna stunder, förutom på morgonen då han älskar att gosa hur länge som helst och när han är med på kontoret så sover han lätt en hel dag.

Svagheter och styrkor

En svaghet som vi har fått arbeta lite extra med är vittringen, som Wimze har haft väldigt svårt för. Till en början kom det gärna in 2-3 pinnar samtidigt... Varför välja en när man kan ta fler?!

Som styrkor kan nämnas apporteringar, dirrigeringsapportering och runda. Wimze har snygga gripanden och han älskar alla sorters apporteringar!

Min styrka som hundtränare är att jag är mottaglig för ny input och kunna nyttja nya ideér och omvandla det till nåt bra som passar oss. Jag provar gärna något nytt och gör efteråt en utvärdering om det är något för oss. Wimze är alltid öppen för nya förslag!

Träning

Vi tränar lydnad sex dagar i veckan. Har vi kampanj på något speciellt kan vi köra ett kort pass på morgonen och sedan ett vanligt på kvällen. Ett vanligt pass är ca 2 x 20 minuter. Jag ställer gärna klockan när jag tränar, annars kan vi flyta iväg och lätt träna två timmar eller så...!

Tränar jag med andra, vilket jag gör någon/några dagar i veckan, värmer jag gärna i cirka 20 minuter själv och därefter kör vi 20 minuter var då vi hjälper varandra. Uppvärmningen börjar jag ofta med ordförståelser och dirrigeringar utan apporter.

Jag skriver alltid upp vad jag ska träna på så mina träningskamrater vet vad dom ska titta på. Ofta utnyttjar jag att jag har folk omkring mig och mitt pass blir en kedja på ca 4-8 moment/delar och sedan tittar vi på något specifikt som vi kanske haft problem med eller som jag känner att vi behöver utveckla.

Om talangsatsningen

Det bästa med talangtruppen är att man får möjligheten att träffa och träna ihop med ekipage som har samma mål och ambitioner som man själv. Man får nya bekantskaper/träningsvänner som man aldrig lärt känna om det inte varit för Talangtruppen.

Jag vill såklart även nämna LEDNINGEN, med sin stora kunskap och sitt stora engagemang både på lägren och mellan träffarna! Våra läger har varit välplanerade, innehållsrika och med en väldigt bra bredd. Känslan att alltid ha någon att fråga och man får alltid ett svar, det är väldigt värdefullt!

Hälsningar Fatima Spaho


2017-09-08

Tankar efter rankingtävlingen

Nu har jag landat hemma efter helgens rankingtävlingar, en trevlig helg i lydnadens tecken.

Kopparberg bjöd på finfina tävlingar på en stor fotbollsplan! Ja, vi vill ju gärna ha lite stökig miljö, haha, och det är inte alltid lika lätt ute på landet! :) Men klubben hade verkligen ansträngt sig och lagt upp det på så sätt att det var störningar och svårigheter av olika slag ändå. Man kunde träna och värma hundarna bredvid plan, man hade lagt starter och stoppar nära kanter där det var lite bord och publik. Apportdirigeringen låg rakt mot rutan ena dagen och konen i "cirkus-momentet" stod ganska nära och rätt mot publikens bord. Ja, lite musik från en baskethall strömmade också ut någon gång! Två mycket roliga fria följ, hade de också komponerat. En annan bra grej var att de tävlande var tvungna att gå igenom ett tält för att komma vidare till nästa ring, jättebra med tanke på att det ofta är lite pressande in i ringarna på mästerskap. Superstort tack för detta!

Arrangören styrde också upp så det var lätt att veta när man skulle in i ringen.

Domarna gjorde sitt jobb. Alla farhågor att det nu är så svårt att få poäng med internationella regler, tycker jag man nu borde anse som borta! Det var många förstapris under helgen! Något jag också vill ta upp är att ALLA tävlande har blivit så proffsiga, det är en fröjd att se hur de beter sig inne på plan! Det ser glatt och trevligt ut genom hela programmen och bra belöningssystem har dom flesta på denna nivå. Ja, med det menar jag att hundarna svarar bra på socialt samspel med sin förare, och tar det som beröm. Detta är något jag blir väldigt glad över att se! Glada hundar, som man ser älskar att arbeta!

Kopparberg BK bjöd även på mycket fina förhållanden för oss som campat på plats. Det var lätt till toalett, el hade dragits fram och det var en jättefin terräng att rasta hundarna i! På lördagskvällen grillade alla campare ihop, med älven som närmsta vy! Härligt!

Som landslagsledare blev jag glad av att se nya bra ekipage klättra långt upp på resultatlistan! Det blev därmed reella ändringar på rankinglistan nu där flera nya tog ordentliga steg upp! Och till landslagssamlingen i oktober har jag tagit ut några nya ansikten som ska kämpa om dom få platser in i laget! :) Näst på tur är ju Nordiska Mästerskapen i november, som avgörs i Norge. Tävlingen kommer att hållas inomhus, så det är bra att vi också har vår landslagssamling inomhus, så att jag framförallt får möjlighet att se hur de nya ekipagen fungerar i den miljön. Laget som ska få äran att representera Sverige på NM kommer alltså att tas ut efter den samlingen. Och det kommer inte att bli lätt att ta ut ett lag, det är många duktiga ekipage just nu! Nu vill vill ha revansch!

Ja, detta var mina omedelbara tankar efter att njutit av så mycket bra lydnad under hela förra helgen!

Jag vill avsluta med att säga att det ALLTID är lite extra härlig stämning på rankingtävlingar! Det är glada miner, härliga hejarop till sina konkurrenter, ja, här råder det verkligen god "sportmanship". Och om jag får säga det själv, så ÄLSKAR jag min roll! Att få ta del av dessa äventyr som landslaget reser ut på ger mig så mycket! Så tack alla för helgen! Arrangörer, deltagare, domare och publik!

OBEDIENCE RULES! <3

Hälsningar Heidi


2017-08-16

Förändringar i talangtruppen

Teresa Lundqvist har meddelat oss att hennes hund Grysse dessvärre har problem med ett öga och förmodligen måste opereras. Hon avstår därför sin plats i Talangtruppen och lämnar plats åt reserven Josephine Löfdahl med sin malinois Django.

Vi hälsar Josephine varmt välkommen till Talangtruppen och önskar Teresa och Grysse all lycka - både på och utanför tävlingsbanan framöver!

Josephine & DjangoJosephine & Django.

Sök till Talangtrupp 2018!

Vi vill passa på att informera om att det nu går att söka till Talangtruppen 2018! Den 17 november är sista ansökningsdag, svar kommer att ges i slutet av december. Ansökan och frågor skickas till Diana Samuelsson diana[at]rockdog.se.

Mer info finns att läsa om du klickar här.

Hälsningar Talangtruppsledningen


2017-08-14

Frågor till en talang - Del 1

Efter ett litet sommaruppehåll är vi nu igång med bloggandet igen!

Vi har ställt lite frågor till talangerna om vad som gör just deras hund personlig, vilka styrkor och eventuella svagheter som finns hos hunden, styrkor hos föraren och lite hur ett träningspass kan se ut. Här kommer det första inlägget från Marina Lundström och hennes border collie Quick.

Marina & Quick

Personlighet

Det är svårt att sätta finger på vilken egenskap som gör just min hund personlig, men en egenskap som jag värderar högt hos Quick är att han älskar att leka och kampa med mig. Jag känner att jag tar mig långt i träningen med en hund som har detta föremålsintresse, vi kan leka & ha roligt tillsammans!

Svagheter och styrkor

En svaghet hos Quick, som vi får jobba stenhårt med, är att han blir stressad av applåder. En bit som vi aldrig kommer kunna undvika om vi vill tävla lydnad. Vi har kommit en bit på väg, men vi jobbar stenhårt vidare för att vi ska bli trygga tillsammans.

En styrka som vi kan briljera med är att Quick är en otroligt snabb hund i det han gör.

Min största styrka just nu som hundtränare är att jag landat i mig själv mentalt. Jag kan nu gå in med Quick på tävlingsplanen som ett TEAM och bara ha roligt. Inte bara fokusera på resultat och känna missnöje över små missar och faktiskt ofta glömma bort hur många bra bitar vi haft i ett program. Nu kan jag njuta av allt bra vi gör tillsammans & se eventuella missar som ett kvitto på vad vi behöver jobba vidare med för att bli BÄST!

Träning

Vi tränar väldigt mycket. Det varierar allt från 1 längre pass om dagen till 2-3 kortare pass beroende på om det är vardag, helg eller semester. Jag lägger dock alltid in minst 1 dag med vila i veckan samt att jag måste stålsätta mig emellanåt att ge Quick längre vila så att han hinner återhämta sig & landa i det vi gör.

Ett träningspass för oss kan se ut så här: Vi går in och gör en kedja (några moment i följd, tävlingsmässigt) ex Fritt följ, Inkallning med stå & ligg, Z & Apport med dirigering. Efter detta kan vi övergå till att jobba med de bitar som inte fungerade i kedjan. Jag vill gärna få in både fart & stadga i mina träningspass.

Om talangsatsningen

Det bästa med Talangtruppen är egentligen allt vi får ta del av. Den otroligt kompetenta ledningen, Diana, Lillemor & Helene, som ger oss mängder med nya tips för att just vi ska bli så bra som möjligt. Men även alla föreläsningar, inbjudna instruktörer och alla otroligt duktiga deltagare dom delar med sig av sina erfarenheter och fina träningstips. Jag är otroligt glad & stolt att jag representerar Talangtruppen 2017!

Hälsningar Marina Lundström


2017-07-07

Välkommen som observatör på Talangtruppens oktoberläger!

Med gästinstruktör Maria Brandel

Maria och App

Den 20-22 oktober har Talangtruppen lydnadsläger på Tånga Hed. Som grädde på moset har vi bjudit in Maria Brandel som gästintruktör för att coacha talangerna. Maria kommer även ha en ha en clinic under lördagen med fokus på hur man får distinkta rörelser och högt engagemang i sina hundar.

Vi kommer ta emot ett antal observatörer på detta läger och priset för en plats är 1 500 kr.

Detta får du tillgång till som observatör:

 • Ta del av talangernas träning samt de tips och råd de får av Maria under två dagar.
 • Delta på Marias clinic "Distinkta rörelser och engagemang" under lördag förmiddag.
 • Egen träning i hallen fredag kl 19-22 samt lördag kl 19-22.
 • Du får även möjlighet att vara med på Royal Canins föreläsning "Foder för Formtopp" på fredagkvällen.

Du bokar själv boende och eventuella måltider på Tånga Hed. http://www.tangahed.se/boende/

Anmälan och frågor till Heléne Lindström på helenelindstrom6@hotmail.com

Faktura kommer skickas från SBK längre fram.

Informationen finns även på Talangtruppen sida http://www.brukshundklubben.se/talangtruppen.

Hälsningar Talangledningen


2017-06-27

Några rader från en SM-debutant

I skrivandes stund var det exakt en vecka sedan vi åkte upp till Jönköping för att ladda, umgås med fina vänner och givetvis fira alla SM-"vinster" i förskott. En mycket viktig detalj.

När fredagen kom och vi stod laddade för att gå in för gruppmomenten kände jag en stark känsla av lycka, att få gå in där i detta sammanhang tillsammans med min lilla hund. När gruppmomenten var gjorda stod jag lycklig och stolt som en tupp över hennes fina insats! Jag talade om för Rimma hela dagen om hur bäst hon är. Jag tror ingen som såg oss kunde missta vilken känsla jag hade just där och då!

På lördagen var det dags för kvalet, vi drog start 31 och såklart ett perfekt nr! (alla startnummer är perfekta). Jag hade en tydlig plan om hur uppvärmningen skulle ske och den höll jag kvar vid. Plötsligt stod vi där omringade av fantastiska människor som hejade och låten jag valt spelades när vi trampade in på plan.

Sabina & Rimma

"Vi ska göra det vi kan, mer kan vi inte göra" - och precis så var det. Vi gjorde det vi kunde.(och det vi inte kunde, det ska vi träna mer på...). Det var hon och jag i vår lilla värld i detta så stora sammanhang! Jag kände stundvis hur jag log med hela själen och tacksamheten att få vara där. Jag är stolt över min hund och för att vara "osvensk" vågar jag stolt säga - över mig själv och oss som team.

Jag kommer minnas tillbaka på vårt första SM med ren glädje och ett leende på läpparna. Tack Jönköpings BK för ett kanontrevligt SM!

Collage av bilder från Sabinas SM

När jag tänker tillbaka på vår resa blir jag helt varm i kroppen. Jag minns det såväl när beskedet kom att vi var uttagna till talangtruppen i lydnad. Rimma var då 2,5 år gammal, just där och då startade resan som vi är på nu. All kunskap vi har fått inom alla tänkbara bitar i lydnadssammanhang. Att bli coachad som enskilt ekipage men även som ett lag. Att ta vara på sina styrkor och stärka sina svagheter, få en helhetsbild, få hjälp med den mentala så viktiga delen. Att få inspiration av ledningen, feedback och hela tiden ny utveckling som fört oss framåt. Jag är så glad för den där kvällen för några år sedan som ja nervöst skickade iväg ansökan. Det har gett oss så mycket, vi har lärt känna massvis med underbara människor – vänner för livet.

Jag vill uppmuntra alla som vill satsa inom lydnaden att söka till talanggruppen i lydnad, det är en fantastisk chans att få och att ta! Hade jag fått välja så hade jag varit med hela livet, men nu har vi provat våra vingar, kastat oss ut och tar med oss all kunskap mot våra mål framåt!

Talangtruppen 2016 samlad

Som en avslutande kommentar vill jag ändå säg att HEJA LYDNADSSPORTEN och all glädje den för med sig!

Sabina & Rimma

Hälsningar Sabina Persson & Rimma


2017-06-22

Efter VM!

Ja, då sitter jag på flyget hem från Belgien och det är dags att summera årets VM. Det är alltid spännande att komma till ett mästerskap, då man aldrig riktig är beredd på vad som väntar i form av olika överraskningar! Mer om detta längre ner.

Två av deltagarna körde bil ner till Belgien, och resten tog flyget. Lite stressigt var det på flygplatsen, då flygbolaget faktisk hade gjort fel och inte bokat in Marias hund App! Men efter lite förklaringar, och uppvisande av bokningsbekräftelsen, så tog dom till slut med honom ändå!

Hotellet vi bodde på var ett ganska litet och personligt, och med superservice! Det låg nära en park och stranden och bara 10 minuter från tävlingsplatsen. Strandpromenaden i Oostende var verkligen bra! På restaurangerna längs den intog vi flera trevliga lagmiddagar!

Vi hade med tre tält, så vi var säkra på att hundarna skulle få skugga under de långa dagar som det blir på denna typ av arrangemang. Tälten satte vi upp mellan några träd där de fick ligga skönt i skuggan och ladda batterierna. Hundarna samsades så fint i tälten!

En överraskning var att det var skott i närheten hela dagarna. Bönderna hade maskiner som sköt för att hålla fåglarna borta! Det var tyvärr några hundar som inte kunde göra sitt bästa på grund av dessa skott som aldrig tog slut... En utländsk hund lade sig på sitt i grupp då han inte orkade sitta längre med skott. En annan ny grej var att alla hundar blev chipkontrollerade innan de gick in på tävlingsplanen, alla gånger, bortsett från finalen.

På torsdagen genomfördes gruppmomenten, där alla våra hundar klarade sig undan de stora missarna. Fredagen kom och fem av våra ekipage skulle in i elden! Tyvärr kom det missar, även på våra stabila ekipage! Ja, det är så små marginaler i detta sällskapet och med 111 deltagare så har man inte råd med det om man vill till final! Det var otroligt många bra rundor från andra länder med! Kontinenten bjuder verkligen på hårt motstånd nu! Några 0:or blir det ju alltid, men så många stabila rundor!

Bedömningen var generellt ganska så snäll, och just vid detta mästerskap så ville domarna ha tempo, tempo och åter tempo!

Hela laget uppställt

Vår egen Sarah, som är VM-debutant, gjordeen runda som var bra, men Exxi ville inte helt släppa apporten, så där kom det neddrag! Puh, det blev en spännande lördag, där man kanske kunde ana att domarna släppte ännu lite mer på poängen, så hund efter hund petade ner Sarah på resultatlistan. Det är ju de 20 bästa som går till final och med 111 hundar så är det såklart hårda bud!

Resultatredovisningen var under mästerskapet i stort sett obefintlig så tack och lov att vi bestämde oss för att skriva ner alla poäng, för Sarahs 279 visade sig var fel! Jag förstod att det kom till att vara ungefär där de sista finalplatserna skulle ligga så jag bad dem räkna poängen en gång till och ja, det skulle vara 280,5!! Och Sarah var den sista som kom med till finalen!!

Lördagens tre svenskor gjorde bra insatser men tyvärr fortsatte vårt oflyt. Madelaine råkade trampa på sin hund i bakåt fritt följ, och Niinas Xuper tog fel vittringspinne. Och den sista av vår andra reserve bet sig i tungan vid en apportering, så han blödde när han kom till vittringen! Så det var inte så konstig att han spottade ut pinnen en gång förstås, och 0-5 kom upp som poäng. För att lyckas på ett sånt här mästerskap så kan man inte ha dessa missar, så därför blev det bara en svensk i finalen.

Finalen
Många hundar klarade inte av att prestera lika bra som i kvalet. Det var olidligt varmt (32 grader i skuggan) och i solen orkade man knappt vara. Som vanligt kom det 0:or för flera hundar, medan några genomförde kanonrundor!! Valentina Balli, som vann hela VM med sin 2-åriga hane Lycan, visade upp några moment så att man ryste!! Ganska kul att jag för en månad sedan tippade henne som vinnare på VM! (ja, om inte Sverige tog hem guldet då...) Den hunden har något extraordinärt!

Finland var lagmässigt återigen på topp, de verkar ju vara omänskliga! :) MEN Italia var inte så långt efter! Norge gjorde en stabil laginstats i kvalet och tog ett välförtjänt brons! Vi var väl egentligen inte mer än ungefär 20-30 poäng bakom bronsmedaljen, så jag ser det absolut inte som omöjligt att nå dit!

Ja, vi reste hit med sååååååå mycket större förhoppningar än vad resultatet blev! Efter SM där våra lagmedlemmar verkligen glänste så hade vi alla självförtroendet på topp! Våra mål, varken för laget eller det individuella, nådde vi alltså tyvärr inte! Vi hamnade på en 7:e plats av lagen, inte i närheten av vad jag hade drömt om för mitt duktiga lag! Men men, det är kort mellan fiasko och sucess, marginalerna är små i den här sporten. Mitt lag kämpade på, som hjältar!

Ja, nu kanske detta låter väldigt negativt, MEN man måste få lov att vara lite besviken. Alla satsar ju stenhårt och då vill man ju få så höga resultat som möjligt! MEEEN, vi satsar framåt mot nya mästerskap och lägger detta bakom oss!

Som landslagsledare så ska jag lägga detta mästerskap på "erfarenhetshyllan", så jag kan utvärdera detta och fortsätta göra allt jag kan för att bringa Sverige upp på den där åtråvärdiga prispallen!!

Det har alltså blivit såååå många tuffa konkurrenter från många länder där ute! Det är verkligen sååå kul och helt nödvändig för sporten, men det innebär ju också att det inte är lika lätt som tidigare att lyckas internationellt! Till alla som tror att lydnadsporten är döende vill jag bara säga HAHA! Ja, den är iallafall inte det minsta död på kontinenten! Här växer sporten och bland annat en observation jag har gjort är att många flera killar satsar stenhårt på lydnaden! Varför då? Jo, det får bli en annan blogg om det... ;).

Det har varit en förbrödring över gränserna mellan länderna, och DET har faktisk Sverige varit med på! Alla länder gick hela mästerskapet och sjöng GO,SWEDEN, GO SWEDEN, GO SWEDEN,SWEDEN,SWEDEN!!

Laget med händerna i luften

En rolig tradition vi har som alla sätter pris på är att SBK alltid lämnar en present till arrangören. Det är inga andra länder som gör, men det blir vänligen uppmärksammat som en positiv grej!

Jag vill avsluta med att säga att jag är så tacksam för att få möjlighet att ta del av detta äventyr det faktisk är, att få resa med dessa underbara hundar och människor! Och jag är så glad för alla peppiga hejarop från alla er som följer med oss på våra resor! Stämningen i laget har också varit mycket bra och alla har verkligen varit delaktiga och bjudit på sig själv i gruppen!

Då landar mitt flyg snart, så jag loggar nu ut med dessa ord: GO SWEDEN!!

Hälsningar Heidi


2017-06-15

Madelaine och Seven - SM-vinnare i lydnad 2017!

Här kommer en exklusiv intervju med "Madde" som förra helgen blev svenska mästare i Lydnad!

Vill du berätta lite om dig själv och din hund Seven?
Seven är en otroligt klok och underbar border collie på 5,5 år, och jag är en livserfaren "tjej" med många år på nacken. Seven föddes i Stavanger, kullen bestod av sju valpar varav fyra hanar. Kullen var otroligt jämn så det var svårt att ha förstavalet på hane, men jag bodde med hundarna i tre dagar då de var sex veckor, så tillslut valde vi varann. Två veckor senare flög jag tillbaka och hämtade hem honom. Seven har alltid fått vara med i allt och jag har aldrig tvekat på att han ska ge sig in i allt som vi har lust att göra och de är mycket! :) Jag jobbar i Norge inom psykiatrin på en ungdomsinstitution, så jag är van att jobba mycket självständigt, ta snabba och svåra beslut, ha huvudet på skaft, vara förutseende osv. I det jobbet bör man vara mentalt stark och stabil, detta har jag gott av även i min hundträning.

Madde klappar om Seven under tävling

Vad tyckte du om årets SM i Jönköping?
Jönköpings SM var jättebra, välarrangerat och flott upplagt! Alla fantastiska funktionärer och domare som vägledde oss och hade härliga leenden på sina läppar som smittade av sig och ingav ett härligt lugn och harmoni över tre intensiva dagar. Och de klippta gräsplanerna hade gett även världsklassen i golf fina förutsättningar! Man tyckte att det var trist att banan var lika båda dagarna, (även jag) men nu med facit i hand så är det något Sverige nu har fått på sin SM-karta, fördel för någon och nackdel för andra, och spelar egentligen ingen roll för någon... Stämningen runt och i ringen var också enormt boostande, stor publik och massa härliga glada/nervösa/fokuserade ekipage, å massa hejjarop!! Superbra med musiken som var på HELA TIDEN med alla ekipagens favvolåtar! :) 10 poäng till Jönköping från oss!

Prispallen på SM med Madde högst upp!

Vad är ditt och Sevens framgångskoncept?
Vi är nöjda med vad vi är klara med för dagen, och då går vi in i ringen och gör det vi kan just nu. Jag ser varje tävling om en vinst hur det än går, med mina ögon, domarens och träningsvännernas så går vi hem och utvecklar oss vidare i det som inte håller hela vägen eller förbättrar det som ska till för att höja oss ett snäpp. Seven och jag jobbar hela tiden tillsammans, jag vet att han ser och hör allt runt mig så jag jobbar som han tillbaka. Jag analyserar hans hjärna hur han tänker och hur han agerar i olika situationer. Vi snackar jättemycket med varandra, han förstår otroligt mycket av vad jag säger både i vardag och träning. Border collies är ju som många vet inte en enkel hundras. ;) Med sina gener är det mycket de vill få med sig överallt... Så det gäller att försöka vara lite smartare än dem, och förutseende. Seven är grundligt tränad utan galskap, jag har valt att bygga på säkerhet och kontroll. Jag lurar honom aldrig, så därför känner vi oss trygga med varandra och det får ta tid så vi båda hinner med i det vi gör.

Då vi tävlar har jag en god plan på uppvärmning och förberedelser, jag ser till att ha kontroll på allt onödigt och vara nöjd med det innan vi går in i ringen. Då kan jag fokusera på precis det jag ska och ger Seven de förutsättningar han behöver för att göra sitt bästa tillsammans med mig. Då har jag sedan heller ingen anledning att ha massa frånskyllningar på hur det gått, utan vinsten blir att detta var bra, det tar vi med vidare och något fungerade mindre bra, då förändrar vi det.

Tiger & Ru från Nalle Puh

Jag har också en fysioterapeut till Seven. Den lydnadsträning vi gör idag sliter ganska hårt på våra hundar och Seven har en ganska stor kropp med långa ben så vi går regelbundet dit. Hon kan hans kropp och rörelsemönster, så hon vägleder oss med hur han behöver bygga och ta hand om sin kropp för att hålla länge.

Seven hos fysioterapeuten

Vad tycker du är viktigast i träningen för de ekipage som har riktigt höga mål?
Det är viktigt att ha goda förutsättningar i sin träning med träningskompisar, olika miljöer och inte stressa sin träning. Det är också viktigt att gå flera kurser för de man tycker har det man gillar och där sålla in det som passar sig och sin hund. Bygg ert team på att bli "ett "med sin hund, analysera och var ärlig mot er själva, var trygg med det, prova byt gör om prova igen och finn ER egen gooofeeeling! :)

Tänkvärda ord

Du och Seven är även uttagna till lydnadslandslaget och ska tävla VM i Belgien. Hur känns det att få vara en av dem som ska representera och tävla för Sverige? Det är otroligt kul att få vara en i Svenska landslaget, att vi dessutom är i såå god form gör det ju också väldigt kul! Att med i laget innebär ju också att man inte bara tävlar individuellt, så det är ju en speciell press som man känner olika för. Det är verkligen skitkul att hejja fram sina lagkompisar när vi står tillsammans utanför ringen, och vi alla springer och tar emot ekipage för ekipage då de varit inne och tävlat. Att också få vara en av de som blir emottagen av alla är en helt makalöst go känsla! På VM bor och lever vi på hotell tillsammans en hel vecka, och bara det är teambuildande i sig.

Madde och Emelie gör high five!

Vad tror du om dina och lagets chanser på VM i år?
Vi har ju i stort sett varit detta laget under ett år nu så jag tror vi har en otrolig chans att leverera bra. Laget är starkt och i god form, det har vi nyss sett då vi alla levererat gott på årets SM. Vi har god humor och kul tillsammans och vi känner varandra ganska bra och det höjer såklart också chanserna. Alla är grymt taggade inför resan och vi samarbetar glatt även i Facebookgrupper med planering osv. Vi har ju också väldigt god support av landslagledningen och SBK som roddar i mycket så vi kan slappna av och fokusera på oss och våra hundar.

Hela landslaget med nylonstrumpbyxor på huvudet...

STORT lycka till önskar vi det svenska landslaget i Lydnad på VM!

Hälsningar Diana


2017-06-15

Följ VM i lydnad!

Nu är hela landslaget på plats i Belgien inför VM. Ni vet väl att de uppdaterar flitigt via Facebookgruppen "Landslaget i lydnad", där ni får de senaste nyheterna?

Vill ni se lite idolkort på hela laget, klicka här! (PDF-dokument, 597 kB) :)

Den officiella hemsidan för mästerskapet, där bland annat deltagarlistorna finns, hittar ni här: http://worldwinnerob2017.be/

VM kommer att sändas via livestream här: http://dogsportvideo.net/

Heja Sverige!


2017-06-12

Lydnads-SM 2017

Ett stort TACK till Jönköping BK för ett mycket bra arrangerat Lydnads-SM! Tävlingsplatsen var av bästa kvalitet, proffsiga funktionärer och pålästa domare. Allt för de tävlandes bästa.

51 förväntansfulla och taggade ekipage samlades förra helgen i Jönköping för att tävla i Svenska Mästerskapen i lydnad. För några av deltagarna var det SM-debut, några andra har tävlat många gånger.

I år var det sju lydnadstalanger från 2016/2017 som kvalat in till SM, vilket är väldigt roligt för oss i talangledningen! Nästa vecka kommer ni här på bloggen få läsa om Sabina som gjorde sin debut.

Fredagen började med lottning, därefter de nya (för året) gruppmomenten och mysigt mingel samt invigning.

Lördagens kval var uppdelat i två olika ringar. I början av året trädde de nya lydnadsreglerna och momenten i kraft och de allra flesta ekipagen har tävlat på de gamla reglerna och kvalat in med de gamla momenten, vilket såklart gjorde detta årets SM ännu mer spännande.

I ring 1 gjorde vi tävlande, inkallning med stå och ligg, dirigerings-apportering, runda och fritt följ.

Ring 2 började med vittring, fjärr, rutan och avslutades med Z:at.

Ditte Andersson som själv tävlat SM flera gånger, säger så här om de nya momenten:
"De nya momenten tycker jag överlag gick fint för många. Jag tycker det var en glad överraskning att framåtskicket innan rutan gick så bra, det blev bara någon enstaka omdirigering där. Det som inte så oväntat blev lite svårt för flera var det nya Rundamomentet och där blev det lite olika varianter på utförandet ibland. Bakåtmarschen i fria följet blev också lite svårt för en del men betygsmässigt ska den delen inte bedömas så hårt vilket om jag förstod det rätt heller inte gjordes. De nya gruppmomenten gick för dom flesta utan några problem."

Landslagsledaren Heidi Bilkvam satt vid sidan om ringarna hela helgen och följde alla tävlande. Hon säger så här om kvaldagen:
"Det man tydligt kunde se på Lydnads-SM är att vi har många duktiga ekipage med riktigt fina moment. Det som ibland dyker upp är små missar och det är just det som är skillnaden mellan en finalplats, eller inte. Det ser mycket lovande ut för Lydnads-Sverige och jag njöt verkligen av den glädjen som alla visade på tävlingsplanen!"

Diana och DioDiana Samuelsson och Dio.

Till finalen kvalade följande 15 ekipage: Sarah Karlsson, Karin Fischer Kristansson, Niina Svartberg, Maria Brandel, Emelie Wikström, Diana Samuelsson, Anna Hilding, Sussane Frisk, Anna Rosén, Nathalie Ädel, Michelle Holmlund, Madelaine Eriksson, Lena Eriksson, Louise Jonsson och Anette Andersson.

Sussi Frisk & DonnaSusanne Frisk och Donna var en av finalisterna.

Söndagens finalprogram hade samma momentordning som på kvaldagen och ringarna var kvar. Det är väl möjligen det som finns att ändra på till nästa års SM. Det blir mer utmanade för oss tävlande med olika program och mer spännande för publiken om det blir ny momentordning och nya placeringar.

Kjell Edström var en av de fyra domarna som dömde under SM-helgen. Han säger så här om helgen:
"Vi domare var överens om att det varit ett riktigt bra SM. Vi har fått döma Sveriges absolut bästa ekipage i kampen om medaljerna, vilket känns som ära för oss domare som brinner för lydnaden. Jag har fått se väldigt många fina moment både under kvaldagen och under finalen. Vi har använt hela betygsblockets siffror och flera 10:or delades ut under dagarna. Det var många som utförde helt korrekta vittringar, bland annat. Det har varit ett mycket positivt SM! Det som jag har att anmärka på är att våra domarkommentarer till de tävlade var borttagna, synd tycker jag. "

Domarna håller upp poängskyltar

Publiken och de tävlandes engagemang runt ringen gjorde att det kändes som en lydnadsfest för alla. Glada hejarop och rungande applåder hördes nog över hela Jönköpings stad! I mikrofonen strömmade Lena Gunnarsons ljuva stämma som på bästa sätt bidrog med lydnadskunskap, information om oss ekipage och en härlig stämning runt ringen. Vi deltagare fick även önska musik till vårt program som ett roligt inslag.

Lena med mikrofonenSpeakern Lena Gunnarsson.

Så här skriver Daniel Eidenskog, som var publik under hela SM och som vi kunde se med kameran i högsta hugg runt ringarna, om hur han upplevde helgen:
"Årets SM var en mycket trevlig och välarrangerad tillställning som bjöd på många fina prestationer! Det gav så många bra fotomöjligheter att jag fick träningsvärk… Tävlingen flöt på mycket smidigt då funktionärerna hade stenkoll och gjorde ett fantastiskt arbete. Bedömningen kändes bra med tanke på att det faktiskt var ett mästerskap. Både förare och hundar visade mycket glädje vilket höjde upplevelsen rejält för oss på åskådarplats. Glädjen hör hemma i tävlingslydnaden och den fanns helt klart med på SM"

Bilderna i detta inlägg är tagna av Daniel om inget annat står under bilden!

När finaldagens moment var utförda och poängen var räknade stod hon där överst på pallen:

SM-GULD till Madeleine Eriksson med Seven

SILVER till Sarah Karlsson med My Nr One Exxi

BRONS till Maria Brandel med Eazy Working Aadi

Prispallen!Prispallen! Foto: Frida K-Jansson

På 4:e plats kom Karin Fischer Kristansson med Vallhunden Qlura, på 5:e plats Diana Samuelsson med Tazzehagens Zwante, på 6:e plats Louise Jonsson med Fore The Win Snipe.

Placerade 4, 5 och 64:a, 5:a och 6:a. Foto: Frida K-Jansson

Så här skriver Karin Fischer Kristiansson om deras prestation och årets SM:
"Inför mitt och Qluras sjunde SM hade vi inte haft rätt förutsättningar för bästa möjliga uppladdning. Med tanke på det så kom Prinsessans absolut största styrkor väl till pass – momentsäkerhet och rutin! Den här gången räckte det till en personbästa fjärdeplats! Ett stort tack arrangörerna!

Ett mycket väl genomfört SM, med svårigheter som nya moment och regler. Tack till domarna som i mitt tycke dömde rättvist och humant! Dock saknade jag verkligen domarnas kommentarer. Hoppas att det blir ändring på det!

För egen del hade jag önskat att finalen gick i en stor ring med momenten i annan ordning – det hade gjort det hela ännu mer spännande!"

Karin & Qlura lekerKarin och Qlura.

Ett stort Grattis till alla SM ekipage för era fina prestationer under helgen, önskar Landslagsledningen och Talangledningen!

I slutet av veckan kommer det en intervju med Madelaine Eriksson på bloggen!

Hälsningar Diana


2017-06-08

Uppdaterad rankinglista

Nu är SM 2017 avgjort. Grattis till alla som kvalat och deltagit, ni är vinnare allihop! Vilka prestationer och vilken härlig glädje vi fick se dessa dagar!

Rankinglistan är därmed uppdaterad, klicka här för att se den.


2017-05-30

Landslagssamling

Förra helgen var landslaget, som ska till VM i Belgien, här hemma hos mig, för en sista samling före avfärd!

Poängen med en sådan samling ganska nära resan är att knyta ihop band! Genom att tilbringa tid ihop, träna ihop och ha lite trevlig social samvaro så knyter vi ihop säcken. :) I den säcken finns nu trygghet, utstrålning, vänskap, högt självförtroende, glädje och samspel både mellan hund och lagkompisar! Jag tror att jag talar för alla när jag konstaterar att det blev en högst lyckad samling!

På fredagskvällen var det klädutdelning, det är alltid kul att se om alla har beställt rätt storlek! :) Genomgång och kontroll av att allt med resan är nu klart.

Laget i sina nya kläder sträcker upp armarna.

På lördagen drog vi bort till en idrottsförenings stora fotbollsplan med en närliggande klubbstuga! Där riggade alla tillsammans tävlingslika förhållanden, så man kan få en tävlingsituation, men ändå kunna överraska med roliga belöningar! Här tänkte vi på allt, och jag hade med en megafon som jag pratade i under til exempel gruppmomenten. Jag tog också upp och ner en campingstol, ca 14 gånger, hehe. Det kan ju faktiskt vara så att det under gruppmomenten kommer någon och slår upp sin stol rakt bakom. Ja, det är några av sakerna som kan hända!

Vi tränade på under dagen, och fick också besök av lokalpressen Värmlands Folkblad (VF). Så man fick träna sig lite på att hantera intervjuer och ta kort i bästa positioner för bra reklam! Här är länk till artikeln: http://www.vf.se/kil/lydnadslager-infor-kommande-vm/

Hela laget ligger ner.

Vi avslutade träningen med lite prat om vad lagkänsla är och hur den kan påverka ens egen prestation (eller inte). Det är lite tuffare att vara med i ett lag än om man bara tävlar för sig själv. Laget var enigt om att man inte var negativt påverkad av lagkänslan. Dom visste ju att vara måste gå in och göra sitt bästa, då blir det bra för laget. Det finns en god trygghet i gruppen, vilket är bra.

Under lördagskvällen hade vi lite lekar och grillade tillsammans! Mycket skratt och "skönsång"! Så härligt när alla verkligen bjuder på sig själva, det gjorde kvällen till magisk! <3

Söndagen bjöd på mera kvalitetsträning, och jag tror att hundarna och förarna fick gå igenom allt man ville!

Hundarna som ska till VM sittandes på rad.

Tid till lite fotografering blev det också, ännu en rolig teambuildande sak, där alla kom med kreativa förslag till bildkomposition! Alla blev väl inte lika lyckade, haha, men roligt hade vi! Och laget fick träna sig på att vara fotomodeller på gott och ont! Solen i ögonen sved för vissa, men de gav allt för laget! :)

EN FÖR ALLA, ALLA FÖR EN - De tre musketörernas ordspråk blev vårt motto denna helg.

Laget hoppar i luften.

Nu är det bara några dar till SM, där alla faktisk ska tävla mot varann. Men jag tror vi har ett starkt lag, som står samman mot VM NU!

Lycka till ALLA som ska till SM!

Lagledare Emelie och HeidiEmelie och Heidi ska med som lagledare till VM.

Hälsningar Heidi


2017-05-11

Tankar efter rankingtävlingen

Här kommer ett litet blogginlägg från mig efter helgens rankingtävling i Bro-Håbo - En härlig tävling, där tävlingsledare och domare var väldigt proffsiga och effektiva!

Det roliga är att det nu efter ett lite tag med dom nya momenten, kommer fler och fler som knackar på dörren och är redo att tampas med de erfarna landslagsutövarna! Denna tävlings vinnare var ju en hund som gick helt fantastisk fint, och tävlade på sin första rankingtävling! Stort grattis till segraren Sharon Emanuel med sin Kelligårdens Koe! Grattis även till 2:a platsen som gick till landslagets Madelaine Eriksson med Seven, och till 3:a på pallen som kneps av duktiga Denice Robrant med Agdavallarnas Lita!

Det var som sagt flera duktiga debutanter som vågade sig ut på rankingtävlingen! Vissa av de nya som var med, mistänker jag kommer göra det svårare för mig i framtiden att ta ut ett lag! Ja, det kommer att vara flera som kämpar om platserna framöver, och hur kul är inte det?! :) Sammanfattningsvis blev den en trevlig dag med härlig stämning runt ringen med en massa lydnadsnördar!

Det har varit en lång period med negativa inlägg på sociala medier, där man dels kritiserat de nya momenten och även haft massor med meningar om strängare bedömning. Ja, en del av de som varit mest negativa har till och med förutspått lydnadssportens död! Jag vill säga att det är den verkligen INTE! Snarare tvärtom, men den tar bara en ny vändning. Vi har verkligen sååå många duktiga ekipage som nu är på gång!

Javisst, kanske tappar man en del utövare till nyare sporter som t ex rally och nosework. Men jag väljer att tro att lydnaden också kommer att dra till sig många ändå, och fortsätta vara en stor del av hundsporten här i Sverige framöver också! :) Och jag måste säga att bedömingen absolut inte var speciellt sträng! Man fick neddrag, för det som ska ge neddrag. Visst, man fick inte poängen kastat efter sig direkt, som man har haft lite tendens till i "gamla" dar. :) Men, ingen vill väl ha poäng på det sättet? Hehe :) (Jag tycker nästan att mina 315 p på en tävling med min älskade Bolibompa för 100 år sedan är pinsamt, så ja, jag är glad över att det sällan är sådana poäng längre).

Landslagets deltagare gjorde en bra genomkörning på rankingen. Vissa kanske inte var lika nöjda, men en tävling ger ju massor med bra svar som man kan ta med sig mot SM Och VM nu! :)

Det roliga var att man på denna tävling inte hade råd med små missar, för det var så många som gick strålande bra! Och det tycker jag lovar gott för framtiden!

Nu ser jag fram emot samlingen som landslaget ska ha nästa helg. Då ska vi bygga de sista bitarna av trygghet, duktighet och karisma, så att vi kan kämpa tillsammans med alla duktiga utländska ekipage på VM i juni!

Hälsningar Heidi


2017-05-07

Rankinglistan uppdaterad!

I lördags arrangerades rankingtävling på Bro-Håbo brukshundklubb.

Vinnare blev Sharon Emanuel med sin Kelliegårdens Koe! 2:a kom Madelaine Eriksson och Seven, 3:a Denice Robrandt och Agdalavallarnas Lita.

Klicka här för att se den uppdaterade rankinglistan! (PDF-dokument, 281 kB)


2017-05-01

Välamästerskapet 2017

Talangtruppen samlad

Äntligen var vårt andra läger igång efter tre månader med massor av nya förväntningar. Läxan till detta läger för alla deltagare var att Toppa Formen med allt vad detta innebär för vår tävling Välamästerskapet som vi skulle ha på lördagen.

På fredagen startade vi med lite egen träning innan en av deltagarna på lägret, Sophie Schelin hade en fantastisk föreläsning om hur vi kan bygga våra hundar muskulärt & konditionsmässigt för att hålla länge inom lydnadssporten. En otroligt bra stund med många tips om hur vi kan träna mycket hemmavid och ute i skog & mark. Kvällen bjöd på härligt hund prat med alla nya vänner innan sängdags. Vilken härlig känsla att vi äntligen var här igen!

Kamplek!

Lördagen bjöd på tidig uppstigning och upprop klockan 08.00 för tävlingen. Som vanligt fanns det där speciella pirret i magen som hänger med varje tävling. Nervös eller bara förväntansfull, skillnaden för mig är hårfin men laddade till tusen var vi. Tävlingen drog igång och uppradad på första parkett satt självaste Landslagscoachen Heidi Billkvam för att se alla duktiga Talanger, vilken otrolig förmån att få ha henne här i helgen! Jag & Quick följde våran plan och njöt sedan av att se alla andra duktiga ekipage inne på planen. Härlig känsla att inse att vi faktiskt är en del av alla dessa kunskaper här i Talangtruppen.

Heidi Billkvam

På eftermiddagen hade vi gruppträningar där Heidi och Diana fanns med & coachade medan en del av oss hade värdefulla samtal med Helene och Lillemor. Vi som hade samtal hade även möjlighet för att vara åhörare vilket är jättenyttig information. Galet vad många fina bitar vi får med oss hem! Sedan var det dags för Heidi att föreläsa om vad som krävs för att blir "ett bra landslags ekipage"? Verkligen superbra att få ta del av detta för att kunna jobba vidare mot toppen. Efter att Heidi avslutat lyfte även Diana upp några otroligt viktiga tankar om hur man är en bra lagkamrat. Vilken intressant och viktig bit att prata runt & det väcktes en del funderingar under kvällen.

Lördagen avslutades med gruppdiskussions runt våran läxa Toppa Formen. Vi fick delge varandra våra planeringar & fundera på om vi kunde gjort nåt annorlunda. Trötta men väldigt nöjda efter denna lärorika dag.

Söndagen fortsatte med gruppträningar, samtal med Helene & Lillemor samt möjlighet till åhörare. Vad jag inte visste var att denna dag skulle bli en glädjefylld känslostorm för mig & Quick. Ni vet när man länge funderat, vänt & vridit på saker..... Man vet att saker måste lösas för att komma vidare, men man står själv bara kvar & stampar. Ögonblicket då tipsen ramlar in & känslan säger att detta kommer bli bra är obeskrivlig! Vi avslutade vårat andra läger med att kliva av planen med glädjetårar och med en känsla av stor ödmjukhet att vi får vara med på denna resa tillsammans med alla er andra i Talangtruppen!

Jag kan lova att även om man bor i Norrland så åker man lätt dryga 200 mil fler gånger, med GLÄDJE!!!!!!!!

Marina & Quick går fritt följ

Hälsningar Marina Lundström & Vallhunden Quick


2017-04-11

Intervju med Heidi Billkvam!

Talangtruppens nästa läger är den 21-23 april. Vi kallar det för Välamästerskapet, eftersom lägret bygger på den tävling som våra talanger ska göra i början av lägret. Ifrån vårt första läger har talangerna fått med sig en hemläxa, att toppa formen. De ska lägga upp sin träning som om Välamästerskapet skulle vara ett riktigt mästerskap tillsammans med lydnadslandslaget. De har över tio olika viktiga områden att planera, dokumentera och träna på. Det är väldigt viktigt att man planerar sin uppladdning inför stora mästerskap på det sättet som passar varje enskilt ekipage. Alla förare och hundar är olika och alla behöver träna på att toppa sin form som ekipage.

Områden att tänka på kan exempel vara den praktiska lydnadsträningen inför tävlingen, den fysiska träningen och den mentala förberedelsen.

Till detta läger har vi så passande bjudit in landslagsledaren Heidi Billkvam som instruktör. Heidi kommer att titta på våra talangers tävling, träna våra ekipage och hålla i en föreläsning på kvällen med temat, "Vad krävs för ett bli ett bra landslagsekipage?".

Ni ska nu får ett smakprov på Heidis tankar om blivande landslagsekipage!

Landslagsbild

1. Vilka egenskaper är viktiga hos en blivande landslagshund?

Viktigaste egenskapen för en landslagshund är att den är träningsvillig! Att den orkar att nöta på och inte blir alltför ledsen av att den måste försöka igen och igen. :) En hund som vill mycket och tar i lite extra på varje repetition. Hunden måste ha så hög drift att den "glömmer" lite vad som händer runt omkring. Den behöver inte vara utan brister, haha, för det är ingen hund! Men den borde ha så pass mycket drift att det bygger över de brister som finns. Men om den ändå inte visar alla dessa egenskaper tidlig, så viktigt att veta att dom kan komma fram, när man tycker om att träna sin hund! Otroligt vad man kan uppnå med tålamod och envishet!!

Så en viss miljövana bör en landslagshund alltså ha. Den ska kunna resa långt, kunna sköta sig i stökiga och trånga miljöer, med många hundar och låååånga dagar. Under dessa omständigheter ska ekipagen kunna prestera ändå.

2. Vad är viktigt att tänka på när man tränar upp sin hund mot landslaget?

Första bud: Glöm inte att ha kul! Lägg inte press på er själva i början, men jobba målmedvetet och med glädje, steg för steg. Vägen är målet och du behöver inte inte sikta för högt (dit kommer du ändå om ni gör rätt), men bygg bra grunder! Ett bra fritt följ hade jag lagt energi på, så man slipper ändra för mycket i framtiden. Tänk på attityd och att lära er att lägga hunden i rätt känsla så man inte forcerar och bygger på stress. Bygg och få kontroll på ett belöningssystem, som hunden känner igen på tävling, så att den känner trygghet och förväntan i våran "tystnad ".

Dio leker med en bollFotograf: Daniel Eidenskog

3. Kan du ge några tips till dem som för första gången tävlar på en rankingtävling?

Ja, man måste våga! :) Slappna av och tänk att det faktisk bara är en högst normal tävling. Ja, bortsett från att alla Sveriges bästa ekipage är där! Det är jättekul att få den erfarenheten. Jobba mot en bra helhet, för om hunden kan allt på träning är det bra förutsättningar för att ni ska lyckas bra på tävlingar, ranking eller inte.

Ofta är rankingtävlingen ännu bättre arrangerat än vanliga tävlingar, så allt borde ligga tillrätta för success! :) OM man trots allt får en 0:a, så släng de bakom er och träna på att jobba vidare utan att låta er påverkas av dom! Glöm inte att den enda som blir lidande av våra nollor, om vi låter oss påverkas, är våra hundar. Tänk alltid att hunden ska få en känsla där inne på planen av att den är grym! Bygg självförtroende i en hund så den tror den är världsbäst, så vill resultaten komma till slut! Kanske inte just på den tävlingen, men glöm inte att du bygger för framtiden och att hundens upplevelse inne på plan blir viktigt! När det kommer till kritan så måste hunden känna sig världsbäst för att bli just det!

4. Vad ser du är viktiga styrkor hos förare som ska ingå och tävla i ett landslag?

Träningsvillighet! Föraren måste vilja träna! MYCKET! Man bör nog ÄLSKA att "nörda" ner sig i alla detaljer, så man hela tiden jobbar mot ett perfekt moment! Men ALDRIG glömma att helheten inte skall bli lidande.

Man får inte vara rädd för att förlora, för den rädslan kan blockera för möjligheten till att vinna!

Man bör vara trygg i sig själv och tro på sin egen väg, så man inte glömmer vad som fick en till den nivån man är! MEN det utesluter inte att man inte är öppen och VILL förbättras hela tiden med!

Man bör förstå hur man är en bra lagspelare. För när man åker på ett mästerskap så är det andra förutsättningar än när man tävlar själv här hemma. Till exempel måste man klara resa sig efter en dålig prestation. Man är ett ekipage i ett lag, och man måste klara av att peppa fram och stödja sina lagkompisar oberoende av sin egen prestation. Man måste klara av den pressen som det är när prestationerna påverkar allas resultat. Man kan bli lite överraskad över hur mycket det kan lägga press på en, så man bör förbereda sig på att det är något svårare att hantera än när man "bara" tävlar här hemma, utan att någon annan påverkas av våra dåliga rundor. Man ska också vara en person som bidrar till en bra stämning och trygghet i laget.

Man måste vara en bra representant för Sverige, och det gäller såklart ute på vanliga tävlingar också. Man blir en förebild, så en trevlig, ödmjuk, attityd mot människor man möter i miljön är ett härligt plus i kanten!

Laget!

Mer spännande tips och tankar kommer Heidi såklart ta upp på hennes föreläsning för talangerna på Välamästerskapet.

Hälsningar Diana


2017-03-26

Tillägg till landslaget!

Jag är så glad för att vi nu har fått möjlighet att anmäla ytterligare en reserv till vår VM-resa till Belgien i sommar! Platsen har gått till Jennifer Nilsson med sin golden retriever Seasymphony Hot Shot!

Med en reserv till står vi starkt rustat om någon av de ordinarie ekipagen skulle gå och bli skadad. Vi hoppas såklart att reserverna kommer att få starta individuellt ändå, men det vet vi inte än. Det har att göra med hur många alla de andra länderna anmäler.

Oavsett, så ger det en bra erfarenhet för våra aspiranter att få vara med på en sån här resa!

Hälsningar Heidi


2017-03-22

Landslaget till VM är uttaget!

Nu är landslaget till kommande VM i Belgien den 15-18 juni 2017 uttaget.

Laget som representerar Sverige:

 • Anna Hilding & Busy Border Grym (border collie)
 • Emelie Wickström & Eye Dog Glen Keith (border collie)
 • Madelaine Eriksson & Seven (border collie)
 • Maria Brandel & Working Aadi (border collie)
 • Niina Svartberg & Tollarbos Uniqa Xuper As Gun (nova scotia duck tolling retriever)
 • Sarah Eriksson & My Nr One Exxi (border collie)

Reserv: Louise Jonsson & For The Win Snipe (border collie)

Länk till den officiella hemsidan: http://worldwinnerob2017.be/


2017-03-15

Landslagslägret i helgen

Alla deltagare med hundar på lägret

Nu har jag kommit hem efter ett flott landslagsläger i finfina Guldhunden Arena i Kalmar!

Vi i ledningen hade lagt upp ett ambitiöst schema, med innehåll som skulle ta deltagarna framåt i utvecklingen! På schemat hadde vi en liten tävling, vilken skulle vara med i beräkningen för uttagningen till VM. Något som blev en bra utgångspunkt för helgens intensiva träning! Det var utmanande uppgifter som pressade deltagarna lite utanför deras komfortzon, som gav massor med info till förarna. Den infon kan dom ta med sig vidare, för att bli ännu bättre!

Vi hade bland annat en cirkelträning där deltagarna skulle flytta sig mellan tre ringar, och så fortsätta igen i första ringen. Många stressande faktorer lades till. Övningen blev mycket uppskattat av deltagarna!

Temat var att dom skulle lära MYCKET om sig själv och om sin hund, och hur de skulle få det bästa samarbetet. Alla deltagarna var otrolig engagerade och delade ödmjukt med sig av sina kunskaper!

Jag hade, som jag tidigare skrivit om, dragit ner på antalet deltagare och även justerat själva upplägget. Glädjande var att vi fick exakt den effekt som jag önskat! Det blev en tight grupp på bara 10 ekipage, som vågade visa alla sina sidor. Det blev trygghet i gruppen, full med öppenhet och värme. Något som jag anser är viktig när man ska ut och vinna mästerskap! :) Ska man resa och bo tillsammans i flera dagar, och samtidigt handskas med nerver och annat, så är det sååå bra att man får lära känna varann under trygga förhållanden.

Även för mig som ska leda laget på resor är det viktig med all information jag får på dessa läger, så att jag kan stödja så mycket det går när det väl gäller. Som lagledare känner jag mig så stolt av att få vara med på dessa fantastiska resor, som varje deltagare gör!

Tack kära ni som var med på lägret! Och stort tack till mina två vapendragare Jenny Wibäck och Emelie Hörman, uttan er hade det inte gått!

En annan rolig sak var att lokalpressen var så intresserad av vad vi gjorde! Här kan ni se två artiklar som publicerades om lägret! Våra deltagare skötte detta med medier väldigt bra!

http://www.ostrasmaland.se/kalmar/vilka-tassar-platsar-i-laget/

http://www.barometern.se/kalmar/fyrfota-elit-slipar-formen-for-vm/

Hälsningar Heidi


2017-02-24

Talanger debuterade på rankingtävling!

Fyra ekipage från årets - samt förra årets - talangtrupp gjorde i helgen debut i rankingsammanhang. Jennifer Nilsson med Nero, Michelle Holmlund med Kellie, Fathima Spaho med Wimse samt Camilla Grip med Krim.

De visade alla prov på fina förarinsatser, och hundarna visade upp många moment av hög klass. Bäst av alla debutanter denna gång blev Michelle som med sin border collie Kellie slutade på en hedrande andraplats, en halv poäng bakom vinnaren Louise Jonsson med Snipe! Michelle och Kellie blev i och med det uttagna till kommande landslagsläger den 10-12 mars.

Så här skriver Michelle om debuten:

Den 18 februari skulle vi ut och rankingdebutera. Läskigt, pirrigt och framförallt väldigt spännande! Man får ju bara en chans att göra något för första gången och det är det absolut mest magiska i det.

Under mitt och Kellies år i Talangtruppen 2016 pratade vi väldigt mycket om hur man toppar formen, och det känns som att vi hunnit testa en hel del och börjat komma en bra bit på vägen att hitta det som passar just oss.

Fördelen jag har hemmavid med en gammal mästerskapssimmare till sambo är att jag haft möjligheten att bolla hur tävlingssimmare toppar formen. Det har känts väldigt logiskt att applicera på min hundträning, om än med lite finlir. Träningsperioderna har då delats upp i cirka tre faser; Hårdträning - Tävlingsträning och Toppning. Detta kombinerat med varierande fys med extra fokus på skritt-pass.

Först hade vi en period med mycket helhet, men även mycket detaljträning, bara mycket träning helt enkelt då allt blottas, syns och byggs. Sedan en period av mer helhets-, attityd- och uthållighetsträning. För att sedan gå in i tävlingsfas där vi bara boostar självförtroende, myser och fystränar mer än lydnadstränar. Detta verkar *peppar peppar* ha fungerat alldeles utmärkt!

Jag tycker att det var fruktansvärt kul att komma ut på ranking, och såklart ett extra guldkorn att få stå på pallen! Det var faktiskt inte läskigt alls att debutera och det var en sådan härlig stämning. Det här var absolut den mysigaste och gladaste tävlingen jag varit på, förutom talangtruppens landskamp mot Norges motsvarighet 2016 möjligtvs, men den är ju förvisso helt oförglömlig!

Michelle och Kellie på andraplats på rankingtävlingen

Grattis alla debutanter önskar vi i ledningen för Talangtruppen!


2017-02-22

Uttagna deltagare till landslagslägret!

Nu har vi tagit ut deltagarna till det kommande landladslägret den 10-12 mars! Vi är glada att kunna presentera följande namn:

 • Anna Hilding
 • Diana Samuelsson
 • Emelie Wickström
 • Jennifer Nilsson
 • Louise Jonsson
 • Madelaine Eriksson
 • Maria Brandel
 • Michelle Holmlund
 • Niina Svartberg
 • Sarah Karlsson Pettersson
 • Tina Hansson

Hälsningar landslagsledningen


2017-02-20

Rankingtävling i Göteborg

Har kommit hem efter en flott dag i Göteborg på årets första rankingtävling! Här dukade SBKs Göteborgsavdelning upp med flotta förhållanden, och de var preparerade ut till fingerspetsarna! Tävlingsledarna lotsade alla igenom lätt som en plätt.

Upplägget för dagen var att gruppmomenten kördes först, och sedan körde alla sitt program i sin helhet. Duktiga funktionärer sprang snabbt och gjorde i ordning plan,så man fick plats till allt. :)

Nivån var högt bland deltagarna. Några fick lite missar, men ALLA hade många fina moment! Extra kul var att flera nya ekipage vågade sig ut på en sådan tävling! Jag njöt verkligen av att se båda "gamla" och nya ekipage! En debutant på rankingtävling hamnade på pallen, slikt är extra kul!

Jag vill tacka alla funktionärer, arrangören och alla tävlande för en underbar dag med flott stämning! Grattis till er som lyckades bra, och en spark i baken till er som kanske inte nådde helt upp. Heja er, stå på!

Vi har så massor med bra lydnadsenergi i Sverige nu!! :)

Här finns resultatet från tävlingen: http://sbktavling.se/klass/77639/resultat

Vill ni se den uppdaterade rankinglistan, klicka här! (PDF-dokument, 279 kB)

Hälsningar Heidi


2017-02-08

Höstens talangläger

Gruppbild på talangtruppens ledning

Vi vill redan nu meddela att höstens talangtruppsläger är flyttat, från den 27-29 oktober i Halmstad till den 20-22 oktober i Tånga Hed, Vårgårda.

Vi har till det lägret bokat in en av Sveriges "lydnadsdrottningar" och åhörarplatser kommer att finnas! Merinformation kommer längre fram.

Vi vill även berätta att Royal Canin sponsrar talangtruppen även detta år, vilket vi är väldigt glada över!

Royal Canin logga

Hälsningar Talangtruppens ledning


2017-02-04

Rapport från årets första talangläger!

2017 års talangtrupp har sparkat igång året med sitt första läger. Förra helgen var vi ett glatt och förväntansfullt gäng som samlades i träningshallen på Tånga Hed. Vi inledde helgen med en timmes egen träning innan det var dags för samling i lektionssalen. En del kände varandra sedan tidigare, andra ansikten var bekanta och några var helt nya, och det är alltid lika roligt att få samlas tillsammans med ett sånt gäng. Så främmande men ändå så sammansvetsade, alla med samma mål, samma drömmar och samma ambitioner!

Gruppbild på talangtruppen

Kvällen inleddes med den obligatoriska "Talangtruppentårtan" och en kortare presentationsrunda där alla fick presentera sig med följande: Namn, hund, var man bor samt en svaghet och en styrka som man har som förare.

Efter det delades vi in i två grupper där vi tre som var med från talangtruppen 2016 numer tillhör Steg 2 och fick jobba vidare lite med andra grejer som vi påbörjade under förra året. Steg 1 lyssnade på den föreläsning/workshop som vi hade förra året vilket var Diana och Lillemors "Tävla med hög lägsta nivå".

Vi i Steg 2 jobbade med lite diskussionspunkter om den mentala träningen tillsammans med Heléne. Vi fick bla skatta oss själva på en skala mellan 1-10 i hur bra vi tycker att vi hanterar olika situationer på tävlingsplanen, ex. om någonting går fel, hur väl lyckas man hålla ihop, hur bra hanterar jag mig och mina käsnslor efter en bra respektive sämre tävling etc.

Kl 09.00 på lördagen var det dags för "minitävling". Vi alla hade via mejl fått veta vilka moment som denna tävling skulle innehålla - kvarmoment, fritt följ, apporteringsdirigering och fjärr.

Det kunde anas en del nerver i gruppen innan det var dags att gå in på planen. Vi började med kvarmoment och därefter programmen. Jag tycker alltid det är lika spännande att få se och lära mer av hur vi alla på olika sätt värmer upp våra hundar, en del jobbar själva och en del vill ha hjälp, några jobbar fart och andra stadga, allt för att skapa sig bästa förutsättingar för sitt eget team.

Alla talanger gjorde kanonfina program och det kändes som om att de flesta var riktigt nöjda med sina rundor.

Träning

På eftermiddagen tränade vi i tre grupper med fyra personer i varje grupp där vi hjälpte varandra med tips och egna erfarenheter. Samtidigt som gruppträningen pågick hade Lillemor och Heléne enskilda samtal med alla gällande "mini tävlingen". Lillemor ur sin syn som domare och Heléne om den mentala biten.

Som alltid sprang tiden iväg. Träningen avslutades, hundarna promenerades av och vi förare förberedde oss för middag.

Efter middagen hade Steg 1 föreläsning om "Mental träning" med Heléne och Steg 2 hade träningsdiskussioner kring "Slottet" som vi jobbade med en del under 2016.

Kort och gott så är "Slottet" en egen skattning på min egen träning och momenten. Slottet delas upp i olika våningar. Toppvåningen (lyxmomenten), mellanvåningen (de moment som ska fortsätta utevecklas), källaren (de moment som inte bara ligger på detaljnivå, utan har många delar/känslor hos förare/hund som brister) och grunden (de moment som kanske behöver plockas ner till grunden igen). Vi kom in på många djupa, utvecklande och roliga diskussioner.

På söndag kickade Steg 2 igång träningen tillsammans med Diana medan Steg 1 gick igenom reglerna i class 3 med Lillemor och Heléne. I och med den pågående regelrevideringen under förra året hann vi gå igenom, diskutera och ställa många frågor till Lillemor under 2016.

Jag, Michelle och Marika passade under vår träning på att jobba lite extra med kvarmomenten. I 45 min använde vi Diana som tävlingsledare och gjorde flertalet hela och delar utav kvarmomentet där vi kunde välja att belöna när och var vi ville. Perfekt för oss alla tre! Efter det ställde vi klocka och körde 15 min var där vi fokuserade på var och ens hund.

Träning

Resten utav dagen fortsatte vi träna i nya grupper så man verkligen kan suga ut varenda liten go´bit ur var och en. Samtalen med Lillemor och Heléne fortsatte och som alltid dessa helger så springer tiden iväg och det var dags att avsluta.

Vi samlades i lektionssalen för att kort gå igenom inför nästa läger som är "Tävlingslägret på Väla". Vi fick en del tankar och uppgifter att tänka på gällande "att toppa formen" inför tävlingen. Vi ska tänka mästerskap, ladda upp fysiskt, mentalt, träningsmässigt etc. som vi skulle ha gjort inför ett mästerskap.

Nöjda, glada, otroligt peppade och väldigt trötta lämnade vi Tånga Hed för att åka hem och fortsätta vår träning inför framtiden. Nästa gång ses vi i slutet av april!

Hälsningar Camilla Grip med Krim


2017-02-01

Landslagets kalender för 2017

Vi har lagt alla viktiga datum för landslaget på http://www.brukshundklubben.se/lydnadslandslaget och passar på att lägga dem här också.

Kalender 2017
 • 18/2 Rankingtävling Gbg Hundarena - Arrangör: SBK Göteborg
 • 10-12/3 Landslagsläger Guldhunden Arena, Kalmar
 • 6/5 Rankingtävling (utomhus) - Arrangör: Bro-Håbo BK
 • 20-21/5 Landslagssamling inför VM, Kronbacken, Kil
 • 15-18/6 VM Belgien (utomhus)
 • 2-3/9 Rankingtävling (utomhus) Kopparberg, Örebro BK
 • 6-8/10 Landslagsläger Kyrkekvarn
 • 18-19/11(?) NM, Norge

Hälsningar landslagsledningen


2017-01-26

2017 års landslagsläger

Årets landslagsläger är inplanderade enligt följande:

 • 10-12 mars i Guldhunden Arena, Kalmar
 • 6-8 oktober i Kyrkekvarn, Mullsjö

Båda lägren har samma upplägg. Vi startar fredag kväll och slutar söndag sen eftermiddag. Ibland kan det även finnas möjlighet för extra träning i hallen fredag eftermiddag för den som vill.

20-21 maj kommer det även att bli en landslagssamling i Kil.

Uttagning

Till varje läger tas en trupp ut på cirka tio deltagare. Bland dessa tas laget ut till nästföljande mästerskap.

Deltagarna till vårlägret tas ut efter rankningtävlingen i februari och deltagarna till höstlägret tas ut efter rankningtävlingen i september.

Mer om hur laget tas ut kan du läsa om du klickar här.

Om man får en inbjudan

När du får en inbjudan tar du själv ställning till om du vill delta på lägret eller inte. Självkostnadspris gäller för hallhyra, mat och boende.

De som tackat ja till sin lägerplats får ett mer detaljerat program via mejl cirka tio dagar innan lägret. Boendemöjligheter är då förbokade genom oss i landslagsledningen.

Hälsningar landslagsledningen


2017-01-17

Talangtruppen 2017

Ett nytt spännande talangår står och knackar på lydnadsdörren. Ledningen ser såklart fram mot att träffa alla talanger på årets första läger som är nu till helgen. Vi har planerat för det nya året, med massa härlig träning, nyttiga föreläsningar och givande samtal.

Förra året fick vi i ledningen förmånen att följa talangernas utveckling. Från det att de ansökte till talangtruppen, vidare till lydnadchampionat, tävlande på SM och inbjudningar till det stora landslagslägret i höstas! Detta år har vi valt att lägga ännu mer fokus på träning, det som i grunden är det allra viktigaste på vägen mot ett landslag. Vi tror på gruppens kunskap och vilja att hjälpa, peppa, klura på lösningar för träning och utveckling i lydnadsmomentens alla delar, tillsammans med Diana och Lillemor. Men vi har även bokat in, inte bara en utan två, instruktörer (som vi vet har lite olika perspektiv på att träna lydnad) detta för att ge talangerna många olika lydnadsverktyg att arbeta med i sin väg mot landslaget.

Lillemor har ett stort arbete framför sig med att lära ut de nya lydnadsreglerna som äntligen är färdiga och Helénes uppskattade samtal om den mentala träningen kommer såklart vara ett erbjudande för talangerna även i år.

Utöver detta ska vi arbeta med fler olika områden för tävla med en hög lägsta nivå och toppa formen inför viktiga tävlingar och mästerskap.

Vi vill hälsa alla talanger varmt välkomna till årets första läger!

Hälsningar Talangtruppens ledning

Talangtruppens logotyp


2017-01-05

Presentation av talanger - Del 4

I några blogginlägg har vi presenterat den nya talangtruppen, här kommer den sista delen.

Alexandra och Scott

Alexandra Sindell & Sjövallarens Argo

Scott är en border collie på 2 år. Ekipaget tränar för class 3 och tävlar för Smålandsstenar brukshundklubb.

Nämn några av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling: När Scott väl har förstått uppgiften har han den mycket klar för sig, vilket är en styrka på planen!

Nämn några av dina styrkor som förare: Min styrka som förare är att jag tänker på mig och Scott som ett team. Därmed kan jag hjälpa honom och ibland också dölja svagheter, samtidigt som kan litar på honom till 100 % i andra situationer.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då? Scott är en ytterligheternas hund med känslorna utanpå kroppen. Att välja en figur känns omöjligt om den ska bli rättvis. Scott är en kombination av Lille Skutt (från Bamse) som är snäll och rar men lite försiktig ibland, och Tiger (Från Nalle Puh) som är tokig, levnadsglad och högt hoppandes i ansiktet på alla han möter!

Camilla och Krim

Camilla Grip & Agdalavallarnas Tim

Krim är en border collie på 3,5 år. Ekipaget tävlar i class 3 för Vallentuna brukshundklubb. De var även med i talangtruppen 2016.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling: Han har en god kamplust som gör att många moment blir självbelönande och att han därmed håller fint i kedjor.

Nämn en av dina egna styrkor som förare: Detaljer! Jag älskar att pilla i detaljer.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då? Spider-Man! På lydnadsplanen finns det inget som kan stoppa han, i vardagen lite mer som den nördige tonåringen Peter Parker.

Katrin & Redo

Katrin Karlsson & Redrivals Pintail for Fox

Redo är en nova scotia duck tolling retriever på 2 år. Ekipaget tränar inför start i class 3 och tävlar för Stockholms Södra brukshundklubb.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling: En av Redos styrkor är att han har ett fint fokus.

Nämn en av dina egna styrkor som förare: En av mina styrkor är att jag har stort tålamod.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då? Den seriefigur Redo påminner om är Hjulben – Han älskar att springa och är alltid glad!

Marika & Mixtra

Marika Söreskog & Nice Of You To Come Bye Ready for Life

Mixtra är en border collie på 5 år. Ekipaget tävlar i class 3 för Mjölby Brukshundklubb. De var även med i talangtruppen 2016.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling: Mixtra är en tjej med härlig attityd och fart under tassarna!

Nämn en av dina egna styrkor som förare: Min styrka är trygghet och lugn i alla lägen.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då? Jag tror att hon hade varit Jerry i Tom & Jerry. Liten, kvick och full av upptåg!

Marina & Quick

Marina Lundström & Vallhunden Quick

Quick är en border collie på 1,5 år. Ekipaget tränar inför class 3 och tävlar för Umeå brukshundklubb.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling: Han ger alltid 110 % när vi är tränar och vill alltid göra rätt.

Nämn en av dina egna styrkor som förare: Jag är otroligt målinriktad och noggrann.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då? Tiger i Nalle Puh!

Sandra & Myx

Sandra Gisslar & Walkabout Myx

Myx är en australian kelpie på 2,5 år. Ekipaget tävlar i class 3 för Väsby brukshundklubb.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling: Myx är lättlärd och otroligt rolig att träna med! Han ger allt hela tiden!

Nämn en av dina egna styrkor som förare: Jag försöker vara en trygg och glad förare för min hund och se möjligheter istället för begränsningar.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då? Oj vad svårt! Lite lockas jag av att säga den där knäppa hyenan i Lejonkungen, men hackspetten (pappapappapappa pa!) i Kalles Jul är inte fel heller!

Ja nu är alla i talangtruppen för 2017 presenterade. Informationen finns även att läsa om du klickar här!

Hälsningar talangledningen


2016-12-20

Presentation av talanger - Del 3

I några blogginlägg presenterar vi den nya talangtruppen, här följer ytterligare två presentationer:

Fatima och Wimze

Fatima Spaho & Utterlyan's Wimze

Wimze är en border collie på 2,5 år. Ekipaget tävlar i elitklass/class 3 för Göteborg-Mölndals brukshundklubb.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling: Wimze tröttnar aldrig, älskar att jobba och gör alltid sitt bästa!

Nämn en av dina egna styrkor som förare: Jag älskar att peta i detaljer och klura ut saker, oavsett om det är svårigheter eller problem.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då? Är inge bra på seriefigurer men Tiger i Nalle Puh kanske? Gullig, rolig, full fart och go!

Theresa & Grysse

Teresa Lundkvist & Korabos H-Grysse

Grysse är en border collie på 4,5 år. Ekipaget tränar inför start i nya klass 3 och tävlar för SBKs Göteborgsavdelning.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling: Grysses största styrka är hans positiva inställning till träning. Med energi som räcker och blir över, även vid längre träningspass, är han en perfekt träningskompis!

Nämn en av dina egna styrkor som förare: Jag är noggrann och fokuserad på de detaljer vi behöver jobba med.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då? Tiger i Nalle Puh, då Grysse också gillar att studsa omkring och vara i centrum...

Hälsningar talangledningen


2016-12-12

NM är avgjort

Lagbild svenska landslagetVårt härliga bronslag!

Nu sitter Emelie och jag på färjan från Helsingfors och smälter vår resa hem från Nordiska Mästerskapet i lydnad. Jag hoppas att ni har följt våra spännande dagar via vår facebooksida där vi heter "Landslaget i lydnad"!

Vi har en fantastisk stämning i vårt lag, och vi hade verkligen siktat på guld, känslan var guldkantad! På färjan blev det till och med inköpt guldband, som vi kunde smycka oss med, när vi vann, hahaha!

Diana bär öronmuffar med svenska flaggan påDet är inte alla som har såhär fina öronmuffar som Diana har!

Så gick det inte. Men trots detta var vi inga dåliga förlorare, då vi istället smyckade det fantastiskt duktiga finska laget med vårt glitter! <3

Resultatmässig var det jämnt mellan Norge och Sverige. Men tyvärr fick vi en olycklig nolla på ett liiiitet moment, och lite småfel här och där. Det avgjorde den vänskapliga "fighten" mellan oss. Vi är ändå grymt nöjda med vår bronsmedalj då nivån i de nordiska lagen är otroligt hög och jämn!

Bästa svensk: Maria Brandel och Eazy Working AadiBästa svenska ekipage: Maria Brandel och Eazy Working Aadi.

Denna gång hade vi med oss två debutanter i laget, som skötte sig väl. Men såklart är det ju alltid lite nervigt som ny i ett lag.

Hallen där mästerskapen avgjordes låg i Vanda strax utanför Helsingfors och bjöd på ett fint underlag för hundarna. Värdlandet Finland var som vanligt mycket professionella arrangörer och tog verkligen emot oss med vänlighet. Stort tack för det!

Guldbubbel kan man dricka ändå!Bubbel med guld i!

Som lagledare fick jag massor med nya tankar och idéer på hur vi i framtiden kan bli ännu bättre! Jag är tacksam för att vi får vara med på denna härliga resa mot framtida medaljer!

GO SWEDEN GO!!

Lagbild

Länk till resultatlistan hittar du här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-Nzbpr5-9eijoVe1F49yL61WWkX6HSWYyKP9i7A9bIg/edit#gid=427845070

Hälsningar Heidi


2016-12-08

Presentation av talanger - Del 2

I några kommande blogginlägg kommer vi att presentera den nya talangtruppen, här följer ytterligare två presentationer:

Sophie och Kvick

Sophie Schelin & Svarthalls Kvick "Kvick"

Kvick är en border collie på 3 år. Ekipaget tävlar i elitklass/class 3 för Östersunds brukshundklubb.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling: Kvick vill alltid massor. Han är verkligen "kvick" och är en häftig hund att titta på och framkallar alltid leenden hos domare och publik.

Nämn en av dina egna styrkor som förare: Jag tror jag kan förstå hunden rätt bra och arbeta med hundens känslor och inte bara beteenden.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då? Hulken!

Camilla och Fara

Camilla Hallgren & A-Yatala "Fara"

Fara är en australian kelpie som är 2,5 år. Ekipaget tävlar för Nedansiljans brukshundklubb och ska starta klass 3.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling: Fara försöker alltid så gott hon kan.

Nämn en av dina egna styrkor som förare: Jag är målmedveten.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då? Renen Sven i Frost.

Hälsningar Talangledningen


2016-12-07

Heja Sverige!

Vi vill önska ett STORT lycka till på NM från oss i talangtruppen 2016!

Kör så det ryker och vi alla håller både tummar och tassar för våra idoler!!

Heja Sverige, heja Sverige!

Hälsningar talangtruppen 2016


2016-12-06

Presentation av talanger - Del 1

I några kommande blogginlägg kommer vi att presentera den nya talangtruppen, här följer de två första presentationerna:

Ann och Vilja

Ann Svensson & Fia-Friends Vilja-Visa "Vilja"

Vilja är en border collie född december 2014. Ekipaget tävlar i klass 3 och tillhör Bro Håbo BK.

Nämn några av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling: Vilja älskar att jobba, samarbeta med mig och tycker det är roligt på lydnadsplanen. Hon checkar aldrig ut!

Nämn några av dina styrkor som förare: Jag är målinriktad, älskar att träna, tycker om att lära mig nya metoder och att inte fastna i det gamla.

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då? Pippi Långstrump. Jag vet inte om hon är en seriefigur, men det var den enda jag kan komma på som liknar Vilja. Hon är snäll, påhittig, hittar på bus och är självständig!

Michelle och Peak

Michelle Holmlund & Vallhunden Peak "Peak"

Peak är en border collie på 2 år. Ekipaget tävlar i elitklass/nya class 3 och tillhör SBK:s Stockholmsavdelning.

Nämn en av din hunds styrkor då det gäller träning eller tävling: Pickan tycker att all träning är en fest oavsett om det blir rätt eller fel är hon lika glad för det.

Nämn en av dina egna styrkor som förare: Jag är envis och vägrar ge mig!

Om din hund hade varit en seriefigur, vem hade den varit då? Då hade hon varit Astrid Lindgrens Karlsson, från Karlsson på taket. Min egna lilla Pickis Karlsson! :-)

Hälsningar talangledningen


2016-11-24

SBK Talangtrupp i lydnad 2017!

Talangtruppens logotyp

Nu är truppen för 2017 uttagen. Vi vill hälsa alla lydnadstalanger varmt välkomna till ett år fyllt med lärdomar, utmaningar och möjligheter. Vi i talangtruppens ledning är väldigt motiverade för ett nytt år tillsammans med er!

Följande personer är uttagna till SBK:s Talangtrupp 2017:

 • Alexandra Sindell
 • Ann Svensson
 • Camilla Grip
 • Camilla Hallgren
 • Fatima Spaho
 • Katrin Karlsson
 • Marika Söreskog
 • Marina Lundström
 • Michelle Holmlund
 • Sandra Gisslar
 • Sophie Schelin
 • Teresa Lundqvist

Reserver:
1. Helena Forström Larsson
2. Josephin Löfdahl

En närmare presentation kommer inom kort.

Hälsningar Diana, ansvarig för SBK:s Talangtrupp i lydnad


2016-11-22

Sammanfattande ord om talangtruppsåret 2016

Talanglaget vid matchen mot Norge i augusti

Vårt första år i ledningen för talangtruppen är nu till ända. Det har varit ett grymt roligt, givande och lärorikt år. När vi i början av året sågs för att diskutera vad vi egentligen ville med truppen fanns några gemensamma parametrar som vi utgick från.

Vi ville ha en röd tråd genom hela året. En slags värdegrund att utgå från, och det handlar mycket om att göra ekipagen säkra och stabila – både mentalt och tekniskt – och på så sätt skapa en "hög lägstanivå".

Många är redan otroligt skickliga på att träna in snygga delar och detaljer, vilket såklart är nödvändigt för att kunna konkurrera på hög nivå. Men att få både hundar och förare att hålla under lite tuffare omständigheter är ofta något som behöver tränas mycket mer på.

Det kan handla om att jobba med sig själv mentalt för att kunna prestera även då känslan inte är på topp. Att lära hunden att fortsätta jobba även om det blir fel. Att träna hundens brister på ett neutralt sätt – utan att blanda in så mycket känslor –samtidigt som man pumpar in massa gott självförtroende i den genom att göra de redan starka bitarna ännu starkare.

Det övergripande målet har hela tiden varit att göra ekipagen redo för att ge sig ut på rankingtävlingar och konkurrera om en landslagsplats, genom att "packa deras ryggsäck" full med värdefulla kunskaper.

Föreläsningar om att toppa formen inför stora tävlingar och mästerskap, säkerställa moment, lydnad genom en domares perspektiv, mental träning för förarna har varit en bit. Det har blandats med planerade träningspass i grupper, tävlingar, landskamp med våra norska talangvänner samt enskilda samtal gällande både den tekniska delen sett ur domarögon och mentala bitar som kan förbättras hos förarna. Hela tiden har vi försökt hålla den röda tråden i fokus och lagt upp lägren efter den.

Tolv riktigt duktiga ekipage har följt oss och varandra under året. Det har varit väldigt fin sammanhållning och laganda och alla har hjälpts åt att lyfta och hjälpa varandra till att bli sitt bästa "hundtränarjag".

Året har inneburit att fem av våra ekipage fick möjlighet att delta på höstens landslagsläger. En stod överst på SM-pallen i år, flera har kvalat in till nästa års lydnads-SM och några har börjat ge sig ut på rankingtävlingar.

Nu ser vi med spänning fram mot nästa års gäng. Ett nytt spännande år ligger framför oss och vi i ledningen är riktigt laddade! Kanske vi ses?!

Hälsningar talangledningen


2016-11-19

Förändringar gällande landslagslägren

Hedi och mumintroll

Efter noggranna funderingar om hur vi vill ha våra landslagsläger nästa år, så har vi valt att gå ner till cirka 10 deltagare.

Detta beror på att vi vill samla och knyta ihop det potentiella laget, så att de blir ännu tightare. Vi tror att vi kan uppnå detta genom mer personlig coachning och den trygghet som kan skapas i en mindre grupp.

När vi ska ut i världen och leverera så vill vi komma så väl förberedda som möjligt och med en trupp där alla känner alla "på riktigt".

För de som inte blir uttagna har vi ju en fin språngbräda genom talangtruppen, samt rankingtävlingarna där alla är välkomna att tävla. Resultaten där är en viktig del för vägen till toppen och vi uppmanar alla som drömmer om en landslagsplats att ge sig själva chansen att synas på dessa tävlingstillfällen!

Hälsningar Heidi


2016-11-16

Aktiviteter för talangtruppen i lydnad 2017

Nu har datumet gått ut för ansökan till SBK-talangtrupp i lydnad 2017.

Är du en av dem som har skickat in din ansökan och som väntar med spänning på att få svar? Då är det ju också bra för din planering om du vet vilka datum som talangtruppen har sina läger 2017:

 • 20-22 januari Tånga hed
 • 21-23 april Väla Kursgård
 • 25-27 augusti Landskamp i Norge
 •  27-29 oktober Halmstad hundarena

Vi i ledningen hoppas på riktigt roliga och utvecklande läger!

Vem vet, kanske är det du som hoppar av glädje (inte som Trazan på kortet efter sin boll) för att du blivit antagen till talangtruppen 2017?!

Tarzan hoppar efter sin boll

Hälsningar talangtruppens ledning


2016-11-11

Hundträning – en del teknik, en del hjärna och en del hjärta!

Teknik

Att lära in rörelsemöster (varav en hel del strider mot hundens naturliga sätt att röra sig) är en viktig del av lydnadsträningen. Utan snygga, korrekta, tekniska utföranden kommer vi inte långt – åtminstone inte om vi satsar högt upp i klasserna och kanske på SM och andra mästerskap.

En stor del av träningstiden läggs också ner på just detta. Korrekt position vid sidan, snabba ställanden i fart, rena gripanden av föremål, raka ingångar till sidan, söka med nosen utan att "smaka", kunna flytta sina framtassar utan att förflytta baktassarna (eller tvärtom) i fjärren är några av de tekniska färdigheter vår hund ska bemästra för att kunna konkurrera på toppen.

Hjärna

Det är två hjärnor som ska synka – vår egen och hundens. Dom är inte alltid kompatibla… ;) Men om vår egen hjärna inte kan styra våra tankar och handlingar på ett bra sätt, hur ska vi då kunna få vår hund att fokuserat, villigt och korrekt utföra sina uppgifter? Vad utstrålar vi och vad säger vi med vårt kroppsspråk? Kanske säger munnen en sak och vår kropp en helt annan?

På senare år har även hundsporten fått upp ögonen för vikten av mental träning, och insett att vi som förare har en viktig uppgift då det gäller att kunna styra våra tankar och känslor på planen. Och på hög nivå, när alla hundar är skickligt tekniskt tränade, kanske det är just vår mentala förmåga som hundförare som är avgörande!

Hjärta

Teknik och hjärna i all ära, men utan hjärta och passion för det vi gör tillsammans med vår hund tappar vi den kanske allra viktigaste dimensionen. Den där känslan av kärlek och tillit. Blicken av samförstånd och äkta glädje. De där goa "vardagskickarna" vi kan känna efter ett riktigt häftigt träningspass. Förståelse och respekt för varandras personlighet och sätt att tolka information.

I talangtruppen försöker vi utveckla alla dessa bitar. För alla är lika viktiga. Vissa förare kanske har lättare (eller svårare) för en av delarna, och då försöker vi balansera upp det på ett bra sätt.

Om du satsar högt inom lydnaden och är beredd att lägga mycket tid och energi på att utveckla både teknik, hjärna och hjärta – tveka inte att söka till talangtruppen 2017. Sista ansökningsdag är  14 november och kriterierna kan du läsa här: http://www.brukshundklubben.se/talangtruppen

Hälsningar talangtruppsledningen genom Heléne


2016-10-26

Rapport från domar- och tävlingsledarkonferens

Deltagare som lyssnar

Helgen 24-25 september träffades 34 domare och 22 tävlingsledare i Upplands-Väsby för en gemensam konferens kring de nya reglerna. Konferensledningen bestod av Thomas Lundin, Göte Toftler, Mikael Ivanov, Elin Spangenberg, Marita Neteborn, Ulf Jernestål och Sofie Schelin.

På lördagen var både domare och tävlingsledare tillsammans, medan man på söndagen delade vi upp oss under förmiddagen.

Thomas Lundin föredrar

Sofie, som är representant för de tävlande, höll ett mycket bra föredrag med många goda tankar!

Sophie

Det var även genomgång av:

 • Allmänna Bestämmelser
 • Generella anvisningar
 • Speciella bedömningsanvisningar
 • Startklass
 • Klass 1
 • Klass 2 (tyvärr räckte inte tiden riktigt till här)
 • Klass 3

Det blev en hel del diskussioner då tolkningar lätt blir olika när man läser texter. Något diskussionerna fastnade vid extra länge var gruppmomenten i klass 3. Inte när det gäller själva utförandet, utan främst gällande de "stand-in hundar" som måste finnas på plats, eftersom reglerna säger att det det ska vara minst tre ekipage i momenten. Här kan det bli problem om klubbarna inte ens har tre anmälda i klassen eller om ekipage stryker sig. UG Lydnad lovade att jobba vidare med den frågan.

Kjell och Anders diskuterar

Det var en riktigt trevlig, rolig och inspirerande helg tillsammans med domare och tävlingsledare från hela Sverige!

Deltagare som lyssnar

På talanglägret som gick av stapeln 22-23 oktober höll jag ett föredrag om utförande och bedömning i de olika momenten i främst klass 3.

Lillemor föredrar nya regler på talangläger

Hälsningar Lillemor


2016-10-25

Årets sista talangläger

Talangtruppen 2016Talangtruppen 2016. Eva Warelius & Einar saknas på bilden.

Med en blandning av glädje, stolthet och en smula vemod har vi avslutat årets sista läger för våra lydnadstalanger.

Det har varit ett fantastiskt skojigt år och samtliga ekipage har haft en grym utveckling, såväl träningsmässigt som mentalt. Och då ska man ju komma i håg att dom var bra redan från början...

Fem av våra tolv talanger har redan detta första år blivit uttagna av landslagscoach Heidi Billkvam till landslagslägret, och flera har visat sig ute på rankingtävlingar. Vi är helt övertygade om att de andra kommer följa efter.

Detta sista läger gick på Tånga Hed och vi samlades på fredagkvällen för lite fika och genomgång av helgen innan Diana började sin föreläsning som handlade om hur man kan jobba för att nå en stark helhet på tävlingsplanen. Att det var rätt person som höll i den föreläsningen kan man konstatera då man vet att Diana med sin Zack gjort över 300 elitmoment på SM, NM och VM och nollat endast två av dessa!

I pausen blev det workshop och diskussion i grupper där talangerna fick fundera kring vilka moment som de ansåg vara stabila och säkra (s k lyxmoment), vilka som låg i mellanskiktet och vilka som hade stor utvecklingspotential (källarmomenten).

På lördagen efter frukost fick man välja på två olika grupper. Den ena gruppen hade en liten träningstävling med mig och Lillemor och fick öppen bedömning efter varje moment. Den andra gruppen hade träning på de nya elitmomenten med Diana. Det blev ungefär fifty fifty i grupperna och väldigt givande träningar oavsett vilken grupp man valde.

Efter lunch var det fri träning i grupper och enskilda samtal med mig för att en sista gång följa upp den utveckling som talangerna har gjort då det gäller den mentala biten under året. Lillemor och Diana gav lite tips till talangerna att tänka på i sin träning samt lite tankar ur domarperspektiv från det första lägret fram till nu.

På kvällen efter middagen berättade Lillemor om domarkonferensen som gick av stapeln ganska nyligen och vad man kommit fram till där, och därefter var det hopp, lek och mingel!

Under söndagen fortsatte grupperna med sin träning och vi med våra samtal innan vi samlades för att avsluta och ta adjö för detta år. Lite tårögda blev vi allt när tjejerna bar in tre stora korgar överfulla med godsaker till oss i ledningen och tackade för ett givande år.

Talangledningen med sina korgar

Det ska bli väldigt roligt att följa "våra" tjejer framöver mot nya mål. Men som vi sa innan vi skiljdes åt - Målen är viktiga, men man får aldrig glömma bort att njuta av resan dit!

Sök till Talangtrupp 2017!

Är du intresserad av att vara en av våra nya lydnadstalanger under 2017? Då ska du skicka in din ansökan med film innan den 19 november. Mer info hittar du på http://www.brukshundklubben.se/talangtruppen, eller klicka här. OBS! Vi har ändrat kriteriet angående hundens ålder. Hunden får vara max fyra år (istället för tre år som tidigare angivits) under 2016 för att få söka till truppen 2017. Med andra ord får den vara max fem år under sitt första år i truppen.

Välkommen med din ansökan!

Hälsar ledningen för Talangtruppen genom Heléne


2016-10-20

Raka sättanden

Senaste landslagslägret var verkligen fyllt av överraskningar och störningar! Högtalare, kaninmössor och närgångna ledare satte både två- och fyrbenta deltagarna på prov.

Jag har den senaste tiden lagt en hel del tid på att förbättra mitt och Gryms fria följ. Heidi, vår landslagsledare som är begåvad med hökögon, kommenterade fotgåendet efter ett av våra pass på sin säregna svorsk. -"Deres frie fölg är väldi bra men vi bör göre nåt åt di icke helt rake nedsättendena."

Så Heidi satte sig i en stol på planen och jag gjorde halter längs ett målat streck. Vi var på en fotbollsplan där det finns gott om streck. Efter ett gäng repetitioner fick vi till den rätta knycken och åkte hem, fast besluten om att få detta perfekt med ännu mer träning. Och jag har gått. Och gått. På parkeringsplatser där det finns målade streck för parkeringsfickor. För att se att rumpan där bak (Gryms alltså) hamnar där den ska i halterna. Resultatet lät inte vänta på sig.

Men nu är det så att vi även har tillgång till en träningshall i Gävle. Gött att träna inomhus med speglar, men jag saknade hjälpen av strecken.

Anna tejpar raka linjer på golvet i hallenFotograf: Emilia Sundström

Sagt och gjort. Vi skapade streck. Eller rättare sagt, en markerad kanal där hundkroppen får plats och det syns otroligt bra om hunden snear te sig.

Klicka på länken för att se en kort film när vi tränar med hjälp av dessa streck: https://youtu.be/vH_9FNgqAKo (Fotograf: Emilia Sundström).

Grym sköter bakdelen bra i sättandena. Men nu när jag fick det på film, dök en ny förbättringsdetalj upp. Rumpan svajar ju i starterna.

Som Heidi skulle ha sagt: -"En vill ju icke ha en schlapp rompa!"

Hälsningar Anna Hilding


2016-10-10

Kommande talangläger

Vi i talanggruppens ledning har varit tvungna att omplanera det kommande lägret i Tånga Hed i oktober, då vår gästinstruktör Miriam Sødergaard hastigt ändrade de avtal vi tidigare kommit överens om.

Det innebär att vi tyvärr fått avboka de åhörare som anmält till lägret. Vi hoppas att under nästa år kunna erbjuda åhörarplats för någon annan intressant instruktör.

Just nu är vi i full gång med att planera ett så bra och utvecklande läger som möjligt för våra duktiga lydnadstalanger. Vi ser fram mot en kul och givande helg tillsammans!

Du som är intresserad av lydnad och vill satsa på en landslagsplats i framtiden har väl inte missat att anmälan nu är öppen för att söka till Talangtruppen 2017?! Läs mer, klicka här!

Hälsningar talangtruppsledningen
Diana, Lillemor & Heléne


2016-09-20

Ansök till talangtruppen 2017!

Nu är landslaget i lydnad uttaget till Nordiska mästerskapet i Finland som går i slutet av året.

Jag och Dio och hela landslaget har börjat den hårda träningen inför detta mästerskap. Vi alla vet att det gäller att vara i toppform helgen den 10-11 december, för det är då medaljerna på det Nordiska mästerskapet ska fördelas!

Landslaget på VMSvenska landslaget på VM 2016 i Moskva.

Drömmer du om att vara en del i det svenska landslaget och få äran att representera Sverige på NM och VM? Då tycker jag att du ska söka till talangtruppen!

Vi i talangtruppens ledning har som mål att hjälpa dig att "packa din väska" för att du ska kunna konkurrera på rankingtävlingarna om en plats i landslaget.

Så här beskriver några av talangerna 2016 sitt år.

Sofia
Mitt år i talangtruppen har fått mig att förstå att allt är möjligt!

Sabina
Mitt år i talangtruppen har gett mig massor av erfarenheter, prövningar och vänner för livet och sist men inte minst – Jag har förstått att ingen dröm är för stor!

Elin
Mitt år i talangtruppen har klargjort hur KUL det är med lydnad och att allt är möjligt. Är mer motiverad än någonsin!

Sarah
Mitt år i talangtruppen har gjort mig mer målmedveten än någonsin.

Om du blir uttagen bland de 12 i truppen, garanterar vi att du får vara med oss ett helt år. Vi har 4 läger, där vi blandar föreläsningar, träningar och spännande utmaningar. Vi diskuterar bland annat hur vi ska utvecklas i vår träning, hur vi bäst toppar formen inför viktiga tävlingar och hur man tävlar med en hög lägsta nivå.

Du som förare måste brinna för lydnad och att träna tillsammans med din hund. Självklart ska ditt mål vara landslaget i lydnad.

Läs mer på talangtruppens sida om hur uttagningen fungerar och vilka kriterier som krävs.

Diana och Zakk

Välkommen med din ansökan redan nu!

Sista datum för ansökan är 14 november.

Hälsningar Diana Samuelsson
Ansvarig för talangtruppen
diana@rockdog.se


2016-09-11

Dags att söka till talangtrupp 2017!

Talanglaget 2016

Talangtruppen är till för dig som brinner för tävlingslydnad! Har du höga ambitioner och en stark motivation så är vi beredda på att hjälpa dig utvecklas och förbereda dig för att på sikt konkurrera om en plats i det svenska lydnadslandslaget.

Vårt mål är att merparten av talangerna tar steget från talangtruppen till rankingtävlingarna, för att kunna bli ett av ekipagen som blir uttagna till det svenska lydnadslandslaget.

Varmt välkommen med din ansökan till 2017 års talangtrupp senast den 14 november 2016.

Mer information om talangtruppen och hur du söker hittar du under Talangtruppens sida, eller klicka här!

Hälsningar talangledningen


2016-09-09

Landslaget uttaget till NM!

Nu är laget uttaget som ska representera Sverige på Nordiska Mästerskapet i Helsin

gfors den 10-11 december!

 • Anna Hilding & Busy Border Grym (border collie)
 • Diana Samuelsson & Tazzehagens Zwante (border collie)
 • Emelie Wickström & Eye Dog Glen Keith (border collie)
 • Madelaine Eriksson & Seven (border collie)
 • Maria Brandel & Working Aadi (border collie)
 • Sarah Karlsson & My Nr One Exxi (border collie)

Reserv:

 • Niina Svartberg & Tollarbos Uniqa Xuper As Gun (nova scotia duck tolling retriever)

Hemmareserv:

 • Louise Jonsson & For The Win Snipe (border collie)

Heja Sverige!

Hälsningar Heidi


2016-09-05

Uppdateringar efter helgen

Efter helgens rankingtävlingar på Forserums BK har nu rankinglistan uppdaterats, den hittar du under Lydnadslandslaget/Rankingtävlingar, eller så klickar du här!

Under helgen hade vi även en plats till höstens landslagsläger att ta ut, ett s k Wild card! Eftersom en av de inbjudna deltagarna till lägret meddelat förhinder så blev det därmed plats för TVÅ Wild cards! Platserna gick till Lizette Olausson med Gaston samt Sabina Persson med Rimma, grattis till er och vi ses på lägret!

Hälsningar Heidi


2016-09-04

Tankar bakom låtvalen på SM – del 2!

Här följer ytterligare presentationer av tankar bakom låtvalen till årets lydnads-SM. (Del 1 kan du läsa längre ner i bloggen från den 15 augusti, där du även finner spellista till alla finallåtarna!)

Emelie Wickström

Jag har spelat mycket fotboll innan jag började träna hund och i ett av lagen blev jag inför varje match tvingad att lyssna på Kentas "Just idag är jag stark". Kenta var INTE rätt person för att få mig i rätt stämning... Trots en viss skepsis mot fotbollslåtar efter denna traumatiska uppväxt så fastnade jag för årets fotbolls-EM-låt. När jag hörde texten tänkte jag direkt; men det här är ju en HUNDlåt! För mig beskriver texten BUBBLAN - den magiska bubblan!

Let's close our eyes
And let the moment drive the whole world out
We're in this together
Hear our hearts beat together
We stand strong together
We're in this forever

Efter VM och en final i oväder kändes låten helt rätt. KI ställde upp för mig i åskan och tillsammans var vi i den starkaste bubblan jag någonsin känt - som en dubbelbubbla. Ett tips kan dock vara att välja en låt som man inte börjar böla till….:-)

Helène Lindström

Jag har ofta musik i lurarna när jag och Tarzan värmer upp inför ett träningspass, och ibland även under fria följet. Det ger mig en känsla av kraft och energi, och hjälper mig hitta rätt träningsläge för egen del. Inför SM hade jag valt "I feel good" med James Brown. Jag förknippar den med när Richard Gere dansar nerför gatan -lite lagom galen- i filmen Mr Jones. Ungefär så vill jag känna mig när jag gör entre på planen med Tarzan. En lagom blandning av cool&crazy. Yeah!

Tack till er deltagare som delar med er av tips och tankar!

Glada hälsningar från oss i landslagsledningen genom Jenny


2016-08-30

Film från talangkampen!

Här kommer en liten film från förra helgens talangmatch mot Norge!

https://youtu.be/KQW1U3JdIwQ

Hälsningar från oss talangledningen


2016-08-27

Vill du vara åhörare på talanglägret?

Välkommen som åhörare på svenska talangtruppens träningsläger med gästinstruktör Miriam Sødergaard den 21-23 oktober på Tånga Hed!

Antalet platser är begränsade så skynda dig att boka om du är intresserad!!

Danska Miriam har en diger meritlista. Hon är en av världens mest framgångsrika lydnadsförare, med bl a en världsmästartitel, guld på nordiska mästerskapen och ytterligare en mängd medaljer i mästerskapssammanhang. Vi ser verkligen fram mot att ta del av hennes framgångsrecept!

En åhörarplats kostar 1 500 kr och då ingår träningstid i den fina hallen följande tider:

Fredag - 17.00-22.00
Lördag 7.00 - 9.00 och 17.00 - 22.00
Söndag 7.00 - 9.00

Kost och logi ordnar du själv. Önskar du äta på Tånga Hed ska detta bokas senast 14 dagar innan lägret. Läs mer om anläggningen och se kontaktuppgiftger på på http://www.tangahed.se

Anmälan mailas till Heléne Lindström på helenelindstrom6@hotmail.com

Först till kvarn…

Hälsningar talangledningen


2016-08-26

Se hit! Inbjudan till landslagsläger som observatör!

Nu har du möjlighet att anmäla dig som obesrvatör på landslagslägret den 7-9 oktober 2016 på Tångahed! Inbjudan med mer info hittar du om du klickar på Lydnadslandslaget/Uttagna deltagare, eller direkt här! (PDF-dokument, 697 kB)

Hälsningar landslagsledningen


2016-08-26

Vägen till landslaget - Hur ser den ut?

Glädje hos landslaget!

Jag vill gärna säga några ord om vägen till landslaget, då jag fått frågan om hur denna ser ut.

Den allra bästa vägen till landslaget är att träna (haha!) - och träna bra!! Och att ha kul och sporra din hund, så att den också har kul!

En helhet, där alla momenten sitter, är första målet :) Detaljer är bra, men det hjälper inte med en superdetalj om den fallerar i en kedja. Så ta hand om attityden hos hunden. Bygg den säker, så den aldrig tror att den gör nåt fel! (Och bygg den,så att den har en förståelse för och glädje i alla övningarna!)

När det kommer till kritan så är det den som har hög genomsnittspoäng, som kommer långt. Så sikta på att din hund känns säker på alla moment, så kan det jobbas på med massor finslipning sen. Och VIPS så har du en hund som klarar att matcha toppen! :)

När det gällar vägen vidare så är det RANKINGTÄVLINGARNA som blir viktiga att synas på. Där finns vi i landslagsledningen och där har du möjlighet att visa fram dig och din fina hund!

Ja, om det inte går så bra där så spelar det inte så stor roll. :) Men då visar man sitt intresse iallafall! Och man har visat upp sin hund, så att vi som leder laget kan se om där kan finnas potential. I så fall finns ni med i uttagningen till platser på dom större landslagslägren vi har två gånger om året. På dessa läger får man bra möjligheter att träna med dom som har lite mer erfarenhet, samt med oss landslagscoacher. Om ni inte kommer med där så är det bara att träna vidare och fortsätta tävla på rankingtävlingarna!

Vi har ju även den fina Talangtruppen som är en språngbräda mot landslaget. Jag har ett avtal med ledningen där att två platser på våra större landslagsläger är reserverade för dem, så att våra talanger får inblick i landslaget. Där har vi underbara coacher, som hjälper er vidare i er träning. Tyvärr är det inte så många platser, så många kommer inte med! MEN FÖRTVIVLA EJ!! Om ni inte kommer med där så gör som många före dig - satsa själv, kämpa på, träna bra och placera er på rankingtävlingarna. Då finns det lika bra möjligheter till att kämpa sig till ett landslag!!

Som landslagsledare ser jag på många bitar när jag ska ta ut ett lag.

 • Hundens attityd/psyke (klarar dom av pressen vid större tävlingar?)
 • Klarar den att resa långt och ändå prestera?
 • Passar hunden internationellt?
 • Förarens attityd/psyke.
 • Förarens förmåga och vilja att anpassa sig i ett lag. (Ett lag är aldrig bättre, än den svagaste länken). Lydnad är ju en individuell sport så vi är ju vana vid här hemma, att bara ta hänsyn till oss själva. Men när man är i ett lag så ska man vara med att stödja dom andra!

Det jag vill säga med detta är: Tro inte att det är så svårt och allvarligt på rankingtävlingarna! Världen rasar inte om inte det går bra där, jag önskar verkligen att fler vågar försöka. Och jag är till och med säker på att det finns talanger där ute, såväl hundar som förare, som inte vet hur bra dom är!! VÅGA SYNAS!!

Kloka ord.

Hälsningar från en landslagsledare som känner sig hur taggad som helst till att få till BRA grejer i lydnads-Sverige!

/Heidi Billkvam


2016-08-24

Rapport från talangmatchen!

Med bilen fullpackad och träningsformen toppad bar det i fredags av till Kristinehamn, Värmland, och årets landskamp mellan Sverige och Norges talangtrupper.

Klockan 16.00 var det samling på klubben där vi började med att hälsa Sofia och Lix varmt välkomna till truppen. Vid 17.00 rullade norrmännen in och det var dags för lottning och kortare information inför lördagens tävling. I eliten hade både Sverige och Norge 11 ekipage vardera, Sverige med ojämna startnummer och Norge med jämna, samt att Norge hade 2 ekipage som körde klass 3.

Resten av fredagkvällen spenderade vi i det svenska laget till att tillsammans sitta ner och lägga upp en stategi inför tävlingen. Den här gången skulle vi ju gå ut och prestera som lag och inte bara individuellt. För många av oss var det första gången i ett "mästerskapssamanhang" som detta. Så hur skulle vi i laget nu göra för att utnyttja varandra till max gällande både uppvärmning, stöttning, peppning och hejande både utanför och på planen? Tillsammans kom vi fram till en bra plan som innebar att vi parade ihop oss två och två och hade fullt fokus på varandra när helst vi behövde i uppvärmning, ingång på planen, lägga ut belöningar eller att bara finnas till hands med andra tänkbara saker som en önskade. Resten av laget fanns alltid med på sidan utav planen från ingång på plan tills avslutat program med applåder och peppande, hejande ord.

Lagbild på svenska laget

Så på lördag morgon var det dags! Sverige mot Norge. "10:a, 10:a, 10:a Heeeeeja Sverige" Först ut var Norges klass 3 ekipage och direkt därefter körde vi igång med eliten. Då vi körde dubbla ringar var det alltid två hundar inne på planen samtidigt, en svensk och en norsk, och i och med det så hann vi tyvärr knappt se någonting alls av det norska laget. Alla körde sina individuella program för att sedan avsluta gemensamt med kvarmomenten.

Vilket team vi är! Alla fanns på plats och alla hade "sin egna" person att ta hjälp utav så snart en behövde. Laget lyfte, peppade och höjde en genom hela programmet. Det är verkligen en speciell känsla att tävla i lag. För mig och Krim var det första gången i ett samanhang som detta, mästerskapslikt med bl a dubbla planer och att få vara en del i laget. Pressen blir något större och vår prestation påverkar inte längre bara oss, utan hela laget. Men även om pressen blir större så kan jag säga att både kämparglöden och viljan att prestera blir ÄNNU större. Att ha lagkompisarna vid sin sida är helt oslagbart!

Alla gjorde helt fantastiska individuella rundor och det märktes verkligen hur vi alla gick in och för dagen presterade så bra som vi bara kunde. Tyvärr räckte det inte hela vägen och den här gången var det Norge som tog hem lagguldet, men individuellt var Sverige starkast där Sarah och Exxi ännu en gång visar att de briljerar tillsammans inne på planen och tog hem första placeringen i elitklass. Stort grattis!

Under kvällen fortsatte vi tillsammans med Norge, firandet av vinsterna och vår fantastiska Talangtrupp med grillning, lekar som fick oss att kikna i skratt och en kväll som avslutade allt för sent.

Laget peppar varandra

Apportering

Söndag och sista dag på denna helg. Vi delades in i träningsgrupper om 6 st, blandat svenskar och norskar där vi hjälptes åt med den enskilda träningen. Vi bytte träningstankar och erfarenheter, hamnade i djupa och bitvis långa diskussioner och bara matade varandra med inspiration och peppning.

I vår grupp kollade vi närmare på bla inkallningen, både fart och stoppen, det dolda skicket till rutan, störningsträning i fritt följ och det nya "rundamomentet", eller "cirkus" som norrmännen så fint döpt det till! :) Då Norge redan infört de internationella reglerna hos sig och hunnit köra med de ett tag så hade de fler tips och egna erfarenheter att dela med sig utav gällande just de delarna i programmet. Perfekt för oss att få del utav de "problem" som norrmännen upplevde var svårast med just cirkusmomentet, bl a att verkligen fokusera på att dela upp momentet i små delar, nästan aldrig träna det i sin helhet och att lägga störst vikt i själva sändandet runt konen.

Norge hade också en speciell liten övning som de kallade för "cirkelträning", en övning som gick ut på att få hunden att verkligen fokusera på sin egna förare och att lära sig att endast lyssna på sin egna förares kommandon. Dagens genomgående tema blev mycket nya moment och jag upplever att vi verkligen tog tillfället att suga ur norrmännen alla heta träningstips och inspiration som vi bara kunde och det samma gjorde vi tillbaka till dem.

Hela helgen flög förbi och det kändes som om att vi knappt hunnit komma dit när vi på söndagseftermiddagen samlades för att säga hejdå till varandra. Vi började med att vinka av norrmännen och tacka för en härlig landskamp och träningshelg. Nästa år ses vi i Norge och då är vi där för att vinna!

Fritt följ

Innan hemgång samanfattade vi helgen och vi alla är rörande överrens om den fantastisk fina utvekligen som vi gjort sedan första lägret. Vi har hunnit samla på oss en massa nya erfarenhet både i träning och på tävling, fått ännu fler verktyg att packa väskan med och mentalt jobbat stenhårt med oss själva. Vilken resa, den är helt obeskrivlig! För den som verkligen siktar på lydnaden kan jag varmt rekommender att söka till talangtruppen. Den erfarenheten, inspirationen och träningspeppen som infinner sig på och efter lägerhelgerna är svår att hitta någon annan stanns.

Lagbild Sverige

Norges lag

Ännu är resan på detta talangår inte slut, i oktober väntar vårt sista läger tillsammans, ett träningsläger i Vårgårda och fram till dess ska vi träna gärnet och växa oss ännu lite starkare.

Tack alla för en underbar helg och stort grattis till Norge som detta år tog hem lagguldet i landksampen.

Hälsningar Camilla Grip och Krim


2016-08-22

Landskampen mellan Norge och Sveriges talanger!

I helgen gjorde Sverige och Norge upp i en landskamp på Kristinehamns BK.

Sveriges lag har gjort allt för att kunna prestera på topp denna helg. Tyvärr räckte det inte hela vägen - Grattis Norge till segern!

Mer om landskampen kommer i ett senare inlägg.

Sveriges talangtrupp tillsammans

Vi vill även passa på att hälsa Sofia Sandin med Lix välkommen till talangtruppen!

Sofia Sandin och Lix

Hälsningar Diana


2016-08-18

Talangernas landslagskamp närmar sig!

Hösten 2008 fick dåvarande coach för talangtruppen, Anders Kjernholm, i uppdrag att inleda arbetat med att lägga upp en plan för hur Sveriges landslag skulle bli bäst i världen.

Anders berättar: "Det fanns fler tankar med talangtruppen, men en viktig tanke var att vi skulle få bredden intresserade, och vi hoppades på att talangtrupper skulle startas i distrikten (vilket det också har gjort och det har även bildats en mängd talangtrupper i klubbarna).

Vi ville ha en grupp som var motiverade att ta sig till landslaget. För att få så mycket träning som möjligt på att tävla i ett landslag tog jag kontakt med Norges motsvarighet till talangtruppen till en början och frågade om de var intresserade av ett utbyte, både kunskapsmässigt och via landskamper.

Den första landskampen mellan ländernas talangtrupper genomfördes i Kristinehamn i augusti 2010. Vi ville att deltagarna skulle få öva på att tävla i landslag. Vi körde samma rutiner för talangerna under landskampen som för deltagarna i det riktiga landslaget. Det var 18 svenskar som deltog och Sverige vann den första kampen. Landskampen har sedan dess hållits vartannat år i Norge och vartannat år i Sverige. Hittills har alltid värdlandet vunnit. Själva upplägget var riktigt framgångsrikt och de som tog sig till landslaget var betydligt bättre förberedda än tidigare."

Nu i helgen har vi landskamp tillsammans med norrmännen på Kristinehamns BK. Och vi får väl se om trenden att värdlandet vinner håller i sig! Men oavsett vilket så vet vi i ledningen - Diana, Lillemor och Heléne - att våra svenska talanger har gjort en fantastisk utveckling sedan det första lägret i Kyrkekvarn i början av året. Och dom var ju bra redan då, eftersom dom blivit uttagna till truppen...

Dessutom är dom grymma på att peppa och lyfta varandra! Något som är otroligt viktigt då man tävlar i ett lag och var och en ska prestera det bästa dom kan där och då.

Håll en tumme för våra svenska lydnadstalanger på lördag, och om du har vägarna mot Kristinehamns BK, kom gärna och heja!!

Vi vill även passa att tacka våra sponsorer som har skänkt fina priser!

Aggeruds svets & montage AB

Svenska Djurapoteket

Laser & hudvårdskliniken

Morrhåret hundsport

Popix

Royal Canin

Tant Turkos

Thomas Zoologiska

Wiréns åkeri

Hälsningar Heléne


2016-08-16

Sorg i talangtruppen

Med tårfyllda ögon måste jag tyvärr meddela att Susy Tvärnstedts fina Yolo har fått somna in på grund av sjukdom.

Susy och Yolo

Susy har förlorat sin bästa vän och Sverige en otroligt lovande lydnadstalang.

Hälsningar Diana


2016-08-15

Tankar bakom några av låtvalen på SM

En uppskattad och trevlig del i årets lydnads-SM var att deltagarna fick välja en låt som skulle spelas upp när de äntrade planen. En stämningshöjare för publiken och evenemanget överlag, men såklart också en god chans för de tävlande att påverka sin egen känsla!

Nedan får du ta del av tankar bakom låtvalen från några av deltagarna – tankar som att det finns många olika vägar till framgång och att det viktigaste är att hitta sin egen väg!

En spellista med alla finalisternas låtar finner du här: https://play.spotify.com/user/lenakatarina/playlist/1Jj4HWOrcvfzondQFThmJo?play=true&utm_source=open.spotify.com&utm_medium=open

Diana Samuelsson

I mitt liv är hundarna otroligt viktiga! På något sätt vill jag att min man ska känna sig delaktig i denna livsstil. Han får dock inte välja varken ras eller valp... utan fått den passade uppgiften att väja namn. Min första hund hette Ozzy (Ozzy Osbourne), sedan har vi Zakk (Zakk Wylde) och Dio (Ronnie James Dio). Alla namn från hårdrockens värld. Så när vi skulle välja ut en låt till SM ville jag ha en från gruppen Dio och deras mest kända låt som passar oss superbra, "Holy diver"!

Louise Jonsson

Vår låt "Unbelievable" med Lisa Ajax är en stark låt som träffar mig rakt i hjärtat på flera sätt. Min och Snipes resa har varit spännande, rolig och lärorik dock långt ifrån den enklaste, men med tiden har vi lyckats växa samman och idag förstår vi oss verkligen på varandra. Låten träffar mig också personligt efter en tuff tid i mitt förflutna. Jag lyssnade mycket på den inför vårt första SM 2015 och mina fina vänner ordnade då i smyg så att den spelades när vi gick in i finalringen. Det gav mig förstås världens boost, så när vi i år själva fick önska musik var valet plättlätt

Heidi Ljungbeck

Heidi Ljungbeck

Jag tänkte mig en låt med ett tungt intro och inte så mycket på textens innehåll. Jag gissade att det skulle bli en kort snutt och då ville jag ha något med lite power i som fick igång mig.

Jag valde Deep Purples "Smoke on the water". Jag var fullständigt överladdad när jag skulle in på plan och låten sattes igång. Härligt att få gå in till sånt pepp. Helt säkert hjälpte det till i vår prestation.

Vivi-anne Pettersson

Jag funderade länge på vilken låt jag skulle välja för Chess och mig. Texten är det som känns viktigast för mig och när jag hörde Lalehs "Bara få va mig själv" kändes den helt rätt. För mig handlar den om att VÅGA. Min och Chess resa mot SM har handlat just om att våga ta de där stegen som gör att man kommer vidare och utvecklas, tack vare många engagerade och peppande personer runt om oss är vi en bit på väg att: Våga lita på magkänslan, Våga ta emot ros och ris, Våga vara tacksamma, Våga gå vidare, Våga få va mig själv.

Tack till er alla för att ni delar med er – vi hoppas kunna återkomma med fler exempel inom kort!

Hälsningar från Jenny


2016-08-05

Landslagsekipage tipsar!

Här kommer det publiceras heta tips av meriterade landslagsförare till alla er som tränar lydnad och vem vet, kanske siktar mot talangtruppen, SM och landslaget! Vi hoppas att tipsen inspirerar dig som lydnadsförare och att du får många idéer till din fortsatta träning. För en sak vet vi, det är just de här tipsen som har varit en del i ett vinnande koncept!

Tidigare tips kan du läsa längre ner på bloggen, här är nästa landslagsekipage i vår serie som delar med sig av sina tips!

Under jaktträningFoto: Maria Eidenskog

Jag heter Ditte Andersson och har varit med och tävlat i landslaget med min labrador retriever Streamlight´s Pearl Abra Kadabra, Abby. Vi har tävlat SM 2010, 2011 och 2012, som bäst sjua. Vi var även med på VM i Paris 2011 ( vi var första reserver i laget). Abby och jag kom fyra i kvalet och gick till final. Sverige vann guld! Vi var med på NM i Herning samma år. På VM i Salzburg 2012 vann vi i kvalet och hade tävlingens högsta poäng under hela helgen! Sverige tog silver det året.

Vi togs även ut till NM i Finland 2012, men jag valde att inte åka då Abby skadade sig innan finalen i Salzburg och nervsmärtorna hon led av hade kommit tillbaka inför NM och hon var både fysiskt och psykiskt drabbad av detta.

Jag valde 2013 att själv lämna landslaget och ge någon annan en plats istället. Det var ett tungt beslut då Abby inte ens var sju år gammal. Jag bestämde mig för att inte satsa på några fler SM heller med henne.

Svenska laget grattas för VM-guldet i Paris.Bilden är från Stockholms hundmässa där laget grattas för VM-guldet i Paris. Foto: Lillemor Edström

ATT VARA EN BRA COACH FÖR SIN HUND

Jag ser många förare idag som är så väldigt allvarliga i sin lydnadsträning precis som jag också blev en gång i tiden med min väldigt lovande bc Timjan. Från att ha varit en glad, lättsam och trevlig typ att träna ihop med så blev jag en allvarlig, inte lekfull, djupt analyserande och granskande hundtränare – vem tusan vill ha en sån i sitt team?!!

Lydnaden har ibland en allvarsstämpel som jag hoppas vi ska kunna få bukt med. Och då får man ju börja hos sig själv  På de mästerskap utomlands som jag varit med på har det varit fullt möjligt att berömma och vara själaglad över sin hund mellan momenten utan att domarna säkert ens höjt på ögonbrynen. Dom har ju fullt upp med att döma själva momenten .

HITTA KÄNSLAN - MENTAL TRÄNING

Öva dig på att hitta glädjen och fokuset även när det inte känns helt tipp topp. Kanske sitter det några på din klubb och tittar på dig ( ja, i alla fall tror du att dom tittar på dig!) som du inte är helt bekväm med. Istället för att gå undan i ett hörn, träna på saker du och din hund har lätt för, kanske lite trix och konster, lite lek osv så tränar du dig själv på att bli mer mentalt förberedd att kunna prestera även när allt inte är precis som du vill runt omkring dig. Och för att prestera på topp så behöver du ju kunna gå in i den känsla du vill vara i oavsett omgivning. Hur vill du känna dig?

HA INTE FÖR BRÅTTOM – GE DIG OCH DIN HUND TID ATT UTVECKLAS.

Skapa gärna delmål och ta det steg för steg i din och din hunds utveckling. Att satsa på att direkt stå högst upp på pallen på ett VM kan ju göra vem som helst alldeles för fixerad vid resultat. När jag köpte Abby var det mest för att jag ville ha en lite mindre komplicerad hund att jobba med än mina tidigare bordercollies.

Jag hade bestämt mig för att nu skulle jag hålla mig till min plan med vår träning. Givetvis ta hjälp på vägen från duktiga förare men ännu mer gå på min egen känsla. Jag ville aldrig mer bli så allvarlig i min träning utan jag ville satsa fullt ut på att ha kul hela vägen oavsett hur långt vi skulle komma. Och jag hade inte bråttom heller. Att komma till landslaget skulle mer kunna bli en bonus om utifall att.

LANDSLAGSLÄGER

Efter några talangläger och en rankingtävling i mässmiljö blev Abby och jag uttagna till landslagsläger och det hann bli ganska många sådana. Dom har varit toppen på många sätt. Jag har ofta passat på att få hjälp av åhörarna som gärna ställt upp och agerat publik, störningar, funktionärer edyl. Det är guld värt att det släpps in åhörare på landslagslägrena tycker jag. Det är inte helt lätt att få till så mycket folk i en stor arena och det behöver man träna på.

Ditte och Abby på VM i ParisVM i Paris. Foto: Okänd

BURTRÄNING

En annan sak som är viktig inför mästerskap är att hunden kan koppla av i buren. Detta är ju något som en del behöver träna lite mer på, i många olika miljöer. Att kunna sova i alla möjliga "utrymmen" är en bra förmåga hos min hund tycker jag.

Så oavsett om jag själv sover dåligt så kan jag vara trygg med att min hund kopplar av. Det kan vara värt att lägga lite extra tid på burträning, även vid tillfällen när hunden kan vara i bilen egentligen.

MILJÖTRÄNING OCH STÖRNINGSTRÄNING

Att åka runt till olika miljöer och se att hunden både kan leka, koppla av och även ha fokus i träningen är viktigt tycker jag också. Vet man med sig att man har en lite mer störningskänslig hund så är ju detta en nödvändighet.

Man blir också själv väldigt trött kanske av en mässmiljö. Är du iväg med din hund och du suttit och tittat en hel dag på andra tävlande och din hund varit främst i buren och ute lite då och då bara så är det inte så dumt att sen ta ett rejält träningspass för att både träna dig själv och din hund att prestera även när du är trött i både huvud och kropp.

I den vanliga träningen hemma med träningskompisar så kan du träna med musik på hög volym och en massa ljud som du inte gillar ibland. Det är bra träning att kunna fokusera ändå. Däremellan har jag också på musik jag gillar jättemycket. Ibland för att få en go känsla men ibland också för att klara av att gå ett flytigt fritt följ även när det svänger loss ordentligt. Det sista har jag mycket svårare för än det första exemplet. Och jag har varit med på en rankingtävling där det kom en sådan där jättebra svängig låt precis när jag skulle gå mitt fria följ. Då fick jag verkligen koncentrera mig för att inte ryckas med i musiken.

Man behöver kanske också träna på att använda rösten på olika sätt när ljudnivån är hög. Min hund bör bli van vid att jag låter lite olika och att jag måste ta i rejält om det är mycket ljud runt omkring. Högtalare och mikrofoner som sprakar och har sig är ju också bra att få träning på.

Det kan vara en mängd olika saker som stör ut dig som förare också. Ju mer du tränar på sådana situationer ju mer förberedd är du. Själv tyckte jag för ett antal år sen att det var lite läskigt att inte ha kontroll alls på det som skulle hända på planen. När andra skulle rigga planen och lägga upp momentordning, störningar, osv. Men det fick vi ju träna på och det har vi haft stor nytta av, inte minst på VM i Paris där inget upplägg var det andra likt.

HUNDENS SJÄLVFÖRTROENDE

Att jobba med hundens självförtroende över lag är jag noga med. Jag vill att min hund ska vara väldigt trygg med mig på planen och går något fel vill jag inte att den ska bli osäker och springa hem till mig. Eller bli passiv och låg.

Så träna i din vanliga träning på att kunna stoppa hunden, dirigera om den, låta den få momentrutin till ett moment och därefter ångrar du dig och ger en annan momentrutin och gör något annat osv osv. Ibland vill vi givetvis göra om något som blev fel men det är väldigt viktigt att kunna rädda upp poäng när man tävlar i lag. Denna träning gör ju också att du själv kanske agerar lite snabbare när det behövs, för då är du ju tränad på att rädda upp situationer.

Är din hund lite ljudkänslig så kan det vara av vikt att lägga upp en plan för att kunna vänja den vid olika ljud. Ljudlekar på olika sätt där hunden bl.a själv får skapa ljuden kan bli en hjälp till att bygga upp hundens självförtroende och störningstålighet. Ibland i inomhusarenor är det plattor i golvet under mattan som låter och rör sig litegrann när hunden eller du själv trampar på dem vilket kan störa ut våra hundar. När jag tävlade på min första rankingtävling i Göteborg på mässan så jobbade jag en stund innan med att klicka och belöna Abby när hon skapade ljud på dessa plattor, det hjälpte henne sen när vi var inne på banan.

KONDITION

En förberedd hund inför ett mästerskap är ju också en hund som har riktigt bra kondition. Inför Abbys och mina mästerskap så byggde jag upp henne extra mycket med träning i vatten av olika slag ungefär varannan dag i flera månader innan om det var varmt nog. Vi gick mycket i kuperad terräng rakt ut i skogen också utan att alltid följa fina skogsvägar. Dessutom tränade jag gärna väldigt långa träningspass några gånger i veckan för att vänja henne att jobba länge och bibehålla fart, fokus och koncentration. Jaktövningar blandat med lydnadsträning passade oss väldigt bra.

Under jaktträning, Abby simmarFoto: Maria Eidenskog

UPPVÄRMNING

I samband med träningen du gör hemma och i olika miljöer är det bra att träna sig på att värma upp hunden på väldigt många olika platser/utrymmen. Ibland är det en riktigt liten yta du har att värma upp din hund på innan du ska in och tävla på ett mästerskap och då är det ju gott att veta hur din hund fungerar i dessa situationer. Hur ska du lägga upp träningen när du kanske måste begränsa dig så mycket att du inte kan låta din hund springa över stora ytor trots att den egentligen skulle behöva det i uppvärmningen? Uppvärmning med mycket folk runt omkring och hundar som dyker upp från alla håll och kanter är något du kan råka ut för. Träna på att värma upp på olika sätt och försök lära dig vad din hund behöver när det är rörigt runt omkring, när det är varmt, kallt, blött osv.

SMÅTT OCH GOTT

När man är i främmande miljöer så kan det vara bra att tänka på att inte låta hundarna dricka eller bada i vatten du inte är trygg med. På en resa hade vi otur med att några hundar blev magsjuka efter bad.

Om du kommit så långt att du ska på ditt första mästerskap, passa på att fråga så mycket som möjligt de som är mer erfarna och som har varit med tidigare vad som kan vara bra att tänka på.

Det finns flera vägar att ta sig till landslaget (rankingtävlingarna är ju dock ett måste) och kommer du inte dit med den här hunden du tränar med nu så kanske det kan bli med nästa, om det är det du vill då. Målen kan ändras på vägen och erfarenheterna har du alltid nytta av, även till kommande hundar.

Jag önskar dig all lycka till i din träning och med dina målsättningar. Glöm inte att njuta av din resa med din härliga partner, din hund.

Oavsett hur långt du kommer så är ju ändå din hunds och ditt välbefinnande värt mer än alla medaljer i världen!

Texten ovan är en förkortad version (ja, den blev ju inte så kort hä hä!). Vill du läsa lite mer om mina tankar kring detta ämne så gå in på min blogg: www.ditteshundkurser.se. Jag kommer lägga in texten där när det här inlägget publicerats i Landslagsbloggen.

Glädje mellan Ditte och Abby!

Hälsningar Ditte


2016-08-04

Det närmar sig talangkamp!

Dags för talangkamp!

Den 20 augusti är det dags för den årliga landskampen mellan Norges och Sveriges talangtrupp. Förra året gick segern till norrmännen. Vi får se om vi kan ändra på det i år. ;)

Landskampen äger rum på Kristinehamns BK. Kom gärna och titta om heja på våra svenska talanger som vässat både klor och naglar inför detta event.

Hälsningar Heléne


2016-07-24

SM i lydnad 2016!

SM-vinnare 2016!

Guldet gick till Sarah Karlsson Pettersson och Exxi. Sarah och Exxi är en av deltagarna i Talangtruppen 2016.

Silverplatsen kneps av Madeleine Eriksson och Seven. Madeleine och Seven var det svenska bästa ekipaget på VM i Moskva som avgjordes för några veckor sedan.

Bronset gick till Diana Samuelsson och Dio. Diana och Dio toppar nu rankinglistan för det Svenska landslaget i lydnad.

Stort GRATTIS önskar Landslagsledningen och Talangledningen!


2017-07-17

Årets SM är avgjort - Rankinglistan uppdaterad!

Vilken spännande helg det har varit på Norrtälje idrottsplats!! Många fina rundor har vi fått se. Stort grattis till alla som tagit sig till årets SM och ett extra grattis till Sarah & Exxi, Madde & Seven samt Diana & Dio som knep pallplatserna!

Heidi har snabbt räknat ihop poängen och därmed är nu rankinglistan uppdaterad. Klicka här för att komma till den.

Hälsningar Cissi (Admin)


2016-07-04

VM-brons!!

Vårt svenska landslag har levererat fantastiska prestationer på VM i Moskva och tillsammans har de sex ekipagen sett till att Sverige åter är på pallen i dessa sammanhang! De kommer hem med ett brons, som var snubblande nära (1,25 p) ett silver! Denna medalj kneps av hemmanationen Ryssland, medan Finland tog guld.

Anna & Madde hänger upp svenska flaggor.Anna och Madde pimpar lite...

VeterinärbesiktningSvenska laget vid veterinärbesiktningen.

I går var det final och tre svenska ekipage hade kvalificerat sig, Emelie & Ki, Madde & Seven samt Anna & Grym. Vi fick se fina prestationer av dem alla tre!

De svenska finalisterna.Anna, Emelie och Madde laddar inför finalen!

Hela resultatlistan från finalen hittar du här: http://www.obedience2016.ru/english/final-results

Resultatlistan från båda dagarna hittar du här: http://www.obedience2016.ru/english/daily-results/

På Svartbergs hemsida kan du läsa referat med mer detaljerade beskrivningar av hur det gick för de svenska ekipagen under kvaldagarna:http://www.svartbergs.se/aktuellt.html. Tack Kenth för snabba och fina rapporter på plats!

Uppladdning!Niina, Helena, Anna och Emelie äter lite sunt inför gruppmomenten dag 1.

Väktare poserar med Emelie och AnnaEn imponerad väktare tillsammans med Emelie och Anna!

Det var kul att se så många olika raser (förutom de vanligaste i dessa sammanhang) representerade på mästerskapet, bland annat dobermann, staffe, mittlespitz, airedaleterrier, beauceron och groenendael. Och så vår egen svenska tollare, Xuper! Till finaldagen var det fem olika raser representerade.

Maria och AppMaria och App vid arenan.

Emelie och Heidi, två glada lagledare!Emelie och Heidi - Landslagsledarna som var på plats!

Gensvaret på vår Facebooksida "Landslaget på lydnads-VM 2016" har varit gigantiskt! Stort tack för all support och hejarop där!!! Det betyder mycket och det är roligt att intresset såväl för sporten som för vårt landslag är så stort. I nuläget är det 1 753 personer som har "gillat" sidan och vi ser bland kommentarer och besöksstatistik att där är betydligt fler som tar del av det vi skriver. Fantastiskt kul tycker vi! Tanken är att vi kommer använda den sidan även till framtida mästerskap.

För er som inte är med i Facebook och har kunnat läsa inläggen kommer här några av gårdagens inlägg som kort beskriver hur det gick för svenskarna i finalen. Fler rapporter lär komma framöver.

"Anna och Grym inledde programmet som världsmästare och fick en av mästerskapets få tior - dessutom på fjärren! De fick även riktigt högt betyg på rutan (9.25 i snitt!). Tyvärr hann Grym nypa fel pinne innan han valde rätt (betyg 0) och kanske kände han själv att något blev galet, då han därefter kom efter Anna i lämnandet på inkallningen? (Eller så var det något helt annat som jag missade här bakom livestreaming-skärmen). Men - de har gjort SÅ många fina saker i ringen dessa dagar och håller världsklass på så många sätt. En stor eloge till Anna och Grym för alla fina insatser detta mästerskap, som inte minst tog Sverige till lagbrons!!"

"Tjohoo - Madeleine och Seven levererade ytterligare en stabil runda utan stora missar. Strongt att hålla denna nivå även dag två - och hela vägen dessutom, då de fick loss en nia på dirigeringsapporteringen som är sista momentet i dagens upplägg. Ännu ett VM-förstapris och god chans att hamna i topp tio. Stort grattis Madde och Seven och tack för era fantastiskt fina insatser för Sverige!!!"

"Duktiga Emelie och Ki - ytterligare en runda utan stora missar och dessutom avancerade de i placeringarna, från 20 igår till - vad det ser ut som just nu - placering 12 idag! Bästa svensk på Nordiska i höstas och nu visar de att de även hör hemma i en VM-final - Dessutom sist ut efter intensiva dagar på speciell resa med flyg och allt. Vansinnigt imponerande - tack för era fina insatser på banan. Njut och var stolta!!"

BronsmiddagVåra svenska hjältar firar bronset. Självklart står bucklan mitt på bordet!

Nu önskar vi laget en bra hemresa, så ser vi fram emot nya äventyr tillsammans!

Dags att flyga!

Hälsningar från oss i landslagsledningen genom Jenny


2016-06-27

VM i Moskva – int bara å åk!

Snart är det dags. Om en vecka är det över. Nu är det som bäst, de flesta förberedelser är klara och det allra roligaste är kvar!

Att kunna åka till VM i Moskva kräver nämligen en del förberedelser – utöver den vanliga träningen. För att kommunicera, informera och samarbeta har lag och ledning haft tät kontakt via Facebook och mejl, vilket har funkat toppen. Jag som inte ens hade giltigt pass fick börja med att skaffa ett nytt. I passet ska man sedan ha ett visum för att kunna åka till Ryssland.

Hur gör man då för att få ett visum? Man kan hitta bra information på nätet, men allt står inte och eftersom vårt ändamål med resan är lite speciellt så blev det många frågor fram och tillbaka. Jag skulle kunna skriva ett enda långt blogginlägg om alla turer kring att söka visum, men här är en förenklad version.

Hur som helst, så behövs en visumansökan ifylld på nätet, ett foto i färg mot vit bakgrund i specifik storlek, intyg från försäkringsbolag med stämpel och inbjudan från arrangören – med stämpel. Jag skickade in min ansökan ganska kvickt eftersom jag hade en jobbresa till USA i början på maj och tänkte att det hade varit gött att fixa visumet innan. Men det gick inte! Jag hade stavat fel på mitt efternamn då jag skrivit Wickstrom istället för Wickstroem... Sedan var inte mitt foto proffessionellt nog för visumansökan. Fotot som jag tagit hos fotograf, visserligen i hundträningskläder, men proffesionellt nog enligt min mening. Grrrrr...

Inte proffsig bild?

Efter resan till USA gjorde jag ett nytt försök, med samma foto och då gick det vägen. Haaahaaa!

Eftersom det är begränsat med hundplatser på flyg så var det ganska bråttom att boka resan. Ryktet gick om max två hundburar per flyg. Eftersom vi är några stycken som ska åka och alla vill vara framme typ samtidigt och resa så kort tid som möjligt, så var det bara att hoppas på det bästa. Vid bokningen skulle man även ange mått på hundburen... som jag inte hade. Vi lyckades i allafall hamna på samma flyg som Anna och Grym samt Heidi och Emelie. Så niiice!

Hundbur godkänd för flyg... Ett nytt kapitel. På olika flygbolag kan man läsa om måttangivelser för hur stor buren ska vara i förhållande till hunden. Inte helt lätt att tolka då hundar med ståöron exempelvis kan behöva en större bur än hundar med hängande öron... Syftet är hur som helst att hunden ska kunna stå upp obehindrat, vända sig helt om och kunna ligga naturligt i buren. Ki fick en Atlas 60 och den borde räcka till henne trots hennes ståöron. Efter tips från Madde med Seven som flyger till Norge då och då blev det även hjul till buren.

Flygbur

Först tänkte jag att det finns vagnar att köra buren på, men det är ju bara på flygplatsen. Nu känns det skönt att jag köpte hjul eftersom jag på något vis ska ta mig från långtidsparkeringen till terminalen med en jättebur, resväska och Ki och sen vidare från flyplats till och in på hotell! I dag monterades hjulen och Ki har fått provåka över lite trösklar inne. I morgon kanske det blir en tur på vägen. Får väl sätta upp varningstriangel. :)

Vaccinationer och annat då? Det var lite rörigt innan vi fick klarhet i vad hunden behöver för skydd för att åka till Moskva. Det är djurägarens uppgift att kolla upp vad som gäller och tillsammans försökte vi reda ut vad som var relevant. Rabiesvaccinering är ett krav och den ska vara gjord inom 12 månader före resan. Ki fick rabiesvaccinering innan NM i höstas så det var ok men vi fick åka till veterinären för två leptospirossprutor samt recept på Advocate mot skabb, loppor löss och diverse parasiter. Skydd mot fästingar är också viktigt, men den problematiken har vi ju i Sverige också. Vi har även fått veta att både vi och hundarna ska undvika kranvatten för att inte drabbas av Giardiainfektion så vi hoppas det finns gott om vattendunkar att köpa. Kis försäkringsbolag Agria har även fixat så att Ki har skydd i Moskva om det skulle hända något oväntat.

På tisdag blir det ett sista veterinärbesök dagen innan avfärd för att få ett friskhetsintyg i Kis pass. Med all fokus på hundarna höll vi på att missa oss tvåbenta, men jag hann i allafall med en Hepatit A spruta. Får hoppas att jag slipper blodtransfusion för Hepatit B sprutan hanns inte med...

Kläder och utrustning, ytterligare ett kapitel för sig. Vet ni hur många nyanser av blått det finns...?! Det har varit lite strul med färgkombinationer och storlekar som inte passar, men nu verkar det mesta löst sig. Stackars lagledning – tur att vi har er! Jag ska bara komma ihåg att tvätta piké t-shirtarna som var såå statiska... Skor i Sverige kulör har jag sedan NM och flaggor i diverse storlekar är på G, så vi syns ordentligt på mästerskapet.

Kläder!

Till träningsutrustningen då. Ganska tidigt fick vi se lite bilder på hur apporter, hinder och vittringspinnar eventuellt kommer att se ut. Jag, med hjälp av min snälla sambo, snickrade och målade några apporter. Lila har de varit på bilderna men jag målade lite efter eget tycke, tänkte det kunde vara bra med lite olika färger. Vittringspinnar vi sett på bilder har varit brännmärkta så det har vi också försökt träna på.

Apporter i 3 färger

De som tränar hund vet att det lätt blir mycket grejer i bilen... Nu ska vi flyga vilket innebär begränsad plats och vikt vilket kräver samarbete mellan oss som ska åka. Jag har exempelvis med mig två hopphinder som passar i resväskan med totalvikt på 3,3 kg, så vi kan träna det nya momentet på plats. Jag ska även ta med apporter och vittringspinnar medan mina lagkamrater tar med koner i diverse storlekar, färger och former, andra apporter, rutband och annat som kan vara till nytta för att vi som lag ska kunna prestera så bra som möjligt.

Hinder uppsatt

Hinder i väskan

Vi vet att mästerskapet ska vara i ett ridhus och vi har fått startordning och fria följet för både lagtävling och final. Detta går att hitta på VM-hemsidan om man är nyfiken. Momentordningen har vi i dagsläget ingen aning om, så det blir spännande!

På landslagssamlingen i början av juni fick vi möjlighet att träna i ett fint ridhus men annars har det blivit utomhusträningar för mig och Ki. Vi brukar vara ute året runt och det verkar ju funka även om det är tävling inomhus. På samlingen pratade vi även om att vätska upp hunden om det blir varmt i Moskva vilket det verkar bli om väderprognosen stämmer. Skönt att vi haft värmebölja här också! Det blir nog inköp av barnpool när vi anländer till Moskva om inte Maria hunnit inhandla det då hon är på plats några dagar innan.

Nu ska jag skriva ut diverse papper som ska med på resan, boka långtidsparkering på Arlanda, skriva en packningslista och läsa igenom reglerna ännu en gång. I dag blir det träning med en av mina bästa träningsvänner - för det är viktigt att ha folk runt omkring sig som vet vad man behöver och som får en att känna sig på TOPP MOT VM!

Följ oss och resten av laget på facebooksidan "Landslaget på lydnads-VM 2016".

Hälsningar Emelie Wickström


2016-06-27

Följ vår resa på Facebook!

Vi har startat en Facebooksida där alla i landslaget hjälps åt att uppdatera inför och under VM-äventyret i Moskva.

Sök upp "Landslaget på lydnads-VM 2016" och gilla sidan, så får du de allra senaste nyheterna i ditt flöde.

Genom följande länk är det utlovat att tävlingarna ska kunna följas genom livestreaming http://dogsportvideo.net/

Nu åker vi!


2016-06-21

Tråkig nyhet för landslaget!

Vi har en tråkig nyhet att berätta gällande vårt landslag och framförallt för Carin Bengtsson och Lyxa, våra regerande svenska mästare i lydnad.

Lyxa har skadat sig då hon sprang i skogen och det gick så illa att hon bröt bröstbenet. Hon är nu opererad och bröstbenet är fixerat med stål som hon kommer att få ha livet ut.

Carin och Lyxa kommer därför inte kunna delta i VM som det var tänkt.

Ni kommer att finnas med oss i tankarna under tävlingsdagarna och vi hoppas på en så bra och snabb rehabilitering som möjligt!

En liten tröst i tråkigheterna är att vi har ett fint reservekipage genom Emelie Wickström och Ki, som alltså nu går in som ordinarie och tävlar för det svenska laget.

Carin till höger, Emelie till vänsterCarin & Lyxa till höger, Emelie & Ki till vänster.

Hälsningar från oss i landslagsledningen genom Jenny


2016-06-11

En oförglömlig film från landslaget!

Här kommer en sevärd film från förra helgens landslagssamling, sammanställd av Heidi Billkvam:
https://www.youtube.com/watch?v=QxL-C1g-8jY

Det är viktigt att du slår på ljudet, men varning för hysteriska skrattanfall från och med 1,39. Så alltså inte lämpligt att smygtitta från arbetsplatsen...

...hälsar vi i landslagsledningen!


2016-06-10

Landslagssamling!

Värmland är inte bara stora skogar och röda stugor, utan också platsen för årets landslagsamling. Om några veckor är det dags för Lydnads-VM i Moskva och i helgen som gick samlades landslaget på Kronbacken och Kils brukshundklubb för gemensam träning och coachning med den nya landslagsledningen.

Det var en lite nostalgisk känsla för mig, för precis på samma plats och även då med Heidi Billkvam vid rodret, ägde det allra första talanglägret rum för ganska exakt sju år sedan! Picknick var då precis ett år gammal och jag en tämligen oerfaren förare. I år är det sjätte gången vi tillsammans är uttagna till VM.

Under fredagens samling presenterade Heidi sin syn på tävlingslydnad och vikten av laggemenskap. Heidi betonade att hon vill att vi ska våga "glänsa" på planen, ha en stark helhet och en lagkänsla som i ett hockeylag! Var och en fick vi i en öppen dialog redogöra för hemläxan "När presterar jag som bäst?". Det var väldigt bra att fundera igenom detta, och slående att vi var så olika! Jenny Wibäck sammanställer detta, och jag tror det blir ett bra verktyg för både individ, ledning och lagkamrater.

Emelie Hörman hade förberett en tävlingsträning i två ringar, och med denna inledde vi lördagsmorgonen på Kils BK. Pigga coacher hade riggat två planer med flaggspel i de ryska färgerna, och en viss president hälsade oss välkomna!

Ryska färger på planen

Putin look-a-like!

Var och en fick efter tävlingsträningen individuell genomgång med Jenny, i vad hon sett med sina domarögon, samt tips och råd. Därefter följde egen coachingtid med hund för Heidi kring hennes reflektioner om våra prestationer under förmiddagen. Under tiden var Emelie tävlingsledare och bollplank i grupperna, vars träning pågick parallellt.

Det var lite trötta men nöjda lagkamrater som samlades vid grillen på Kronbacken på lördagskvällen. Innan det blev mat fanns dock en teambuilding aktivitet som skulle utföras; rundamomentet utan hund, med förbundna ögon och lagkamraternas röstkommandon att gå på! Jag måste erkänna att min respekt för hunden ökade i den här övningen - det var ju jättesvårt att urskilja min förares röst i tävlingsbruset! Hur teambuildande denna stafett var, återstår att se då halva landslaget ställdes mot den andra halvan! Mitt lag förlorade...

Skratt!

Årets VM i Moskva kommer att äga rum i en stor ridanläggning. På söndag morgon åkte vi därför i karavan mot ett närliggande stort ridhus. Temat var nu störningsträning. Det var påtagligt hur mycket svårare de nya momenten blev när störningarna blev fler, miljön annorlunda och ytan mindre. Här behöver åtminstone Picknick mycket mer generaliserings- och störningsträning. Ju mer vi funderade, desto mer störningar i form av banupplägg och material finns det i anknytning till de nya momenten. Gör man det svårt på träning blir det lätt på tävling menar Heidi!

Efter den här träningseffektiva, peppande helgen med all erfarenhet och klokskap som levererats tillsammans med omtanke och service, är Svenska Lydnadslandslaget riktigt taggade på att göra sitt allra bästa i Moskva!

Jenny Wibäck avslutade lägret med att säga "Om ni ska gå av planen som världsmästare måste ni gå in på den som världsmästare!" Håll nu tummarna nu för oss i Moskva!

PS. Imorgon lägger vi ut en film som bland annat visar staffetten (garanterat hög skrattfaktor!)

Carin med ögonbindel

Hälsningar Helena Lindholm


2016-06-07

Snyggt!

Halsband och leksaker i blågult!

Stort tack Morrhåret Hundsport som inför VM sponsrar vårt landslag med riktigt snygga och kvalitativa halsband, samt en specialdesignad leksak!

Besök Marikas roliga butik på www.morrharethundsport.se eller IRL om du har vägarna förbi Vadstena!

Hälsningar Jenny


2016-06-01

Säkra moment, mental styrka och stor entusiasm!

Gruppbild talangtruppen

Nu har Talangtruppen klarat av hälften av de träningsläger vi planerat in under 2016! Två återstår - landskamp mot norska talangtruppen och ett träningsläger med världsmästaren Miriam Søndergaard som gästintruktör.

Redan från början har vi i ledningen tänkt oss en röd tråd genom hela året - en tanke vi hoppas kunna utveckla vidare. Vi har också försökt vara väldigt tydliga med vår målsättning; att förbereda talangerna för att bli konkurrenskraftiga nog att konkurrera om en plats i landslaget via rankingtävlingarna.

För att lyckas med detta krävs inte bara träningsvillighet och höga ambitioner hos förarna, även om det är oerhört viktiga bitar. Det krävs också en mental förmåga att kunna prestera under press, kunna sätta rimliga mål som hela tiden leder framåt och våga kliva utanför sin trygga komforzon.

Det krävs också att man blir medveten om vad som behövs förbättras rent tekniskt. Att sträva efter en god känsla är ett av målen, men den känslan måste kunna kombineras med ett tekniskt bra utförande av momenten för att man ska vara konkurrenskraftig internationellt. Viktigt att hitta balansen där, och inte minst - kunna prestera även då känslan inte är på topp.

Alla dessa delar försöker vi medvetandegöra och stärka hos talangerna, och målet är att alla ska ha"en hög lägsta-nivå". Det innebär rent konkret att man måste kunna prestera även om man har en dålig dag, då omständigheterna inte är gynnsamma, då hunden känns som den befinner sig på en annan planet och man själv är stressad, krasslig eller låg. Det är då förarskickligheten och den mentala styrkan verkligen sätts på prov.

Tjejerna i det här gänget är receptiva, ambitiösa och jobbar med sig själva på ett härligt och positivt sätt. Kanske är det just det som kännetecknar en talang. Att ha "lite gratis" men se till att skaffa sig resten genom hårt arbete, bra målbilder och en stor portion entusiasm.

Vi vill passa på att tacka vår sponsor Royal Canin för de snygga tröjorna och all annan support till Talangtruppen.

Diana, Lillemor & Heléne


2016-05-26

Landslagsekipage tipsar!

Här kommer det publiceras heta tips av meriterade landslagsförare till alla er som tränar lydnad och vem vet, kanske siktar mot talangtruppen, SM och landslaget! Vi hoppas att tipsen inspirerar dig som lydnadsförare och att du får många idéer till din fortsatta träning. För en sak vet vi, det är just de här tipsen som har varit en del i ett vinnande koncept!

Det första tipset kan du läsa längre ner på bloggen, här är nästa landslagsekipage som delar med sig av sina tips!

Sofia Sandin och Gränsvallarens Tia
Jag heter Sofia Sandin och var tillsammans med min border collie Gränsvallarens Tia med i lydnadslandslaget under åren 2010-2013. Bland mina meriter finns silver på NM 2010 och silver på SM 2011. Tia är godkänd vallhund.

Mitt tips är att sätt upp mål och delmål, och skriv en detaljerad plan för att nå dit.

Tro på dig själv och din träning!

Var öppen för tips, men kom ihåg att det är DU som känner din hund allra bäst.

Förutom att förbereda hunden för den miljö ni kommer tävla i (mästerskap går ofta inomhus där det kan vara bullrigt och stökigt), glöm inte bort att förbereda dig själv mentalt på att prestera under press. Du kommer ju inte bara att tävla för dig själv, utan för ett lag där allas insats räknas. Hur man lyckas med det är nog individuellt, men det är viktigt att du lär känna dig själv och hur just du presterar som bäst.

Mitt slutliga tips är att ha roligt och njut av tiden tillsammans med din vän. Det är både du och din hund värd!

Lycka till!

Hälsningar Sofia Sandin


2016-05-20

Landslagets VM-planering är i full gång!

Ryska färger på hinder, apportbockar och koner

Carin Bengtsson är känd för att inte lämna något åt slumpen när det gäller materialförberedelser.

Här ovan ser ni hennes Rysslands-inspirerade träningsutrustning, med"resväskeanpassat lättviktshinder" som kan medtas på flyget!

Bilder från arrangörens hemsida har avslöjat att vittringspinnarna är graverade - och även detta har Carin fixat, såklart!

Glada hälsningar från oss i landslagsledningen genom Jenny


2016-05-19

Landslagsekipagen tipsar!

Diana har frågat ett antal nuvarande och tidigare landslagsekipage om det har några tips till de som vill satsa på att nå en plats i landslaget. Först ut är Madeleine med Seven. Stort tack Madde för att du tagit dig tid att medverka!

Madelaine & Seven

Hej, vi heter Madelaine & Seven!

Seven är en border collie på 4,5 år, och jag är lite äldre. Vi har startat SM två gånger, och är nu även redo för årets SM. Vi har varit med landslaget på läger ett par år, både som åhörare och inbjudna deltagare. Sedan hösten 2015 har vi varit uttagna till truppen, och gjorde vårt första mästerskap på NM i Danmark i höstas. Och nu ska vi med till VM i Moskva!

Min första hund, Zeb, fick jag genom mycket tjat som 12-åring. Det var en luzernstövare eftersom min pappa var jägare. Vi gick lydnadskurser på Grums brukshundklubb med blandade resultat… Men det viktigaste var att jag klarade av att få till något med honom och jag gav aldrig upp! Jag har även haft flatcoated retrievrar som jag tävlat apportering och viltspår med, de var också eftersökshundar på skadat vilt. Sedan har jag haft även haft en schäfer.

Mitt tips till er läsare, och det som har hjälpt mig och Seven till framgång, är följande.

 • Skaffa bra kunskap och erfarenhet! Då kan ni tro på er själva och lita på det ni gör.
 • Lär känna varandra så att du och din hund kan kommunicera och förstå varandra.
 • Var inte rädd för eller bli besviken på misslyckanden, all träning/tävling ger erfarenhet och framgång.
 • Tävla inte mot någon. Tävla med din hund för att bli ett team.
 • Hitta era styrkor. En av mina styrkor är att jag inte stannar kvar i något negativt. Min bild av vad som är möjligt driver mig glatt framåt och vidare. Detta påverkar jag i hög grad själv tillsammans med min Seven.
 • Se och lär av dina förebilder, du kan bli en av dem å de är skitkul och häftigt!

Lycka till!

Hälsningar Madelaine Eriksson


2016-05-11

Talangtruppens tävlingsläger på Väla kursgård

Välamästerskapet

Redan från början har vårt mål med talangtruppen varit att förbereda de ekipage vi tror har kapacitet, att kunna konkurrera om en landslagsplats på rankingtävlingarna. En viktig bit i detta är att lära sig hur man toppar formen - både på sig själv och sin hund - inför ett kommande mästerskap. Och nu skulle vi se hur deltagarna lyckats med att toppa formen inför "Väla-mästerskapet 2016"!

På plats hade vi två erfarna lydnadsdomare, Lillemor Edström och Lena Björnsson samt tävlingsledaren Kjell Edström som lagt en väldigt "bra" tävlingsplan på gräset intill sjön vid Väla. Lottning på lördagsmorgonen och därefter hade domarna önskemål om en provhund. Lillemor och Lena ville hitta bra placeringar vid bedömningen och vi fick se duktiga Dio in action (ja, Diana själv var ju med på ett hörn hon också förstås... ;). Sedan körde vi i gång tävlingen!

Royal Canins tält, talangtruppens sponsor

Det var inte svårt att konstatera att alla deltagare tagit sin uppgift på allvar. Även om det var mycket glädje på själva planen i form av hundar som lyckligt jobbade på i värmen och förare som på olika sätt visade att tävlingslydnad både är - och kan se - roligt ut, så lyste det också av seriositet och fokus bland samtliga.

Vi fick se många prestationsmässigt höga rundor, och de som denna gång drog på sig någon nolla jobbade ändå vidare med självförtroende och power. Bra mentalt förberedda med andra ord!! ;)

Förutom själva tävlingen blev det en hel del träning i grupper, där Diana gick runt och gav värdefulla träningstips till ekipagen för framtida utveckling. Vi fick en mycket bra föreläsning av vår sponsor Royal Canin och på kvällen blev det en sammanfattning av vad temat "Toppa formen" inneburit. Dessutom träffade samtliga Lillemor där de fick feedback från sin tävling och genomgång av kommentarerna de fått i varje moment från de båda domarna. De hade även samtal med mig där vi gick igenom den mentala biten inför, under och efter tävlingen.

Vi tänker oss en röd tråd genom hela året (alla talanger är ju garanterade att vara med under ett helt år) där vi hela tiden försöker utvärdera och utveckla träningen, planeringen och tankarna kring detta med att lära sig prestera med en "hög lägstanivå". Givetvis har deltagarna själva ett stort ansvar eftersom allas upplägg ser olika ut och det gäller att hitta sin egen röda tråd. Och vi försöker också stötta alla utifrån de olika perspektiven.

Strålande väder, god mat, underbar natur och en gäng som är grymma på att lyfta, heja och peppa varandra på planen. Grymt jobbat tjejer!
I samråd med landslagsledningen har vi fått två platser för våra talanger inför nästa landslagsläger. De talanger som vi väljer får åka dit kommer per automatik också att lämna talangtruppen nästa år, då vi anser att de är färdiga för att konkurrera om en plats i landslaget. Men innan dess har vi två spännande läger kvar. Först landskampen med norska talangtruppen och därefter årets sista talangläger då Lillemor har lyckats boka in NM- och VM-vinnaren 2015, Miriam Söndergaard från Danmark som gästinstruktör!

Vi ser fram mot ett fortsatt fantastiskt år med härliga talangtruppen!!

Vid tangenterna, Heléne


2016-05-03

Välkommen till talangtruppen Elin & Juno!

I går fick jag ett tråkigt besked från vår lydnadstalang Anna Edbom. Hennes hund Khim är skadad.

Anna har i samråd med mig valt att lämna sin plats till en talang som kan träna sin hund fullt ut. Vi hoppas att rehabiliteringen med Khim går bra och att de snart är ute på lydnadsplanen igen!

Vi hälsar därmed Elin Larsson och Juno varmt välkommen till talangtruppen i lydnad!

Elin Larsson

Det innebär att reservlistan nu ser ut såhär.
Reserv 1: Sofia Sandin
Reserv 2: Sophie Schelin

Hälsningar Diana


2016-05-02

Talangläger igen!

Talangledningen visar 10 p!

Nu till helgen är det dags för talangernas andra läger för året, det ska bli så himla roligt!

Vi har valt att kalla det vårt "tävlingsläger". Genom åren har den f.d. ledningen valt att ha speciella tävlingar där talangerna förväntades att tävla och där ledningen tittat på hur ekipagen presterat. Vi har valt att lägga in ett tävlingsläger för våra talanger, istället för de officiella tävlingarna.

Vi kommer att börja lördagen med en "tävling" som vi sedan utvärderar. Lillemor kommer ge talangerna värdefulla tankar från bedömningen och de får möjlighet till samtal med Heléne om den mentala biten. Jag kommer att ge träningstips till talangerna som vill jobba med moment de känner de vill utveckla och säkerställa.

Talangerna har fått i hemläxa från det första lägret att "toppa formen" till helgens tävling. Hur gör man när man förbereder sig för en viktig tävling som ekipage, så att man kan prestera som bäst på ett stort mästerskap?

Det är faktiskt just så spännande och utmanande som det låter, att planera tiden inför en stor tävling. Det krävs tankar, strategier och mycket träning, för att hitta toppformen. Varje ekipage är unikt och har behov av helt olika sätt att förbereda sig på inför ett mästerskap. Här vill vi hjälpa talangerna att hitta deras individuella framgångskoncept.

Våra talanger har fått tio olika områden att fundera kring och träna på inför tävlingslägret.

Vi är mycket glada över att Lena Björnsson (som själv tävlat flera år i lydnadslandslaget med två hundar) kommer som gästdomare och ska tillsammans med Lillemor döma ekipagen på deras "tävling". Vi kommer börja med gruppmomenten och sedan är momentordningen i programmet följande: fjärr, fritt följ, vittring, hopp, zäta, dirigeringsapportering, rutan, inkallning.

Vi kommer även få en föreläsning av Mia Umaerus Kempe från Royal Canin, i temat "toppa formen". Kosten för hunden är en viktig del, som man inte får glömma, när man lägger sig i hårdträning inför en viktig tävling.

Vi kommer följa upp temat för helgen med en föreläsning på lördagskvällen och söndagen är vigd till träning.

Vi hoppas att talangerna kommer att lära, inspireras, motiveras och ha en superrolig lydnadshelg.

Välkomna alla talanger!

Hälsningar Diana


2016-04-22

Filmtajm!

Här är en liten film på de nya, roliga momenten från rankingtävlingen i Kungsör!

https://youtu.be/43WMI8UDZHc

Stort tack till Daniel Eidenskog som filmade "rundamomentet" och till Louise Jonsson som skickade filmen på "nya rutan".

Hälsningar Heléne


2016-04-19

Vinnarintervju från senaste rankingtävlingen!

Vinnarbild från senaste rankingtävlingen

Kvällen innan förra rankingtävlingen bestämde vi i landslagsledningen tillsammans med ledningen för talangtruppen att den som vann skulle intervjuas i vår blogg. Att vi skulle få chans att intervjua någon som lagt beslag på både 1:a och 2:a-platsen fanns inte i tankarna, det är verkligen en unik prestation!

Maria Brandel, grattis till dagens imponerande bedrift!
Jättetack det var verkligen grymt kul att båda hundarna fick till det så himla bra samtidigt!

Berätta vad du hade för målsättning med dagens starter!
Jag var frustrerad över att båda hundarna hade varsin miss på den förra rankingtävlingen. Poängen för övrigt var bra, men det hjälps ju inte. Denna gång var målsättningen att de skulle klara programmen utan större missar. Signe är så pass grön att jag hade varit nöjd om hon bara klarat det utan att direkt toppa. Med App däremot hade jag som målsättning att han dessutom skulle göra det mesta i den nivå han är tränad för. För mig själv var målsättningen att ge hundarna bästa tänkbara stöd genom programmen och sköta uppgifterna med uppvärmning och förberedelser enligt plan.

Hur hade du planerat dagen för att praktiskt och mentalt klara av att ladda om med två olika hundar, som båda skulle in på planen i tre omgångar var?
Praktiskt hade jag noggrant tänkt igenom vad jag skulle göra inför varje ring på uppvärmningen och förstås hur jag skulle lotsa hundarna genom programmet. Signe och App är ju helt olika som hundar och det gäller att ställa om sig inför bytena. Mentalt var det faktiskt sämre denna gång - först och främst därför jag tappade lite fokus när det gick så bra för Signe. Dels blev jag nervös när det började så bra och jag verkligen ville att det skulle fortsätta så. Sedan blev jag totalt urladdad efter Signes andra omgång och hade svårt att vara fokuserad med App. Han är som tur en rätt cool kille som sköter sig bra utan att du själv måste göra allt rätt exakt.

Hur ser dina målsättningar ut inför framtiden?
Det är att båda hundarna ska fortsätta utvecklas och bli allt bättre i både detaljer och helhet. Jag själv ska bli ännu bättre på allt som har med tävling att göra så att jag blir världens bästa tränare och coach för mina hundar. Och den absolut bästa sporren för mig är utveckling!

Vi önskar Maria och hundarna stort lycka till i framtiden. Närmast väntar landslagsuppdrag för Maria och App på VM i Moskva!

Vill du läsa mer om Marias reflektioner efter tävlingen, läs hennes eget blogginlägg, här: http://mariabrandel.se/rankingtavling-2/

Hälsningar Jenny


2016-04-14

Talanger på rankingtävlingen!

Sarah & ExxiSarah & Exxi

Tina och NemoTina & NeMo

Två ekipage från talangtruppen deltog på rankingtävlingarna i Kungsör i helgen: Tina Hansson med NeMo och Sarah Karlson med Exxi.

Båda gjorde fina rundor och visade prov på många snygga moment.

Sarah & Exxi hamnade på åttonde plats och Tina & NeMo slutade nia.

Grattis tjejer till fina prestationer!

Hälsningar Diana, Heléne och Lillemor


2016-04-12

Rankingtävling och landslagsuttag!

Helgens rankingtävling bjöd på många fina prestationer och helhetsintrycket från läktarplats var relativt hög jämnhet med få nollor men också få tior. (Dock desto fler som lyckades få loss 9.5!) Tävlingen var extra spännande då det var sista chansen att visa framtassarna inför sommarens VM i Moskva!

En närmare titt på resultatlistan visar att det endast blev åtta nollor på 180 genomförda moment och utöver många tior på gruppmomenten så delades totalt sex tior ut. Av dessa knep Maria Brandel fyra stycken och hon la beslag på både första- och andraplatsen bland 18 starter. Övriga två tior gick till Anna Hilding för en fin fjärr och Vivianne Pettersson för en riktigt snygg vittringsapportering.

Här är länk till den fullständiga resultatlistan: http://www.sbktavling.se/results/16906

Denna tävling bjöd på extra spänning i och med att den skulle kunna bli avgörande för det slutliga uttaget av landslaget inför sommarens VM i Moskva. Resultaten kastade om litegrand i rankinglistan och Heidi beskriver laguttagningen så här:

- På VM är det bara tre resultat som räknas in i laget och därför kan man våga sig på lite fler wild cards än vid exempelvis NM, där fem av sex resultat räknas. Om reserven inte får rycka in, så ges i vilket fall rutin från mästerskapsresor som kan ge chans att visa framtassarna vid senare tillfälle. När man har sett alla scenarier och konstellationer framför sig så landar man till slut i hur det ska se ut och då känns det väldigt bra. Jag står 100% bakom att detta är det lag som vi anser är det bästa i Sverige just nu, bland de som anmält sitt intresse.

Klicka här för att se det uttagna laget!

Klicka här för att se ett litet filmklipp som visar hur Heidi fick igång såväl tävlande som funktionärer i härlig allsång innan rankingtävlingen startade.

Vi vill avslutningsvis tacka Kungsörs BK för ännu en mycket välarrangerad och trevlig rankingtävling!

Vid tangentbordet, Jenny Wibäck


2016-04-07

Hur toppar man formen?

Susy & Yolo från talangtruppen

Vi talanger har fått i uppgift att vi ska toppa formen till vår tävlingsträningshelg i maj.

När talangledningen gav oss den uppgiften så verkade alla helt bekväma med hur man skulle göra, och såg ut som det var den enklaste saken i världen. Själv funderar jag fortfarande på hur man toppar formen? Jag får utgå från hur jag toppar formen på mig själv tänker jag, och försöka omsätta det på min hund.

Vad behövs då? Jo, en vältränad fysik (bra kondition) och ett vältränat psyke (här tänker jag att min hund ska ha MASSOR av självförtroende och inte tycka att något blir svårt).

När det gäller fysik så får mina hundar väldigt många långa skogspromenader som bygger upp kondition och muskler. Eftersom jag har fler hundar så motionerar dom också varandra med sina lekar. Jag kan även cykla och köra övningar med pilatesboll. Jag tror att hundar som är vältränade fysiskt orkar mer även mentalt. När det gäller självförtroende så tänker jag att träningarna inför tävling ska vara så att Yolo ska få lyckas med momenten och ska få känna sig duktig. Jag tränar gärna med lite hjälpmedel, till exempel target vid koner och rutan.

Jag kör också mer helhetsträning inför tävling, med belöningar på olika ställen i programmet.

För egen del så kommer jag vara väl inläst på momentordningen så jag kan förbereda min hund inför de olika momenten, så att hon vet vad som ska komma.

Jag kommer nog att ha kört den exakta program ordningen några gånger innan på träning, så att jag vet hur jag bäst ska kunna lotsa henne genom programmet.

Eftersom både jag och Yolo älskar att vara inne på lydnadsplanen så kommer vi garanterat att ha kul på tävlingen! Förhoppningsvis har vi förberett oss så bra vi kan, och att det även kommer visa sig på poängen!

Hälsningar Susy Tvärnstedt & Yolo


2016-04-01

Rankingtävling!

Den 9 april är det rankingtävling i Kungsör. Välkomna att titta på när Sveriges bästa ekipage gör upp om rankingpoäng till landslaget och kämpar för en plats till VM i Moskva!

Denna tävling är väldigt viktig för de ekipage som satsar mot landslaget eftersom den nya landslagsledningen kommer att vara på plats för att titta på de tävlandes prestationer för första gången. Tävlingen är internationell, så ekipagen kommer att tävla med de nya spännande momenten och domarna dömer efter FCI:s regelverk.

Kom och heja på ekipagen, titta på de nya momenten, hälsa på den nya landslagsledningen eller kanske ställ en fråga till ledningen i talangtruppen!

Årets första rankingtävling vann Helena Lindholm, 2:a blev Diana Samuelsson och på 3:e plats kom Louise Jonsson. Kommer det att vara de här tre som återigen stiger upp på pallen eller är det andra duktiga ekipage som kliver fram? Detta avgörs lördag den 9 april i Kungsörs hundarena med start klockan 8.00!

Varmt välkomna!!

Rankingtävlingens pallplatser
Landslagsledningen kommer att ta ut laget för VM efter denna rankingtävling – spänningen är olidlig!

Hälsningar Diana


2016-03-22

Filmtajm!

Här kommer en liten film från senaste talanglägret! På med ljudet för bästa känslan. :)

https://youtu.be/yimm8T2oHH8


2016-03-21

Talangtruppens första träningsläger!

Talangtårta!

I helgen hade vi årets första läger!

De tolv uttagna ekipagen möttes av ett gediget sponsorpaket från Royal Canin då de anlände till konferenssalen på Hundträff Kyrkekvarn. Och eftersom Kyrkekvarn så generöst sponsrade oss med hallhyra kostade vi på oss lite extra lyx i form av en stor välkomsttårta!

Det blev en trevlig början på en mycket bra träningshelg!

Fredagkvällen började med presentation och så berättade Diana om våra tankar med truppen under året. Vi har funderat mycket kring vad vi vill trycka extra på, vad som har störst förbättringspotential och hur vi kan jobba för att få en hög lägstanivå på tävlingar samt bli stabila och konkurrenskraftiga.

A och O är att vi i träningen måste se till att säkerställa momenten på olika sätt, stärka den mentala biten hos förarna - inte minst då det blåser motvind - samt kunskap i hur man toppar formen. Och det var också en röd tråd i detta första läger.

Efter presentationen på fredagen blev det föredrag i mental träning. Jag valde att rikta det på ett sätt så att det passade in i våra specifika våra mål med truppen, vilket gjorde att det blev en del träningsrelaterade exempel. Hur gör man för att vara här och nu - både i träning och på tävling? Inte gräma sig för det som nyss hänt eller gruva sig för det som komma skall. Så fort sådana tankar kommer in i huvudet så tappar vi våra egna uppgifter. Och sköter inte vi våra, blir det svårt för hunden att sköta sina.

Lördagsmorgonen började direkt med en liten tävling. Självklart hade vi medvetet lagt en liten press på deltagarna genom att detta var det allra första vi skulle få se av dom, och alla ville såklart visa att dom var värda sin plats i truppen. Det sistnämnda visade dom verkligen genom att hantera både lyckandes och misslyckanden på ett bra sätt. Glada engagerade hundar och hög kvalité på många moment.

Men såklart finns det saker att förbättra (är detta månne det allra vanligaste "lydnadsuttryck" som finns??!). Och något som genomgående har en stor förbättringspotential är den mentala biten då det gäller att fokusera på rätt saker och hantera sina egna känslor.

Efter tävlingen hade både jag och Lillemor enskilda samtal med samtliga. Lillemor berättade vad hon såg från domarens ögon och hos mig pratade vi tankar, känslor, uppgifter, prestationsångest mm. Och resten av dagen tränade deltagarna i grupper, helt fritt utifrån vad var och en behövde hjälp med.

Då träningen var slut för dagen blev det middag (riktigt god och vällagad mat vid samtliga måltider!) och därefter hade Lillemor ett föredrag kring de nya momenten och Diana pratade om hur vi kan träna för att göra momenten riktigt stabila och säkra. Deltagarna fick också diskutera i grupperna kring olika sätt att jobba med detta.

Söndagen började med att vi kikade på de nya momenten live och därefter blev det träning i grupper fram till att vi rundade av med en gemensam genomgång kring de mål och "läxor" deltagarna har inför vårt kommande tävlingsläger i maj.
"Toppa formen" var temat, och alla har förhoppningsvis nu väl definierade målbilder och delmål fram till tävlingen. Både då det gäller moment som ska förbättras och tankar/känslor som ska styras på ett sätt så att de gynnar prestationen.

Jag tror vi i ledningen är lika peppade som deltagarna! Vi har fått se bra träning, lyssnat på kloka diskussioner och fått ta del av en hel massa positiv energi. Och som en deltagare sa: "Jag tror aldrig jag varit mer laddad och motiverad i hela mitt liv!"

Det känns som en bra början!

Hälsningar Heléne


2016-03-18

Hallå alla lydnadsvänner!

Här kommer mina tankar om hur vi ska nå den absoluta toppen inom lydnaden!

Jag har ju tre ledord, som jag ska utveckla lite närmare och som jag anser vara viktiga när vi ska prestera. Dessa kommer ha stor betydelse i mitt arbete som landslagsledare:

TRYGGHET, HELHET OCH KARISMA.

Låt oss starta med TRYGGHET

För att klara prestera behöver vi vara trygga! Det jag tror vi behöver vara trygga med är:

 • våra hundar och lika viktigt är det att hundarna är trygga med oss
 • vår uppgift
 • tävlingssituationen
 • folk runt omkring oss.

Hur skapar man trygghet?

För hundarnas del så hjälper det bra med träning. ;-) En bra tränad hund där vi kan lita på att den kan momenten, skapar trygghet. Så träna på, tills ni är gula och blå! :)

Trygga med vår uppgift på tävling blir vi när vi har analyserat vår träning och är medveten om vad vi gör där, så att vi kan använda samma strategier även när vi är nervösa. För nervösa blir vi alla! Då är det viktigt att veta att hundarna inte reagerar på våra nerver, men på vårt beteende när vi blir nervösa!

Så få koll på vårt beteende på träning, så är det bara att hämta fram det på tävling! Lätt som en plätt! :)

En sak som jag har tänkt mycket på är att för att skapa trygghet så måste vi våga tävla mer! Jag snackar inte om att tävla i hjäl sig, men ändå – tävla!! Hur ska man bli trygg i en situation om vi inte utsätter oss för den tillräckligt mycket?
Om man vid denna fråga tänker att tävling är avmotiverande för hunden, så bör man nog tänka till kring hur man lägger upp sin träning.

Mina hundar har aldrig anat att dom har varit på en tävling, bara att det tog liiiite längre för det kom en förstärkning! Belöning på plan fick dom ju vid mitt berömsystem och alla nollar beröms lika mycket, som mina 10:or! (Jag veeet ni kanske tänker att kjärringa måste vara galen! Men jag vill min hund ska tänka att "Shit, detta är dagen då ingenting kan gå fel!" Då får man en hund som älskar tävla! Nollan får vi åtgärda när vi kommer hem.)

Jag har ropat "kalla in" till min hund på inkallning. Jag har gått fel väg. Jag har ramlat på fria följet. För att klara att vinna så måste man klara att förlora! Den typen av tankar kan ge självförtroende som kommer leda oss till succé. Så ut och tävla, gott folk!

Trygga med varandra

När vi är i en miljö där vi känner att folk runt en bryr sig om en, då känner man den trygghet som gör att vi kan prestera. Många tänker att lydnad är en individuell sport och ja, den är individuell, MEN – om man litar på sina träningskompisar och också faktisk känner en trygghet bland sina konkurrenter, då blir man ännu bättre!

Vi behöver varandra! Vi måste skapa ett lag, där folk känner varann, respekterar varann och kan lyfta varandra ÄNNU högre! Speciellt viktigt blir detta då man är i ett lag som skall representera Sverige och SBK . Vi behöver varandra! Trygghet i gruppen! J

HELHET

Det är lätt att bli ivrig och träna massor med små detaljer och belöna fram bra små saker. Men det hjälper inte så långt med bra detaljer, om det brakar ihop när man kommer in på plan. Träna gärna detaljer, men glöm ej att se helheten! Hunden måste känna sig bekväm med att göra hela saker så den inte känner sig stressad om den inte får sin belöning för sina bra, små detaljer!

Som jag alltid har inpräntat i mina hundar: "Så länge kjärringa är tyst, så fortsätt med det du gör". Skapa trygghet i tystnaden!

Om man hela tiden plockar isär, hjälper och berömmer, så kan vi faktisk förlora en trygg helhet hos hunden. Ja, för er detaljfreaks, sluta inte träna på detaljer - det är ju DET lydnad är, men undvik att det sker på bekostnad av helheten.Jag tänker faktiskt såhär : En hund som är färdigtränad, trygg och glad klarar sig oftast utan nollor (även om olycksfall i arbetet även såklart kan ske även hos de bästa!) Och på mästerskap är det oftast det lag med minst antal nollor som vinner!

KARISMA

Jag har ju alltid varit av den uppfattningen att lydnad ska vara kul och att detta ska skina igenom hos våra ekipage. Här måste vi våga låta domare och publik se våran glädje! Jag vet att där finns många härliga, roliga och glädjefyllda förare därute, men flera håller det inne! Och när vi håller det inne, så håller vi även inne med hundarnas karisma.

Resultatet är att varken förare eller hund framställs på plan som dom kanske förtjänar! Jag har ofta hört domarna säga när dom ser en karismatisk hund och förare: Du skulle haft en 12a, för det glänste runt dig! Domare är människor som också låter sig påverkas av energier – och då måste våran energi synas! Jag jämför det ibland med med trissdragningen på tv! Här skrapar nån fram en halv million kronor och så ser dom inte glada ut en gång? Man vet ju dom är glada, men dom släpper det inte ut!! Jag hade ju dansat, hoppat och gjort ett ärlig försök på en saltomortale, haha!

Jag vet det är lite "svenskt" att inte visa så mycket glädje, men jag vet den finns, så var inte rädd, VISA DEN!! Glänsa och din hund glänser med! Jag vet det blir uppskattat där ute i världen!

Så om jag sammanfattar....
Om du och din hund är TRYGGA och har en HELHET av förståelse för det den skall göra, och den KARISMA som gör att man får fram det lilla extra, då står ni på TOPPEN AV PALLEN!

HUR SVÅRT KAN DET VA??

Keep up the good work, and dont forget; THE SKY IS THE LIMIT!

Hälsningar Heidi2016-03-17

Talangtruppen 2016

Talangledningen

När lampan släcktes och min lille son hade somnat, var det dags för mig att öppna datorn. Det var som om jag ville poppa en stor skål med popcorn att mumsa på, samtidigt som jag tittade på alla spännande filmer som skickats in. Jag har tittat på filmerna en gång, 2..3… och 4 gånger för att analysera och fundera, om detta kunde vara det ekipage som skulle bli uttaget till talangtruppen i lydnad 2016?

Alla filmer har visat väldigt fint motiverade hundar och förare med stor passion för vår härliga lydnadsport. Jag hoppas att min feedback på filmerna hjälper dem som i år inte blev uttagna, att träna mot (vad jag hoppas) deras nya mål – att söka till talangtruppen 2017.

Vi i ledningen har beslutat att det ska vara 12 ekipage i vår trupp och dem ska vi följa, utveckla och inspirera i ett helt år!

Vi kommer att ha fyra olika typer av läger som kommer ge ekipagen erfarenheter av lydnad från helt olika perspektiv men, med ett och samma mål - att talangerna ska kunna konkurrera på rankingtävlingarna, för att sedan bli uttagna till det Svenska landslaget i lydnad.

Vi börjar vårt talang-år med ett läger i Kyrkekvarn och vi i ledningen ser verkligen fram emot att träffa alla ekipage. Under helgen kommer vi erbjuda flera föreläsningar, personlig feedback, tips/tankar och självklart en hel massa rolig lydnadsträning.

Grunden för talangerna kommer att vara – Tävla med en hög lägsta nivå!

Vi är väldigt glada över våra första sponsorer!
Tack Royal Canin, för att ni ställer upp och sponsrar talangtruppen!
Tack Hundträff i Mullsjö, för er sponsring av vårt första läger!

Varmt välkomna alla talanger!
Hälsningar Diana


Logga Hundträff i Mullsjö

Logga Royal Canin


VM i Moskva – int bara å åk!

Snart är det dags. Om en vecka är det över. Nu är det som bäst, de flesta förberedelser är klara och det allra roligaste är kvar!

Att kunna åka till VM i Moskva kräver nämligen en del förberedelser – utöver den vanliga träningen. För att kommunicera, informera och samarbeta har lag och ledning haft tät kontakt via facebook och mail vilket funkat toppen. Jag som inte ens hade giltigt pass fick börja med att skaffa ett nytt. I passet ska man sen ha ett visum för att kunna åka till Ryssland. Hur gör man då för att få ett visum? Man kan hitta bra information på nätet men allt står inte och eftersom vårt ändamål med resan är lite speciellt så blev det många frågor fram och tillbaka. Jag skulle kunna skriva ett enda långt blogginlägg om alla turer kring att söka visum men här är en förenklad version. Hur som helst, så behövs en visumansökan ifylld på nätet, ett foto i färg mot vit bakgrund i specifik storlek, intyg från försäkringsbolag med stämpel och inbjudan från arrangören – med stämpel. Jag skickade in min ansökan ganska kvickt eftersom jag hade en jobbresa till USA i början på maj och tänkte att det hade varit gött att fixa visumet innan. Men det gick inte! Jag hade stavat fel på mitt efternamn då jag skrivit Wickstrom istället för Wickstroem.. Sen var inte mitt foto proffessionellt nog för visumansökan. Fotot jag tagit hos fotograf – visserligen i hundträningskläder, men proffesionellt nog enligt min mening. Grrrrr... Efter resan till USA gjorde jag ett nytt försök, med samma foto och då gick det vägen. Haaahaaa!

Eftersom det är begränsat med hundplatser på flyg så var det ganska brått att boka resan. Ryktet gick om max två hundburar per flyg. Eftersom vi är några stycken som ska åka och alla vill vara framme typ samtidigt och resa så kort tid som möjligt så var det bara att hoppas på det bästa. Vid bokningen skulle man även ange mått på hundburen... som jag inte hade. Vi lyckades i allafall hamna på samma flyg som Anna och Grym, Heidi och Emelie. Så niiice!

Hundbur godkänd för flyg.. ett nytt kapitel. På olika flygbolag kan man läsa om måttangivelser för hur stor buren ska vara i förhållande till hunden. Inte helt lätt att tolka då hundar med ståöron exempelvis kan behöva en större bur än hundar med hängande öron.. Syftet är hur som helst att hunden ska kunna stå upp obehindrat, vända sig helt om och kunna ligga naturligt i buren. Ki fick en Atlas 60 och den borde räcka till henne trots hennes ståöron. Efter tips från Madde med Seven som flyger till Norge då och då blev det även hjul till buren. Först tänkte jag att det finns vagnar att köra buren på men det är ju bara på flygplatsen. Nu känns det skönt att jag köpte hjul eftersom jag på något vis ska ta mig från långtidsparkeringen till terminalen med en jättebur, resväska och Ki och sen vidare från flyplats till och in på hotell. Idag monterades hjulen och Ki har fått provåka över lite trösklar inne. Imorgon kanske det blir en tur på vägen. Får väl sätta upp varningstriangel. J

Vaccinationer och annat då? Det var lite rörigt innan vi fick klarhet i vad hunden behöver för skydd för att åka till Moskva. Det är djurägarens uppgift att kolla upp vad som gäller och tillsammans försökte vi reda ut vad som var relevant. Rabiesvaccinering är ett krav och den ska vara gjord inom 12 månader före resan. Ki fick rabiesvaccinering innan NM i höstas så det var ok men vi fick åka till veterinären för två leptospirossprutor samt recept på Advocate mot skabb, loppor löss och diverse parasiter. Skydd mot fästingar är också viktigt men den problematiken har vi ju i Sverige också. Vi har även fått veta att både vi och hundarna ska undvika kranvatten för att inte drabbas av Giardiainfektion så vi hoppas det finns gott om vattendunkar att köpa. Kis försäkringsbolag Agria har även fixat så att Ki har skydd i Moskva om det skulle hända något oväntat. På tisdag blir det ett sista veterinärbesök dagen innan avfärd för att få ett friskhetsintyg i Kis pass. Med all fokus på hundarna höll vi på att missa oss tvåbenta men jag hann i allafall med en Hepatit A spruta. Får hoppas att jag slipper blodtransfusion för Hepatit B sprutan hanns inte med..

Kläder och utrustning, ett kapitel för sig. Vet ni hur många nyanser av blått det finns... Lite strul med färgkombinationer och storlekar som inte passar men nu verkar det mesta löst sig, stackars lagledning – tur att vi har er! Jag ska bara komma ihåg att tvätta piké t-shirtarna som var såå statiska.. Skor i Sverige kulör har jag sedan NM och flaggor i div storlekar är på G så vi syns ordentligt på mästerskapet. Till träningsutrustningen då. Ganska tidigt fick vi se lite bilder på hur apporter, hinder och vittringspinnar eventuellt kommer att se ut. Jag, mha av min snälla sambo, snickrade och målade några apporter. Lila har de varit på bilderna men jag målade lite efter eget tycke, tänkte det kunde vara bra med lite olika färger. Vittringspinnar vi sett på bilder har varit brännmärkta så det har vi också försökt träna på. De som tränar hund vet att det lätt blir mycket grejer i bilen... Nu ska vi flyga vilket innebär begränsad plats och vikt vilket kräver samarbete mellan oss som ska åka. Jag har exempelvis med mig två hopphinder som passar i resväskan med tot vikt på 3,3 kg så vi kan träna det nya momentet på plats. Jag ska även ta med apporter och vittringspinnar medan mina lagkamrater tar med koner i div storlekar, färger och former, andra apporter, rutband och annat som kan vara till nytta för att vi som lag ska kunna prestera så bra som möjligt.

Vi vet att mästerskapet ska vara i ett ridhus och vi har fått startordning och friaföljet för både lagtävling och final. Detta går att hitta på VM-hemsidan om man är nyfiken. Momentordningen har vi i dagsläget ingen aning om så det blir spännande! På landslagssamlingen i början av Juni fick vi möjlighet att träna i ett fint ridhus men annars har det blivit utomhusträningar för mig och Ki. Vi brukar vara ute året runt och det verkar ju funka även om det är tävling inomhus. J På samlingen pratade vi även om att vätska upp hunden om det blir varmt i Moskva vilket det verkar bli om väderprognosen stämmer. Skönt att vi haft värmebölja här också! Det blir nog inköp av barnpool när vi anländer till Moskva om inte Maria hunnit inhandla det då hon är på plats några dagar innan. Nu ska jag skriva ut div papper som ska med på resan, boka långtidsparkering på Arlanda, skriva en packningslista och läsa igenom reglerna ännu en gång. I dag blir det träning med en av mina bästa träningsvänner - för det är viktigt att ha folk runt omkring sig som vet vad man behöver och som får en att känna sig på TOPP! MOT VM!

Följ oss och resten av laget på facebooksidan "Landslaget på lydnads-VM 2016".