Tävling & regler i lydnadsklass

Svenska Brukshundklubben arrangerar tävlingar i lydnadsklass. Här finns information om att tävla samt regler. Välkommen att ladda hem dem.

Tävlingar i lydnad är öppna för alla hundar, vilket även innebär oregistrerade och kryptochida hundar. Oregistrerade hundar ska ha tävlingslicens (se Kom ihåg för prov & tävling).

För deltagande i lydnad krävs att hunden uppnått 10 månaders ålder senast dagen före tävlingstillfället. För deltagande i internationellt lydnadstävling klass 3 krävs att hunden uppnått 15 månaders ålder dagen före tävlingstillfället.

Klubbtillhörighet vid lydnadstävling

Föraren ska vara medlem i klubb inom SKK-organisationen eller erkänd utländsk kennelklubb. Förare bosatt i Sverige, får under en och samma tävlingssäsong (= kalenderår) representera endast en klubb i SBK. Undantag gäller dock för förare, vars medlemskap upphör under säsongen. Vid förnyelse av detta kan byte av klubb ske.

Tävlingar & mästerskap

Tävlingar finns på både nationell och internationell nivå. Svenskt mästerskap arrangeras i lydnad för dem som kvalat sig dit. Det utsedda lydnadslandslaget i Sverige kan tävla på nordiskt mästerskap och världsmästerskap.

Titlar att vinna

• Lydnadsdiplom, titel startklass, LD Startklass kräver tre uppflyttningsresultat i startklass på lydnadstävling. Hund som uppnår 160 poäng tilldelas uppflyttningsresultat.
  • Lydnadsdiplom, titel klass I, LD 1 kräver tre 1:a pris i klass I på lydnadstävling. Hund som uppnår 256 poäng tilldelas 1:a pris.
  • Lydnadsdiplom, titel klass II, LD 2 kräver tre 1:a pris i klass II på lydnadstävling. Hund som uppnår 256 poäng tilldelas 1:a pris.
  • Lydnadsdiplom, titel klass 3, LD 3 kräver tre 1:a pris i klass 3 på lydnadstävling. Hund som uppnår 256 poäng tilldelas 1:a pris. LD 3 kan endast tilldelas oregistrerad hund.
  • Lydnadschampionat, titel klass 3, SE LCh kräver tre 1:a pris i klass 3 på lydnadstävling. Hund som uppnår 256 poäng tilldelas 1:a pris. SE LCh kan endast tilldelas registrerad hund.

Klasser att tävla

Man kan tävla i startklass, klass 1, 2 och 3.

Anmälan till tävling

Anmälan till lydnadstävlingar görs via SBK Tävling.

Etisk policy

Du hittar Svenska Brukshundklubbens etiska policy vid prov och tävlingar på sidan Styrdokument.