Tävling & regler i agility

Svenska Brukshundklubben arrangerar tävlingar i agility. Här finns information om att tävla och hur du anmäler dig.

Tävla agility

Agilitytävlingar är öppna för alla hundar över 18 månaders ålder. Alla registrerade och oregistrerade raser får tävla. Oregistrerade hundar ska ha tävlingslicens hos Svenska Kennelklubben (se Kom ihåg för prov & tävling) för att få tävla på officiella tävlingar. Dessutom ska samtliga hundar ha en tävlingsbok där en agilitydomare mäter in hunden i den storleksklass hunden ska tävla i.

Föraren ska vara medlem i klubb inom Svenska Kennelklubbens organisation för att få delta i tävlingar. Medlemskap inom SKK, se www.skk.se.

Tävlingar & mästerskap

Officiella och inofficiella tävlingar – Klubbmästerskap, Distriktsmästerskap, Svenska mästerskap, Nordiska mästerskap, Världsmästerskap. Det är möjligt att tävla utomlands också.

Titlar att vinna

Cert, championat, CACIAG och reservCACIAG samt från 1 januari 2012 kan oregistrerad och/eller kryptorchid hund ta agilitydiplom. Dessa titlar är aktuella i klass 3.

Klasser att tävla i

I agility kan man tävla både individuellt och i lag. Hundarna är indelade i olika storleksklasser, small, medium och large. Det finns två tävlingsformer, agilityklass som innehåller balanshinder (klätterhinder) och hoppklass utan balanshinder. Hunden börjar i klass 1 och kvalificerar sig upp till klass 2 och till sist klass 3.

Anmälan till tävling

Anmälan till tävling görs via Svenska Agilityklubbens tävlingssida.

Kombinera agility med annat

I princip kan man kombinera alla andra tävlingsgrenar med agility.