Leder

Lederna - kroppens gångjärn

Lederna är kroppens gångjärn som gör det möjligt för hunden att gå, trava, springa, hoppa, klättra, röra huvud och nacke samt vifta på svansen. Alla delar i rörelseapparaten är beroende av varandra för att varje rörelse skall fungera normalt.

Rörelseapparaten (skelettet/benstommen) är en fantastisk konstruktion av muskler, ben, brosk och ligament som ger hundens kropp den stomme som behövs för att kunna stå upprätt och stadigt på sina fyra ben. Dessutom skyddas inre organ och ger kroppen full flexibilitet och rörelseförmåga. Musklerna är kraften som gör det möjligt för kroppen att röra sig, men utan friska ben, leder och ledband kan inte musklerna göra sitt jobb.

Problem med lederna

Han har nog växtvärk, sträckt sig eller börjar bli gammal brukar man ofta säga när hunden är stel, haltar eller verkar ovillig att röra sig normalt. Det är viktigt att du alltid är uppmärksam på om det sker förändringar i din hunds rörelser och beteende. Stelhet, växtvärk och hälta är inte normalt och kan ha många bakomliggande orsaker. Det finns många olika anledningar till problem i lederna och det är viktigt att ta reda på vad hundens hälta och stelhet beror på.

Kontakta alltid veterinär om du misstänker att din hund har någon form av ledproblem, för att få en korrekt bedömning och behandling. Ju tidigare man kan komma till rätta med ett problem i leden/lederna desto bättre är förutsättningen för att din hund och du kan ha ett fortsatt rörligt liv tillsammans.

Vanliga tecken

Akut eller gradvis återkommande hälta på ett eller flera ben Svullnad och värme i leden samt i omkringliggande vävnad Ont när man trycker eller tar i leden Hunden är ovillig att hoppa upp i bilen eller att gå i trappor Stelheten är som värst på morgonen eller efter vila och avtar under dagen Hunden vill inte längre leka eller gå på långpromenad.

Vanliga orsaker

Akuta skador som till exempel fraktur i benet, trasiga muskler och uttänjda ligament.

Osteochondros är en tillväxtrubbning i leden, ofta i armbågsleden men även bogled, knäled och hasled kan drabbas. Osteochondros kan ge skador i ledbrosket och kan drabba alla raser, men är vanligare hos storväxta raser. Att röntga till exempel armbågslederna vid ett års ålder är en rekommendation hos många storväxta raser för att undvika fortsatt avel med drabbade hundar.

Höftledsdysplasi är ett medfött fel i höftlederna som på sikt kan ge hunden problem att kunna röra sig och fungera normalt. För att undvika fortsatt avel med drabbade hundar rekommenderas idag höftledsröntgen vid ett års ålder av ett flertal raser.

En överviktig hund kommer att utsätta lederna för en högre belastning. Övervikt är en stor bidragande orsak till problem i lederna hos hund.

En förslitning i leden kan på sikt göra att hunden kommer att utveckla artros.

Artros kan uppstå som följd av en tillväxtrubbning (osteochondros/höfledsdysplasi) eller efter en skada i benet, leden och dess omkringliggande ligament och muskelvävnad.

Artros

Artros är vanligt vid hög ålder och kommer ofta som en följd av tidigare ovan nämnda orsaker. Artros är en kronisk inflammatorisk förändring i och omkring leden med nedbrytning av ledbrosket, förtjockning av ledkapseln samt benpålagring i och runt leden.

Vad händer i leden vid artros

Ledens normala funktion blir nedsatt och rörelseförmågan försämras. Det skadade/slitna ledbrosket medför att den normala stötdämpande funktionen minskar. Förmågan att bilda ledvätska och ge näring till ledbrosket försämras.

Benpålagringar i varierande grad gör att leden inte kan böjas/sträckas normalt eller att ben till slut nöter mot ben. Artros ger ofta en snedbelastning av den skadade leden, ligament och den muskulatur som hjälper till att stödja leden. Dessa faktorer kan orsaka en inflammation i leden och omkringliggande vävnader som i sin tur leder till att smärta uppstår. Utvecklingen av artros sker vanligtvis långsamt och karakteriseras av två avgörande processer i leden.

• Nedbrytning av ledbrosk
  • Tillväxt av ny benvävnad.

Artros är en kronisk sjukdom och skadorna i leden kan sällan läka, men det finns mycket att göra för att förbättra funktionen och minska obehaget/smärtan.

Vad kan hundägare göra

Sök hjälp hos veterinär i god tid om din hund har en hälta som inte går över eller har tecken på problem i sina leder. En tidigt upptäckt skada i leden ger en större chans att bromsa en negativ utveckling i leden och en bättre prognos på sikt.

Håll noga kontroll på hundens vikt. Övervikt ger en överbelastning av lederna, vilket är en stor bidragande orsak till olika former av ledproblem. Du kan få hjälp med råd och val av foder på väg ner till en lämplig målvikt av en kostrådgivare på din djurklinik/djursjukhus eller foderbutik.

Motionera och håll din hund i en god fysisk kondition, det ökar chansen för att ni tillsammans får ett rörligt liv hela livet ut.

Rehabilitering i form av sjukgymnastik och bassängträning ger hunden en chans att behålla eller öka sin styrka och muskulatur. Att ha en god fysik är otroligt viktigt för att stödja en skadad/försliten led så mycket som möjligt.

Att ge ett broskuppbyggande kosttillskott ger näring och viktiga byggstenar till den skadade/förslitna leden och dess ledbrosk. Vid behov kan veterinär ordinera hunden/katten antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) för att lindra smärta och inflammation.

Diskutera med din veterinär möjligheten att utforma en individuell behandlingsplan som med din medverkan kan ge din hund en fortsatt god livskvalitet och rörelse hela livet ut.

Källa: Eva Lund, djursjukvårdare, Orion Pharma Animal Health