SBK-info

SBK-info bjuder på nyheter och användbara tips för dig som är funktionär, förtroendevald eller arrangör inom Svenska Brukshundklubben.

Klubb och organisation

Handlingar på årets kongress

Kongressen genomförs den 20–21 maj på Scandic Star Sollentuna Hotel, Sollentuna.

Kongresshandlingarna har publicerats på brukshundklubben.se. Där finner du verksamhetsberättelse för 2016, motioner, revisionsberättelse, förbundsstyrelsens förslag samt vilka som är föreslagna att röstas in i förbundsstyrelsen. Tryckta handlingar skickas till delegater separat.

Välkomsthälsning till alla ordföranden – håll utkik!

Inom den närmsta tiden kommer ett välkomstmail skickas till alla ordförande i distrikt, lokal- och rasklubbar från utskottet för organisation med matnyttig information. Informationen kommer även att läggas upp på www.brukshundklubben.se.

Att göra efter årsmötet

 • Uppdatera uppgifterna i Medlem Online på er styrelse och era funktionärer. Ni behöver inte rapportera in ny styrelse till oss på förbundskansliet.
 • Registrera ny lokal medlemsavgift för 2018. Ni anger endast den lokala avgiften.
 • Ge era funktionärer behörighet att administrera medlemsuppgifter i Medlem Online. Dessa är tidsstyrda och löper ut det datumet som ni själva anger, oftast strax efter årsmötet.

Läs mer om vad som ska göras efter årsmötet här.

Ny i styrelsen?

På vår hemsida finns mycket information för de olika funktionerna inom en styrelse. På vår hemsida kan ni läsa mer och klicka er vidare till de olika funktionerna.

Rasklubbars styrelser rapporteras även in till Svenska Kennelklubben

Även Svenska Kennelklubben önskar få inrapporterade styrelsefunktionärer från Brukshundklubbens rasklubbar. Detta gäller enbart rasklubbar, inte rasklubbarnas lokalavdelningar eller ortsgrupper. Detta görs i år på denna sida i enlighet med tidigare utskickat meddelande till rasklubbarnas e-postkontakt.

Föreningscoacher

Våra föreningscoacher har nu bråda dagar efter alla årsmöten. Flera föreningar har valt att beställa en föreningskunskapskurs för att få en bra start för klubben. Är det något för er förening? Är det något annat ni behöver hjälp med? Tveka inte att ta kontakt med en föreningscoach och/eller att lämna in en beställning på Brukshundklubbens hemsida.

Ny förbundsavgift

Sedan 1 januari gäller ny förbundsavgift: 380 kr (360 kr 2016). Kom ihåg att lägga in er nya lokala medlemsavgift för 2018 i Medlem Online redan nu.

Ny grafisk profil på G

Förbundet har presenterat en renodling av logotyp som en del i en ny grafisk profil. Beslut ska ta på kongressen i maj, så gör din röst hörd till delegaterna vad du tycker.
Läs mer här.

År 2018 fyller Brukshundklubben 100 år!

Det kommer vi att fira i vårt avlånga land. Skriv upp datumen redan nu!

 • 30 - 31 december: Happy Dog Clarion hotell Arlanda, Brukshundklubben är där och håller i olika aktiviteter.
 • 4 - 7 januari: My Dog i Göteborg. Här visar vi upp vår organisation och att vi firar!
 • 13 januari: "Tänk om hunden kunde prata..." föreläsning på Folkets hus i Stockholms. Föreläsare: Per Jensen, Åsa Nilsonne och Kenth Svartberg
  Föreläsningen kommer att streamas och sänds på flera platser i landet.
 • 26 - 27 maj: Kongress på Clarion hotell Arlanda, alla ordförande i lokalklubbar och rasklubbar inbjuds, utöver ordinarie delegater, gäster och hedersmedlemmar.
 • 30 maj: Födelsedag och stort tårtkalas på alla lokalklubbar. Förbundsordförande håller tal som sänds via webben. Kl 20.00 hurrar hela Sverige.
 • 23 - 26 augusti: SM i Bruks, IPO, rallylydnad och lydnad. Blekingedistriktet arrangerar, platsen blir Ronneby Brunn.
 • 8 - 9 december: Stockholms Hundmässa, här visar vi upp vår organisation och att vi firar!
 • Dessutom arrangeras en rad aktiviteter under temat "jubileumsapporten". Mer om jubileumsapporten kommer!

Avel och hälsa

Avtal om försvarsmaktshundar klart

Försvarsmakten har tillsammans med Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben nått en överenskommelse om vilka förutsättningar som ska gälla för registrering av hundar i SKK. Du läser mer om detta här.

Hundägarutbildning

Ungdomsläger

Svenska Brukshundklubben inbjuder dig som är 18-30 år till ett träningsläger i lydnad, rallylydnad, spår och nose work/specialsök. Datumet för lägret är 8 - 10 september 2017. Läs mer här.

Utvecklingskurs för lärare

Utvecklingskurs för lärare med fokus på allmänlydnad, kontroll, lek och belöning.
Lärare är Siv Svendsen och datumet är 27 - 29 oktober 2017. Läs mer här.

Prov och tävling

Nyhet i SBK Tävling

Nu finns möjligheten att välja vilket distrikt varje funktionär i SBK Tävling tillhör. Här behöver vi distrikt och klubbars hjälp att ange distrikt på varje funktionär. Då går det enkelt för klubbar att söka efter en funktionär i sitt eget distrikt om man t ex behöver tillfråga någon om att vara tävlingssekreterare eller liknande. Det underlättar också för distrikten att få fram listor över alla sina funktionärer och enkelt kunna kontrollera tjänstgöringar. Läs mer här. (PDF-dokument, 151 kB)

Medlemskap vid tävling i lydnad

Vi vill uppmärksamma alla arrangörer av lydnadstävlingar att det räcker med medlemskap i klubb inom SKK-organisationen för att kunna tävla officiellt i lydnad. Detta gäller på alla tävlingar oavsett arrangör.

Support för agilitytävlingar

För support kring agilitytävlingar och systemet som används för att administrera dessa hänvisar vi till support@sagik.se eller telefonnummer 0762-97 91 22.

Information om ändringar i etisk policy

En reviderad version av etisk policy vid prov och tävling fastställdes av förbundsstyrelsen 3 mars 2017. Den reviderade policyn hittar du här.

Tjänstehund

Grundkurs i totalförsvarsinformation för dig som är medlem i Svenska Brukshundklubben

Försvarsutbildarna erbjuder dig som medlem i Svenska Brukshundklubben att gå en grundkurs i totalförsvarsinformation. Kursen anordnas på flera platser runt om i Sverige.

"Att frivilliga försvarsorganisationers medlemmar med rätt fakta ska kunna diskutera försvarsfrågor med allmänheten är viktigt för folkförankringen. Utan goda kunskaper så kan man inte heller föra resonemang kring "köksbordet" med vänner och andra. Vill du vara med och bidra till att utöka kunskapen om försvaret så erbjuder vi en grundkurs i totalförsvarsinformation den 12-14/5 i Karlshamn för dig som bor i södra Sverige."

Kursen anordnas även i Stockholm, Umeå och Göteborg under året.
Läs mer här.