SBK-info

SBK-info bjuder på nyheter och användbara tips för dig som är funktionär, förtroendevald eller arrangör inom Svenska Brukshundklubben.

Klubb och organisation

Fira hundra år med oss

2018 fyller Brukshundklubben 100 år och nu har vi lanserat jubileumshemsidan. Här finns information om olika aktiviteter som kommer att arrangeras. Du hittar jubileumssidan här.

Varning för bedragare

Just nu pågår bedrägeriförsök mot ideella organisationer, bland annat har en av våra lokalklubbar drabbats. Bedragarna skickar ett mail till kassören i ordförandens namn och ber kassören genomföra en utbetalning. Vi vill uppmana er att vara vaksamma och alltid kontrollera muntligt med varandra om ni blir osäkra på någon utbetalning eller faktura.

Framtidens SBK Shop

Svenska Brukshundklubbens webbshop ska bli bättre. Nu behöver vi din hjälp med det! Läs mer och svara på enkäten här.

Beställ klubblogotyp gratis

Nu kan klubbar som vill ha den nya SBK-logotypen med klubbtillägg beställa det kostnadsfritt. Rasklubbar får hjälp att ta fram filer med den egna rasen i logotypen. Mer information finns här. Mejla din beställning till sanna.ameln@brukshundklubben.se

Varning för smuggelhundar

Hundsmuggling är en illegal handel som omsätter miljoner inom EU varje år. Sverige är en lukrativ marknad för den som vill göra snabba pengar. Förtjänsten är hög och straffet är inte i närheten av vad som utdöms för till exempel narkotika- eller vapensmuggling. Hjälp oss att sprida en varning för smuggelhundar på era lokala hemsidor och i facebookgrupper. Läs mer här.

Semestertider på kansliet

Under juli är det semesterledigt för de flesta medarbetarna på förbundskansliet. Telefonväxeln kommer att vara stängd 3-31 juli. De som är i tjänst svarar på mejl och direktnummer. Kontaktinformation finns här. Glad sommar!

Avel och hälsa

Ansökan officiella utställningar inför 2020

Efter önskemål och diskussion med rasklubbar och distrikt är det nu bestämt att vi flyttar fram ansökningsdatum för officiella utställningar till två år före arrangemanget inför utställningsåret 2020. Förslaget innebär att ansökan om utställningar inför 2020 från rasklubbar och distrikt ska vara kansliet tillhanda den 1 augusti 2018 (istället för 30 oktober 2017 enligt den tidigare rutinen). Vi hoppas att detta ska underlätta för alla arrangörer. Läs mer om hur man ansöker på hemsidan.

Hundägarutbildning

Lärarutbildning Grundmodul

Att vara lärare är bland de mest stimulerande uppgifter du kan ha i Brukshundklubben. Gillar du utbildning av människor och hundar? Är du instruktör?
Läs då mer och anmäl dig här!

Prov och tävling

Klargörande om BPH

I flera av SBK:s regelverk anges att hund över viss ålder ska ha genomgått MH. Det anges också att i detta sammanhang anses även MH som avbrutits av beskrivaren som genomgången. För några år sedan tillkom i reglerna BPH som ett alternativ för de raser som SBK inte har avelsansvaret. Det står inte uttryckligen i reglerna att även för denna beskrivningsform accepteras att beskrivningen avbrutits av beskrivaren. Detta framgår dock av punkt 26 i reglerna för MH.

Betalsätt i SBK Tävling

Via SBK Tävling kan man som tävlande betala sin startavgift antingen online direkt med kort (så kallad DIBS-betalning) eller välja girobetalning och betala manuellt utanför SBK Tävling. Arrangör av officiell tävling ska erbjuda båda betalsätten (DIBS och giro).

Återbetalning innan sista anmälningsdag

Återbetalning av anmälningsavgiften till tävling (förutom den administrativa avgiften) ska ske om man lämnar återbud innan sista anmälningsdag. Detta gäller i alla regelverken inom Brukshundklubben.

Ändring av domslut i efterhand

Det har kommit frågor om man kan tillgodose ett önskemål att i efterhand ändra ett betyg vid en tävling. En videoupptagning anses visa att fel betyg utdelats. Ett givet betyg kan inte ändras i efterhand. Det kommer alltid att finnas situationer då ett felaktigt betyg kan påvisas att det utdelats, såväl för högt som för lågt, men betygen ska alltid delas ut vid momentet och inte i efterhand. Det står dessutom, klart och tydligt, i alla regler att protest mot domslut ej kan göras.

Lydnadsklass 3

Nu finns de uppdaterade reglerna för lydnadsklass 3 publicerade på hemsidan. Vi har även lagt upp ett dokument med alla ändringar markerade. Reglerna kommer att tryckas och finnas i SBK Shopen.

Kvallistor till SM

Nu finns aktuella kvallistor till SM för flera av Brukshundklubbens grenar att se direkt i SBK Tävling. Grenarna som numera har sina SM-kvallistor löpande uppdaterade i SBK Tävling är: rallylydnad, lydnad, spår, sök, rapport och skydd.

Tjänstehund

Räddningshundkurser hösten 2017

Nu är det klart att det kommer starta tre nya räddningshundkurser i höst! Kurserna kommer arrangeras i Småland, Skaraborg och Skåne. Läs mer här.

KU urban miljö patrullhund, vecka 34

Försvarsmaktsgruppen inbjuder till en kompletteringsutbildning, KU urban miljö patrullhund som genomförs på P4 i Skövde, 24-27 augusti. Läs mer här.

KU taktik i höst – nytt datum

Intresset för kursen KU taktik som riktar sig till hundbefäl kompani alternativt Und/Hund befäl bataljon har varit stort så ytterligare en kurs är planerad till hösten vecka 42, torsdag-söndag, på HvSS. Observera att datumet är ändrat. Läs mer här.

Patrullhund på Facebook

Nu finns SBK patrullhund på Facebook. Sidan är till både för dig som redan är aktiv men också för dig som vill veta mer om vår patrullhundsverksamhet. Här hittar du sidan.

Svenska Brukshundklubbens Försvarsmaktsmästerskap 2017

Välkommen att besöka årets Försvarsmaktsmästerskap som genomförs på Marma skjutfält den 11-13 augusti. Läs mer på arrangörens hemsida här.