Lyckad satsning hos Umeå BK

Publicerat i: Organisation, Prov & tävling, Hundägarutbildning, Avel & hälsa, Tjänstehund

Två eldsjälar inom Umeå Brukshundklubb bestämde sig för att göra något åt det minskande intresset för brukset och startade ett helt nytt kurskoncept. De delar nu med sig av detta för att andra klubbar ska kunna genomföra en liknande satsning.

Att antalet tävlande och intresserade av bruksprov minskade inom Umeå Brukshundklubb var något som Kerstin Davis och Susanne Högdal, båda aktiva tävlande inom spåret med flertalet cert och SM-starter i spårhundsgruppen bakom sig, tyckte var oroande. De brinner för sporten och bestämde sig för att göra något åt det sviktande intresset.

Kursidé för att öka intresset för bruks

Instruktörerna Kerstin o Susanne- När vi satt på ett café i Umeå efter ett träningspass med våra hundar började Susanne och jag fundera på vilken typ av kurs som skulle kunna få medlemmar att vilja stanna och fortsätta inom bruksporten och framför allt tävla, berättar Kerstin.

Resultatet av den fikastunden blev "Brukskurs 2015-2016" där målsättningen var att öka intresset för att tävla i bruks genom ett unikt kurskoncept bestående av tre etapper. Den första etappen syftade till att ge deltagarna en god relation med sin hund och även grundläggande momentinlärning. Under nästa etapp fortsatte momentinlärningen och man började även med specialmomenten spår och budföring. Den avslutande etappen innehöll momentträning och tävlingsförberedelse. Kursen sträckte sig över ett år och avslutades med tävling i appellklass på klubbens vårprov i maj 2016.

Sofia Gyllengahm som gick kursen berättar: "Denna utbildning är perfekt för dem som vill komma ut på tävlingsplan då man får stöttning från första kontaktövningen till sista träningstävlingen innan start."

Gemensam träning- Vi ville ge kursdeltagarna en rejäl grund att stå på och ge dem verktyg att använda i sin egen träning samt att de tillsammans skulle träna och peppa varandra mellan kurstillfällena. Vi arbetade med dem individuellt på varje kurstillfälle där resten av gruppen var med, vi gav dem skriftliga personliga träningsplaner med läxor att träna på till nästa kurstillfälle och vad de skulle tänka på, berättar Susanne.

Schäfer som spårarJust att få möjligheten att lära sig grunderna och sedan kunna träna vidare tillsammans mellan kurstillfällena är något som många deltagare nämner som positivt. En av dem är Sandra Olofsson: "Jag rekommenderar denna kurs till alla, rutinerad som nybörjare, just för att det blir ett lag som jobbar tillsammans mot uppsatta mål och det är inte alltid lätt att hitta på en stor brukshundklubb."

Och resultaten behövde de inte vänta länge på. En deltagare blev uppflyttad till högre klass spår under kursens gång, resterande fyra blev uppflyttade till lägre klass spår på klubbens vårprov i maj 2016, med poäng mellan 285-289 poäng, endast fyra poäng skilde dem åt! Och förutom den tävlingsmässiga vinsten vann klubben något mer på satsningen. Samtliga deltagare är nu nämligen engagerade och aktiva medlemmar i klubben.

Ökat intresse skapade ny kurs

Umeå BK fortsatte sitt arbete med att öka intresset för brukset och arrangerade ett möte om vad medlemmarna önskade sig. På mötet kom det fram att klubbmedlemmarna ville ha en grund att stå på, stöd i sin träning och träningsgrupper. Utifrån dessa önskemål skapade Susanne och Kerstin kursen "Jag vill tävla bruks!".

Ivrig spårhundHär fick deltagarna en grund att stå på genom att Susanne och Kerstin höll i de fem första kurstillfällena och därefter fick deltagarna stöd i sin träning av hela 17 stycken frivilliga träningscoacher som alla är aktiva tävlande i bruks på klubben. Kursdeltagarna skapade träningsgrupper på ett naturligt sätt eftersom de hade egna träningar mellan kurstillfällena med coacherna. Till sin hjälp att hålla kontakten och kunna ställa frågor mellan träningarna hade deltagarna och coacherna en facebookgrupp. Dessutom fick de ett fint nätverk och ansikten på de tävlingsekipage inom brukset som klubben har vilket är mycket positivt. Även den här kursen avslutades med en appellklass på klubbens höstprov.

Att arrangera en sådan här kurs behöver inte vara särskilt tungt för instruktörerna.
- En stor fördel är att arbetsbördan sprids ut på många träningscoacher och när vi skickade ut förfrågan till dem så nappade alla på en gång, säger Kerstin. Kursdeltagarna var mycket engagerade och ambitiösa, tränade och stöttade varandra och kursen har gett dem både träningskompisar och ett fint kontaktnät med våra duktiga tävlingsekipage inom brukset på klubben, berättar Susanne.

Positiv respons från deltagarna

Det positiva mottagandet av kursen märks hos alla deltagare och man verkar ha fastnat för brukset. En som ger uttryck för detta är Britta Hanssen: "Jag kommer med glädje att fortsätta träna och tävla bruks."

GruppbildInte bara deltagarna gav kursen beröm, utan även träningscoacherna har positiva erfarenheter, en av dem var Lena Nordström: "Framförallt en väldigt liten insats av varje person har gett mycket under lång tid till kursdeltagarna. Många av deltagarna är nu aktiva och funktionärer i klubben. Lättare att få nya funktionärer till tävling då denna grupp är intresserade och vill lära sig mer. Nya träningsgäng har bildats både vad det gäller lydnad och special".

Om du vill veta mer

I Idébanken på vår hemsida kan du läsa mer om hur kurserna är uppbyggda och se exempel på inbjudan till kurserna.

Arrangera gärna detta kurskoncept på er klubb!

Kontaktinformation till Umeå BK om du vill ställa frågor:
Kerstin Davis, 070-2159104, kerstind63@gmail.com
Susanne Högdal, 070-3101900, shogdal@hotmail.com