Hallsberg BK inspirerar till medlemsutveckling

Publicerat i: Organisation

Hallsberg arrangerade en mängd aktiviteter under hösten för att främja medlemsutvecklingen. Läs om deras resa och låt dig inspireras!

Emelie Hörman är initiativtagare till projektet och berättar om deras framgångsfaktorer.

- Vi inledde redan i våras i samband med en städkväll på klubben, berättar hon. Vi spånade egentligen bara på vad vi skulle vilja arrangera och så delade vi ut lite uppgifter.

Resurser för genomförande

Emilie Hörman Hallsbergs BKJag har varit drivande, men det är många i klubben som på olika sätt gjort stora insatser.

Vi har fått med oss en hel del nya funktionärer som hjälper till på hundpromenader, prova på dagar, är träningsvärdar när vi har öppenträningar m m. Vi försöker hela tiden få med oss nya som kan börja med lite enklare uppgifter.

Förutom att jag är ordförande i Närkedistriktet och engagerad i Hallsberg BK, är jag också avtalsinstruktör. Jag tar alla de kurser som ingen annan vill ha/eller där kompetens saknas. Önskar fler kunde förstå nyttan med avtalsinstruktörer.

Några första aktiviteter

Vi började med att starta några nya aktiviteter. Promenader genom centrum, hundens dag och prova på-dag. Vi tog hjälp av utvecklingsprojektet och tryckte upp snygga affischer till aktiviteterna för att locka folk. Vi har också jobbat för att presentera vårt kursutbud tydligare.

Fler aktiviteter...

Seniorkurs vid sex tillfällen

Fylldes i ett nafs! Enkel kurs med lite trix och vardagslydnad. Kursen kan fyllas med nästan vad som helst typ att de får prova på lite olika saker. Behöver nog inte vara en utbildad instruktör som håller denna typ av kurs.

Temakvällar i ett specifikt moment

Vi har kört fritt följ nu i vinter. Omåttligt populärt, platserna tar slut på en gång. Vi har tagit emot både nybörjare och mer erfarna ekipage.

Upplägget har varit kort teoripass, sedan två korta träningspass individuellt. Alla får vara med och titta på varandra, en del lär sig den vägen också.

Prova på kurs - Hårda spår vid fyra tillfällen

Enkelt och också väldigt populärt. Fördelen med denna kurs att alla kan vara med. Även den person som åker rullstol skulle faktiskt kunna deltaga! Kursen hålls på centrala platser i Hallsberg - Vi syns!

På gång framöver

Onlinekurs - Fritt följ

Ej startat ännu. Vi tänker enkelt upplägg till att börja med, en sluten FB-grupp där deltagarna får tillgång till lektioner och kan lägga upp filmer för att få feedback på. Till hösten planerar vi att även starta en i rallylydnad. Onlinekurser är stort om man tittar på dom privata. Kan dom så kan vi!

Doggiebags

Alla som går en kurs hos oss på minst sex tillfällen får en väska med lite smått och gott. Tygväskan lyckades vi få ett tryckeri att sponsra oss med mot att de fått trycka sin logga på ena sidan (vår logga andra sidan.) Sedan fyller Studiefrämjandet på med block, penna och klicker. Vi kommer köpa in lite gott till hunden som vi lägger i väskan. Väskan kan nog fyllas på efterhand med fler grejer allt eftersom vi hittar fler som vill vara med och sponsra. Detta tror jag vi är ganska ensam om!

Reflektioner kring insatserna

En reflektion som jag gjorde häromkvällen när vi haft instruktörsmöte och bokat upp massor av grejer på bara några få timmar: Jag vet inte när jag hörde någon säga på klubben "att det går inte/det kan vi inte". Jag kan faktiskt inte minnas det!

Det kan nog enkelt sammanfatta vår klubbanda, vi tänker liksom inte de banorna.

Det vi också märker är att ju mer vi syns ju mer ringar på vattnet åt flera håll. Nu i vår är vi redan inbokade på tre olika evenemang för att visa vår verksamhet.

Om Hallsbergs som utvecklingsklubb

Hallsbergs BK i Närkedistriktet var först ut att bli utvecklingsklubb. Emelie Hörman var den som tog initiativet och drog igång. Där har man testat och genomfört ett antal aktiviteter med lyckat resultat. T ex har man gjort aktiviteter i centrum (istället för på klubbstugan), så icke-medlemmar ser att man finns. Det blev så populärt att tidningen kom dit, och ville veta hur det kom sig att 40-50 hundar var ute på promenad!

Klubben har ökat medlemsantalet under 2015 med 60 medlemmar, vilket är 46 procent.

Nyligen har man också genomfört den medlemsundersökning som utvecklingsprojektet tagit fram. Resultatet visar att medlemmarna i grunden är mycket nöjda.