Årets SBK-hund

Varje år utser Svenska Brukshundklubben Årets SBK-hund som går till det ekipage som presterat bäst i varje gren under föregående år.

För att främja tävlandet i hundsverige och lyfta duktiga ekipage utser Svenska Brukshundklubben årets SBK-hund.

Utmärkelsen utses i grenarna spår-, sök-, rapport-, skydds-, patrull- samt brukshund. Vidare även i IPO, rallylydnad, lydnad, IPO-R ruinsök och ytsök. För tävlingsåret 2017 kommer också årets SBK-hund i mondioring utses då det blir en officiell tävlingsgren. Resultatet offentliggörs i slutet på januari samt i nummer två av Brukshunden.

Årets SBK-hund är ett samarbete med tidningen Brukshunden och sponsras av Aktiv hundvård.

Utmärkelsen tilldelas det ekipage som kommer på första plats i varje gren och det finns tydliga kriterier för resultatberäkningen.

Kriterier för Årets SBK-hund

I spår, sök, rapport, skydd, bruks & patrull

Antal resultat:

5 i spår, sök, rapport och bruks (i bruks räknas resultat från alla bruksgrenar).
4 i skydd
3 i patrull

Uppnådd nivå: Lägst certpoäng
Resultat från: Tävlingar i Sverige
Vid särskiljning:

Minsta skillnad mellan resultaten, räknat i medelbetyg (procent).

I IPO och IPO-R

Antal resultat:
4 i IPO
3 i IPO-R
Uppnådd nivå: Lägst tillfredsställande (B)
Resultat från: Tävlingar från både Sverige och andra länder. Tävlande som vill tillgodogöra sig resultat från andra länder måste då själva skicka in vidimerade resultat till SBKs kansli.
Vid särskiljning:

IPO: Bästa resultat i avdelning C, sedan B och sist A
IPO-R: Bästa resultat i huvudmomentet

I lydnad

Antal resultat: 5
Antal domare: Minst 3
Uppnådd nivå: Första pris
Vid särskiljning: Flest erhållna tior

I rallylydnad

Antal resultat: 10
Antal domare: Minst 5
Uppnådd nivå: Kvalificerande resultat